Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety
REKLAMA
REKLAMA

Żywność funkcjonalna to wymagający rynek dla renomowanych dostawców - Rafał Radziszewski, pełnomocnik zarządu spółki Botanika Farm

2024-06-18

Polski rynek żywności funkcjonalnej może szybko osiągnąć wartość 10 mld zł, a docelowo nawet 30 mld zł. W ślad za krajową konsumpcją rozwijać się będzie także potencjał eksportowy.  Dlatego, aby dostosować możliwości produkcyjne do rosnącej sprzedaży, jako Botanika Farm, wydamy w ciągu najbliższego roku do 24 mln zł.

Mówiąc o żywności funkcjonalnej mamy na myśli tę, „która w oparciu o udokumentowaną wiedzę dotyczącą istnienia dowodów zależności pomiędzy żywnością lub jej składnikami a zdrowiem, może mieć korzystny wpływ na stan zdrowia. Fakt ten upoważnia do odpowiedniego oznakowana żywności, w stosunku do której można stwierdzić, że ludzie ją stosujący dla szczególnych celów zdrowotnych mogą oczekiwać uzyskania sprecyzowanych rezultatów”. Obecnie do najpopularniejszych tego typu produktów na rynku należą jogurty, płatki zbożowe, margaryny/masła oraz batony i napoje energetyczne/białkowe. Dziś rynek żywności funkcjonalnej jest jedną z najdynamiczniej rozwijających się gałęzi przemysłu spożywczego na świecie.

Z myślą o tym rynku budujemy swoją przyszłość. Ważnym krokiem na drodze do rynkowej ekspansji będzie otwarcie latem tego roku kolejnego zakładu, który pozwoli nam na zwiększenie mocy produkcyjnych oraz powierzchni magazynowej. Łączne planowane do 2025 r. nakłady inwestycyjne, obejmujące zakład w Mietkowie to ok. 22–24 mln zł – i w kwocie tej zawiera się instalacja najnowocześniejszej linii technologicznej do przetwarzania nasion bezglutenowych. To nasza autorska technologia, będąca efektem ponad 20 lat doświadczenia, która łączy tradycję przetwórstwa zbóż z rozwiązaniami spotykanymi wyłącznie w przemyśle farmaceutycznym. Jako jedyni w branży stosujemy proces mikronizacji, dzięki któremu nasze produkty cechuje zwiększona biodostępność składników odżywczych. Technologia ta spełnia najwyższe światowe standardy.

Inwestycja w kolejny zakład oraz plany zwiększenia przetwarzania surowców ekologicznych i konwencjonalnych na komponenty dla branży spożywczej stawiają przed naszą spółką wyzwanie związane ze skalą działalności. Nie możemy bowiem zostać w miejscu. Nasi odbiorcy, głównie zachodnie koncerny spożywcze rosną, a razem z nimi ich potrzeby. Dlatego my też musimy poszerzać moce produkcyjne. Aby być konkurencyjnymi i utrzymywać ceny produktów na atrakcyjnym dla konsumentów poziomie, powinniśmy działać na coraz większą skalę. Oczywiście chcemy rozwijać przede wszystkim naszą markę własną Moncana, ale bierzemy pod uwagę również współpracę z klientami private label.

Sama żywność funkcjonalna to nowy trend żywieniowy, który od kilku lat toruje sobie drogę w Europie. Proponowane regulacje, rozwiązania i inicjatywy są wzorowane na Japonii, która jest najbardziej zaawansowanym krajem pod względem ilości spożywanej żywności funkcjonalnej. Japończycy w swoim bilansie spożywczym konsumują jej ok. 30%.

Żywność funkcjonalna wywodzi się z azjatyckiego kręgu kulturowego, który traktuje jedzenie jako lekarstwo. Odpowiednie odżywianie wspiera kurację leczniczą lub nawet samo leczy. Z definicji są to artykuły spożywcze, które nie tylko dostarczają wartość odżywczą i energię, lecz także mają jakąś cechę funkcjonalną, za pomocą której wpływają na organizm i poprawiają jego stan lub zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób. To nie mogą być suplementy ani inne tego typu preparaty, tylko normalna żywność, która konsumowana naturalnie, pozytywnie wpływa na zdrowie konsumenta. Skuteczność takich produktów musi zostać potwierdzona w badaniach naukowych.

W praktyce najważniejszą funkcją żywności funkcjonalnej jest profilaktyka chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory, choroby układu krążenia, osteoporoza czy różnego rodzaju zaburzenia metabolizmu. Najlepszym i znanym chyba każdemu z nas przykładem żywności funkcjonalnej jest sól jodowana. Jej stosowanie rozwiązało poważny problem społeczeństwa, jakim były choroby tarczycy.

Dziś przemysł żywności funkcjonalnej to szybko rozwijający się sektor na światowym rynku spożywczym, oferujący konsumentom korzyści wykraczające poza podstawowe odżywianie. Produkty takie są wzbogacone o związki bioaktywne, witaminy, minerały i inne składniki odżywcze, które mogą pozytywnie wpływać na zdrowie i zmniejszać ryzyko zachorowania.

W miarę rozwoju branży pojawia się szereg wyzwań, którym powinna ona stawić czoła, aby wykorzystać stojące przed nią możliwości. W naszych zakładach zajmujemy się głównie przetwórstwem zbóż bezglutenowych, czyli kukurydzy, owsa, gryki i ryżu. Największym wyzwaniem dla technologów, jest sprawienie, żeby substancje aktywne przetrwały proces obróbki w kuchni. Kluczowe jest bowiem to, aby rezultatem były w pełni funkcjonalne produkty do masowej konsumpcji. Czy to się udaje? Tak. Dzięki temu wspólnie z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu opracowujemy kolejne produkty, które będą miały charakter funkcjonalny.

Botanika Farm pełni dzisiaj funkcję terminala pomiędzy gospodarstwami rolnymi a wielkim przemysłem spożywczym. Naszymi dostawcami są wyłącznie polskie gospodarstwa rolne, w zdecydowanej większości nasi wieloletni partnerzy. Sporo gospodarstw, trochę za naszą sprawą, przechodzi na produkcję ekologiczną. W gronie produktów własnych mamy mąki pudrowe, mieszanki piekarnicze oraz oleje, tłoczone np. z zarodków kukurydzy. Oferujemy też pierwsze produkty funkcjonalne, na razie w postaci płatków owsianych. Jak sama nasza nazwa wskazuje, pracujemy tylko na surowcach pochodzenia roślinnego. Na początku przyszłego roku chcemy wprowadzić do sprzedaży różnego rodzaju produkty śniadaniowe, w tym płatki z określoną funkcjonalnością. Chcielibyśmy, aby te produkty stały się powszechnie dostępne.

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


REKLAMA

WięcejNajnowsze

Więcej aktualności

REKLAMA


WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)

REKLAMA


WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)

REKLAMA


WięcejSonda

Czy przemysł wykorzysta środki z KPO?

Zobacz wyniki

REKLAMA

WięcejW obiektywie