Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Mamy przełomową technologię - Jacek Kostrzewa

2019-04-18

Rozmawiamy z Jackiem Kostrzewą, prezesem spółki Skotan, o unikalnej technologii produkcji drożdży Yarrowia lipolytica na bazie biologicznych pozostałości z produkcji biopaliw.

Jako spółka Skotan skupiliście się Państwo w ostatnim czasie na badaniach i działaniach, których celem ma być pozytywny wpływ na środowisko naturalne. Na czym dokładnie realizowane prace polegają?

Jako pierwsi na świecie wdrożyliśmy stosowanie drożdży Yarrowia lipolytica w bioremediacji nie tylko gleby, ale także wody na szeroką skalę. Badania naszego zespołu przy wsparciu środowisk akademickich wykazały, że drożdże Yarrowia lipolytica sprawdzają się doskonale w oczyszczaniu gruntów m.in. z węglowodorów i to na skalę przemysłową.

Do tej pory na rynku w oczyszczaniu biologicznym dominowały bakterie, jednak jak się okazuje podczas wielu aplikacji drożdże są i skuteczniejsze, i bardziej wytrzymałe. Na ich podstawie stworzyliśmy gotowy do użycia preparat, który sprawdza się w szczególności w branży chemicznej.

Co można w ogóle powiedzieć o samym szczepie Yarrowia lipolytica?

Drożdże szczepu Yarrowia lipolytica w sposób naturalny występują w przyrodzie. Posiadają zdolność przetwarzania zanieczyszczeń węglowodorowych bez skutków ubocznych dla środowiska naturalnego.

Dzięki bardzo szerokiej aktywności enzymatycznej rozkładają je i traktują jako źródło łatwo przyswajalnego węgla organicznego. Ale drożdże te mają także wiele innych zastosowań, w tym m.in. w suplementacji zwierząt, co także wykorzystujemy w swojej działalności.

Należy również pamiętać, jak wiele Yarrowia lipolytica wnosi i może wnieść dla przemysłu chemicznego lub spożywczego. Jedną z ważniejszych funkcji jest jej udział w procesie produkcji fermentowanej żywności, gdzie odpowiada za kształtowanie walorów smakowo-zapachowych produkowanej żywności dojrzewającej. Ponadto, Yarrowia lipolytica staje się coraz powszechniej wykorzystywanym gatunkiem w opracowaniu metod biologicznej produkcji związków chemicznych, np. kwasów organicznych, erytrytolu, mannitolu, enzymów preoteolitycznych, fosfataz, lipaz, esteraz, związków zapachowych, kwasów tłuszczowych czy też karotenoidów.

Jak to zatem możliwe, że te drożdże z jednej strony „zjadają” to, co zbędne, a z drugiej odżywiają?

Od strony chemicznej drożdże Yarrowia lipolytica stanowią wyjątkowo łakomy kąsek, będąc swego rodzaju bombą wartości odżywczych. Charakteryzują się ponadprzeciętną zawartością białka – normę stanowi poziom 45-50% – o wyjątkowo korzystnym żywieniowo profilu aminokwasowym.

Ponadto, cechują się wysoką zawartością kompleksu witamin z grupy B, m.in. B1, B2, B3, B4, B5, B7, B9, B12, witaminy E, C, D oraz są rezerwuarem wyjątkowo szerokiego spektrum mikro- i makroelementów.

Tutaj w grę wchodzi m.in. fosfor, sód, potas, wapń, żelazo, miedź, magnez, mangan, cynk, selen i jod. Poza tym do unikalnych cech Yarrowia lipolytica należy zaliczyć wysoką zawartość substancji bioaktywnych, w tym β-glukanów oraz mannanów, kwasu kynureninowego, α-ketoglutaranu, jabłczanu cytruliny, a nawet koenzymu Q10. Jako Skotan produkujemy na ich bazie szeroką gamę specjalistycznych dodatków paszowych dla zwierząt hodowlanych.

A sam preparat, który Państwo stworzyliście, czym dokładnie się charakteryzuje?

Biopreparat ma formę zawiesiny, która zawiera starannie wyselekcjonowaną mieszaninę aktywnych drożdży do biodegradacji szerokiego spektrum zanieczyszczających grunt węglowodorów. To bardzo dobre rozwiązanie między innymi dla firm z branży chemicznej.

Drożdże Yarrowia lipolytica dzięki swym uzdolnieniom enzymatycznym wykorzystywanym podczas redukcji zanieczyszczeń środowiska mogą posłużyć jako katalizator w biotransformacji wielu związków chemicznych. Produkcja substancji chemicznych może być zastępowana stopniowo przez metody biologiczne, generujące znacznie mniejsze obciążenie dla środowiska.

Drożdże Yarrowia lipolytica mogą być także wykorzystane do „przetworzenia” produktów ubocznych wybranych technologii na pożądane związki, zastępując potencjalny odpad kolejnym wartościowym produktem.

Czy zgłaszają się już do Państwa firmy z sektora chemicznego w celu oczyszczania gleby i wody?

Do spółki Skotan zgłaszają się firmy, które zajmują się remediacją i to one dokonują usunięcia zanieczyszczeń na zlecenie firm z branży chemicznej oraz pozostałych sektorów, które mogły wygenerować zanieczyszczenia ropopochodne.

Bywa też, że zanieczyszczenia w glebie są już niejako zastane – pojawiły się przed laty i dopiero je odkryto. Wówczas także trzeba działać. Myślę, że wpływ na zainteresowanie produktem ma przede wszystkim jego bardzo wysoka skuteczność i to, że jest on w stanie zredukować zanieczyszczenia o nawet 85% w ciągu zaledwie 150 dni, co jest potwierdzone nie tylko naszymi wewnętrznymi badaniami, ale też niezależnymi opiniami.

Gdzie odbywa się produkcja drożdży Yarrowia Lipolytica?
Nasz zakład produkcyjny w Czechowicach-Dziedzicach powstał w 2011 r. w ramach pierwszego etapu projektu „Bio na Eko. Zamknięcie cyklu ekologicznego poprzez zagospodarowanie odpadów z produkcji biopaliw”. Całkowicie zautomatyzowana linia produkcyjna wraz z posiadaną infrastrukturą badawczą i pomocniczą, w tym profesjonalnym laboratorium badawczo-kontrolnym, umożliwia produkcję na poziomie 600 ton produktów rocznie o zróżnicowanych funkcjonalnościach i wielokierunkowych zastosowaniach żywieniowych. Posiada certyfikację w zakresie stosowania procedur HACCP i GMP oraz dopuszczenie do produkcji pasz dla zwierząt wydane przez organy nadzoru weterynaryjnego. Jednocześnie zakład pozostaje pod stałym nadzorem instytucji certyfikujących i dopuszczających, zachowując tym samym najwyższe normy bezpieczeństwa i jakości pasz oraz żywności. Unikalność produktową zapewniają posiadany szczep Yarrowia lipolytica A-101 oraz opatentowana technologia produkcji. W procesie namnażania biomasy drożdżowej dobierane są i modyfikowane odpowiednie warunki środowiska, m.in. natlenienie, pH, temperatura, a także komponowany jest skład pożywki dla drożdży w procesie hodowli oraz modelowany jest metabolizm drożdży, w celu uzyskania optymalnej biomasy o najbardziej pożądanych profilach aminokwasowych, bogatej w odpowiednio dobrane składniki czynne, w tym mikroelementy, takie jak Zn, Se, Mg, K, Ca, Cr, Fe, Cu; witaminy z grupy B, takie jak B1, B6, biotyna, kwas foliowy i B12, jak również tłuszcze nienasycone i inne.


biotechnologiabadania i rozwójSkotan

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie