Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Książki » Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych

Nowość!

Książka " Surfaktanty (środki powierzchniowo czynne) i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych" stanowi kompendium wiedzy na temat budowy i właściwości surfaktantów oraz ich zastosowania w chemii kosmetycznej. Oprócz omówienia poszczególnych grup środków powierzchniowo czynnych zawiera także charakterystykę najczęściej stosowanych spc ze wskazaniem działania kosmetycznego i ich roli w formie. Pozycja ta jest skierowana zarówno do studentów chemii kosmetycznej jak i formulatorów.



Spis treści
1. WSTĘP
2. BUDOWA I KLASYFIKACJA SURFAKTANTÓW
3. WŁAŚCIWOŚCI SURFAKTANTÓW
3.1. Właściwości fizykochemiczne
3.1.1. Rozpuszczalność i parametr HLB
3.1.2. Adsorpcja i micelizacja
3.2. Właściwości użytkowe
3.2.1. Zwilżanie
3.2.2. Właściwości antyelektrostatyczne oraz zmiękczające
3.2.3. Właściwości pianotwórcze
3.2.4. Solubilizacja
3.2.5. Emulgowanie
4. SURFAKTANTY ANIONOWE W PRODUKTACH KOSMETYCZNYCH
4.1. Mydła (karboksylany)
4.1.1. Nazewnictwo mydeł
4.1.2. Klasyfikacja mydeł
4.1.3. Właściwości i zastosowanie mydła
4.2. Alkiloeterokarboksylany
4.2.1. Nazewnictwo alkiloeterokarboksylanów
4.2.2. Właściwości i zastosowanie alkiloeterokarboksylanów
4.3. Siarczany alkilowe
4.3.1. Nazewnictwo siarczanów alkilowych
4.3.2. Właściwości i zastosowanie siarczanów alkilowych
4.4. Siarczany oksyetylenowanych alkoholi tłuszczowych
4.4.1. Nazewnictwo siarczanów oksyetylenowanych alkoholi tłuszczowych
4.4.2. Właściwości i zastosowanie siarczanów oksyetylenowanych alkoholi tłuszczowych
4.5. Sulfoniany α-olefin
4.5.1. Nazewnictwo α-olefin
4.5.2. Właściwości i zastosowanie α-olefin
4.6. Sulfobursztyniany
4.6.1. Nazewnictwo sulfobursztynianów
4.6.2. Właściwości i zastosowanie sulfobursztynianów
4.7. 2-Hydroksyetanosulfoniany (izetioniany)
4.7.1. Nazewnictwo izetionianów
4.7.2. Właściwości i zastosowanie izetionianów
4.8. Sarkozyniany
4.8.1. Nazewnictwo sarkozynianów
4.8.2. Właściwości i zastosowanie sarkozynianów
4.9. Tauryniany
4.9.1. Nazewnictwo taurynianów
4.9.2. Właściwości i zastosowanie taurynianów
4.10. Acylopeptydy
4.10.1. Nazewnictwo acylopeptydów
4.10.2. Właściwości i zastosowanie acylopeptydów
4.11. Fosforany alkilowe
4.11.1. Nazewnictwo fosforanów alkilowych
4.11.2. Właściwości i zastosowanie fosforanów alkilowych
4.12. Charakterystyka wybranych surfaktantów anionowych
5. SURFAKTANTY NIEJONOWE W PRODUKTACH KOSMETYCZNYCH
5.1. Oksyetylenowane alkohole tłuszczowe
5.1.1. Nazewnictwo oksyetylenowanych alkoholi tłuszczowych
5.1.2. Właściwości i zastosowanie oksyetylenowanych alkoholi tłuszczowych
5.2. Alkanoloamidy
5.2.1. Nazewnictwo alkanoloamidów
5.2.2. Właściwości i zastosowanie alkanoloamidów
5.3. Oksyetylenowane amidy kwasów tłuszczowych
5.3.1. Nazewnictwo oksyetylenowanych amidów kwasów tłuszczowych
5.3.2. Właściwości i zastosowanie oksyetylenowanych amidów kwasów tłuszczowych
5.4. Oksyetylenowane kwasy tłuszczowe
5.4.1. Nazewnictwo oksyetylenowanych kwasów tłuszczowych
5.4.2. Właściwości i zastosowanie oksyetylenowanych kwasów tłuszczowych
5.5. Amfifilowe kopolimery blokowe PEG/PPG
5.5.1. Nazewnictwo amfifilowych kopolimerów blokowych
5.5.2. Właściwości i zastosowanie amfifilowych kopolimerów blokowych
5.6. Monoglicerydy
5.6.1. Nazewnictwo monoglicerydów
5.6.2. Właściwości i zastosowanie monoglicerydów
5.7. Oksyetylenowane glicerydy
5.7.1. Nazewnictwo oksyetylenowanych glicerydów
5.7.2. Właściwości i zastosowanie oksyetylenowanych glicerydów
5.8. Estry sorbitanu
5.8.1. Nazewnictwo estrów sorbitanu
5.8.2. Właściwości estrów sorbitanu
5.9. Oksyetylenowane estry sorbitanu
5.9.1. Nazewnictwo oksyetylenowanych estrów sorbitanu
5.9.2. Właściwości i zastosowanie oksyetylenowanych estrów sorbitanu
5.10. Alkilo(poli)glukozydy
5.10.1. Nazewnictwo alkilo(poli)glukozydów
5.10.2. Właściwości i zastosowanie alkilo(poli)glukozydów
5.11. N-tlenki amin
5.11.1. Nazewnictwo tlenków amin
5.11.2. Właściwości i zastosowanie tlenków amin
5.12. Charakterystyka wybranych surfaktanty niejonowych
6. SURFAKTANTY AMFOTERYCZNE W PRODUKTACH KOSMETYCZNYCH
6.1. N-Alkilobetainy
6.1.1. Nazewnictwo N-alkilobetain
6.1.2. Właściwości i zastosowanie N-alkilobetain
6.2. N-Alkilosulfobetainy
6.2.1. Nazewnictwo N-alkilosulfobetain
6.2.2. Właściwości i zastosowanie N-alkilosulfobetain
6.3. N-alkiloamidobetainy
6.3.1. Nazewnictwo N-alkiloamidobetain
6.3.2. Właściwości i zastosowanie N-alkiloamidobetain
6.4. Alkiloamfooctany (glicyniany)
6.4.1. Nazewnictwo alikiloamfooctanów
6.4.2. Właściwości i zastosowanie glicynianów
6.5. Alkiloamfopropioniany
6.5.1. Nazewnictwo alkiloamfopropionianów
6.5.2. Właściwości i zastosowanie alkiloamfopropionianów
6.6. Charakterystyka wybranych surfaktantów amfoterycznych
7. SURFAKTANTY KATIONOWE W PRODUKTACH KOSMETYCZNYCH
7.1. Czwartorzędowe sole amoniowe
7.1.1. Nazewnictwo czwartorzędowych soli amoniowych
7.1.2. Właściwości i zastosowanie czwartorzędowych soli amoniowych
7.2. Oksyetylenowane / oksypropylenowane czwartorzędowe sole amoniowe
7.2.1. Nazewnictwo oksyetylenowanych / oksypropylenowanych czwartorzędowych soli amoniowych
7.2.2. Właściwości i zastosowanie oksyetylenowanych / oksypropylenowanych czwartorzędowych soli amoniowych
7.3. Sole alkilowych pochodnych imidazolin
7.3.1. Nazewnictwo soli alkilowych pochodnych imidazolin
7.3.2. Właściwości i zastosowanie soli alkilowych pochodnych imidazolin
7.4. Esterquaty
7.4.1. Nazewnictwo esterquatów
7.4.2. Właściwości i zastosowanie esterquatów
7.5. Charakterystyka wybranych surfaktantów kationowych
8. INDEKS SURFAKTANTÓW WEDŁUG NAZW INCI
9. LITERATURA

Produkty, które mogą Cię zainteresować