Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

ZA Puławy wykorzystują procesy zaawansowanej biotechnologii

2012-05-31

Zakłady Azotowe Puławy podpisały z Instytutem Nawozów Sztucznych w Puławach umowę inicjująca współpracę w zakresie komercyjnego wykorzystania procesów zaawansowanej biotechnologii.

Wynikiem wspólnych działań ma być uruchomienie spółki odpowiedzialnej za wytwarzanie i sprzedaż produktów ekstrakcji chmielu oraz innych surowców roślinnych. Wspólna inicjatywa pozwoli na realizację przyjętej przez Zakłady Azotowe Puławy strategii rozwoju ku nowym wyżej przetworzonym produktom oraz na rozwinięcie biznesowe dotychczasowych prac i działań Instytutu Nawozów Sztucznych w obszarze ekstrakcji.

Podstawą działalności nowej spółki będzie instalacja ekstrakcji chmielu (o maksymalnej wydajności ok. 1200 t/rok) oraz instalacja ekstrakcji surowców roślinnych (o maksymalnej wydajności ok. 1800 t/r). Projekt wpisuje się w tzw. „Zieloną Chemię”, która bazuje na surowcach odnawialnych i nie generuje szkodliwych pozostałości. Szacowane przychody planowanej Spółki mogą wynieść od 30 do 70 mln zł w skali roku.

- Ten projekt pozwoli nam na rozszerzenie oferty o wysokomarżowe produkty chemiczne oparte na odnawialnych surowcach, co umożliwia dywersyfikację i dostęp do nowych rynków zbytu – podkreśla Paweł Jarczewski, prezes zarządu Puław.

- Technologie które będą wykorzystywane, umożliwią otrzymywanie ekstraktów roślinnych o najwyższych parametrach jakościowych – zapewnia Zenon Pokojski, członek zarządu odpowiedzialny za strategię Puław. - Różnorodna baza surowcowa o szerokim zastosowaniu zapewni nam odbiorców z wielu gałęzi przemysłu - głównie w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym, browarniczym i, szeroko rozumianym, spożywczym – dodaje.

Instytut Nawozów Sztucznych od roku 2000 stosuje w skali przemysłowej proces ekstrakcji nadkrytycznej do produkcji ekstraktu chmielowego. Jego głównymi odbiorcami są browary, wykorzystujące go w procesie produkcji piwa. Znajduje on również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, jako, np. składnik szamponów do włosów i preparatów do pielęgnacji skóry.

Instytut Nawozów Sztucznych opracował również technologię ekstrakcji innych surowców roślinnych w warunkach nadkrytycznych z wykorzystaniem dwutlenku węgla. Na bazie opracowanej technologii Instytut, w połowie 2011 r. uruchomił pierwszą w krajach Europy Środkowo-Wschodniej instalację badawczo-produkcyjną do przerobu surowców roślinnych. Instalacja została zaprojektowana w sposób umożliwiający wytwarzanie różnych produktów (ekstraktów) bazujących na szerokiej gamie surowców roślinnych.

INS posiada również instalacje ekstrakcji w skali laboratoryjnej i półtechnicznej. Stanowią one bazę dla rozwoju nowych produktów. Stwarzają również możliwość prowadzenia produkcji innych ekstraktów w mniejszej skali, dostosowanej do wymagań odbiorców i wielkości rynku.

Pozostałości poekstrakcyjne mogą być wykorzystane przez przemysł paszowy lub stanowić „zielony” surowiec energetyczny.


ZA PuławybiotechnologiaINS

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Jak oceniasz Manifest Polskiej Chemii?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie