Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Zastosowanie opakowań aktywnych

2021-02-25  / Autor: Paweł Kwiatkowski, Mateusz Kostek, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie; Monika Sienkiewicz, Uniwersytet Medyczny w Łodzi

W ostatnim okresie znacząco rośnie świadomość konsumentów, a co za tym idzie wymagania stawiane produktom kosmetycznym i ich opakowaniom (dotyczy to również sektora spożywczego, o którym w artykule również piszemy).

Konsumenci oczekują produktów naturalnych opartych na składnikach pochodzenia roślinnego i mineralnego, charakteryzujących się kompleksowym działaniem nie tylko w celu polepszenia urody, ale również o walorach prozdrowotnych.

Produkcja opakowań aktywnych o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych

Projektowanie opakowania aktywnego o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych uwarunkowane jest wieloma czynnikami. Jedne z wielu to m.in. przepisy prawne obowiązujące w danym kraju, a także charakterystyka produktu opakowywanego, opakowania i charakterystyka związku przeciwdrobnoustrojowego. Istotne jest także w jakim stężeniu związek aktywny może zostać dopuszczony do kontaktu z człowiekiem. Wybierając odpowiedni związek przeciwdrobnoustrojowy, należy trzymać się ściśle określonych norm dotyczących bezpieczeństwa, toksyczności, uwalniania, siły wiązania związku aktywnego z opakowaniem oraz możliwości nabycia oporności na związek aktywny przez drobnoustroje. Ponadto migracja związku przeciwdrobnoustrojowego do wnętrza produktu powinna zachodzić w sposób kontrolowany, a rodzaj połączenia z nośnikiem powinien być efektywny. Kontrolowane uwalnianie substancji czynnej powoduje wydłużenie okresu przydatności produktu oraz zachowanie jego bezpieczeństwa poprzez eliminację lub zmniejszenie szybkości namnażania się niepożądanej mikroflory.


opakowania aktywneopakowaniaprzemysł opakowaniowywłaściwości przeciwdrobnoustrojowe

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności





WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)





WięcejSonda

Czy w Twojej firmie realizowane są projekty z zakresu Europejskiego Zielonego Ładu?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie