Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Wzbogacone dodatki do pasz zwierzęcych napędzają rynek chemiczny

2014-02-26

Rynek chemiczny dla dodatków paszowych w Europie Centralnej i Wschodniej (CEE) wciąż jest niedoceniany, mimo znaczącego wzrostu przychodów. Według szacunków Frost & Sullivan w 2012 r. w regionie CEE wartość rynku wzrosła o 3,2%, generując przychody rzędu 820 mln euro. Przewiduje się dalszy rozwój omawianego rynku, zakładając, że do 2050 r. produkcja dodatków paszowych na świecie zwiększy się dwukrotnie.

Kluczowymi czynnikami sukcesu, jeżeli chodzi o konkurencyjność, są zróżnicowana oferta produktowa i dostosowanie produktów efektywnych kosztowo do konkretnych potrzeb hodowców. Nowoczesne żywienie zwierząt ma na celu uzupełnianie brakujących w paszach gospodarczych składników mineralnych dodatkami paszowymi i koncentratami witaminowo-antybiotykowymi. I choć jest to element debaty społecznej, wzbudzającej często skrajne emocje, to dodatki paszowe przyczyniają się do tego, iż hodowla zwierząt jest bardziej efektywna i bezpieczna. Polski przemysł paszowy ma duże osiągnięcia w produkcji wspomnianych dodatków i stanowi sporą konkurencję dla innych krajów.

Rodzaje dodatków paszowych
Dodatki paszowe są dodawane do diety zwierząt jako uzupełnienie podstawowych i niezbędnych do prawidłowego rozwoju składników paszy. Celem tego jest wzrost i prawidłowy rozwój zwierzęcia, zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska i jednocześnie zmniejszenie kosztów produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego i ich pochodnych.

Dodatki paszowe (witaminy, pierwiastki śladowe, aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, enzymy, środki zakwaszające, probiotyki, prebiotyki, przeciwutleniacze oraz inhibitory mikotoksyn) mogą regulować wzrost, modyfikować podstawowe funkcje trawienne, a nawet poprawiać efektywność pasz, np. zwiększając produkcję mięsa, mleka czy jaj nawet o 15% rocznie.

Witaminy
Witaminy są związkami organicznymi o bardzo zróżnicowanej budowie. Odgrywają kluczową rolę w organizmie i są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Jednocześnie są istotne dla samego stanu zdrowia zwierzęcia. Zapotrzebowanie na witaminy zależy od wielu czynników, m.in. wieku, stanu zdrowia, fizjologii, stanu odżywienia i aktywności.

Jeśli chodzi o rynek w Europie Centralnej i Wschodniej, to w 2012 r. największe zapotrzebowanie obserwowano dla witaminy E (ponad 60% całkowitych przychodów rynku witamin). Witaminy z grupy B wygenerowały zaś 18% rynkowych przychodów. Mimo utrzymującego się na wysokim poziomie zapotrzebowania na witaminy jest to rynek bardzo dojrzały, a jego wzrost w okresie 2012-2019 szacuje się na 0,6%.
 

 

 

Pierwiastki śladowe (minerały)
Pierwiastki śladowe pomagają w prawidłowym rozwoju mięśni i kości zwierzęcia. Dodatkowo są niezbędne w procesie trawienia, reprodukcji, a także prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Zazwyczaj są stosowane w formach nieorganicznych premiksów i dodatków, które z natury są mniej absorbowalne przez zwierzęta, aczkolwiek są tańsze. Mimo że jest to jeden z mniejszych sektorów rynku (4,8% całego rynku dla dodatków paszowych w CEE w 2012 r.) zaliczany jest do rynków dojrzałych. Jego wzrost jest silnie zależny od wzrostu na rynku paszowym. W 2012 r. na rynku CEE największy udział miała miedź (ponad 65% przychodów rynku dla pierwiastków śladowych). Dalsze miejsca zajął cynk (12,8%) i żelazo (10,6%).

Aminokwasy
Aminokwasy, które są niezbędne w diecie zwierząt nie mogą być przez nie syntetyzowane, lecz muszą być dostarczane w diecie. Dlatego też stanowią największą grupę dodatków paszowych. Odgrywają ważną rolę w żywieniu zwierząt, będąc składnikiem budulcowym protein – biorą udział w procesie odnawiania tkanek. Promują również wzrost zwierzęcia i poprawiają ogólną efektywność paszy. Na rynku aminokwasów w regionie CEE dominują metioniny i lizyny. Natomiast wpływ innych aminokwasów (treonina, tryptofan) jest mało znaczący. W 2012 r. metionina stanowiła 55,5% przychodów wszystkich aminokwasów, a lizyna 20,4%. Rynek ten jest zdecydowanie rosnący, a wzrost popytu ściśle zależy od cen surowców.

Nienasycone kwasy tłuszczowe
Nienasycone kwasy tłuszczowe stosowane w przemyśle paszowym to przede wszystkim omega-3 i omega-6 pochodzące z produktów morskich, głownie z ryb i alg oraz nasion z siemienia lnianego. 87% udziału w rynku CEE mają kwasy tłuszczowe z morskich źródeł. Jest to rynek zdecydowanie rosnący. Obecnie największym sektorem korzystającym z tych dodatków paszowych są hodowle ryb (akwakultury).

Enzymy
Enzymy są głownie stosowane do poprawy strawności i wchłaniania składników odżywczych. W ten sposób maksymalizują skuteczność innych składników paszowych, zmniejszając koszty produkcji i przyczyniając się do redukcji zanieczyszczenia środowiska.

Europejski rynek enzymów z takimi kluczowymi producentami, jak BASF, DSM, Danisco (DuPont), Adisseo, AB Vista and Biomin, jest największy na świecie. Co roku generuje ponad 42% światowych dochodów w sektorze dodatków paszowych. W regionie CEE najczęściej stosowane są dwa enzymy: fitazy i enzymy NSP (enzymy egzogenne rozkładające polisacharydy nieskrobiowe). Zastosowanie odpowiedniego enzymu zależy od rodzaju paszy. W 2012 r. fitazy generowały ponad 50% przychodów przynoszonych w CEE przez enzymy. Stosowanie konkretnych enzymów zależy jednak od lokalizacji, np. w regionach bardziej rozwiniętych dla rynku dodatków paszowych (Czechy, Słowacja, Polska) enzymy NSP są popularniejsze.


CAŁY ARTYKUŁ ZNAJDĄ PAŃSTWO W NR 1/2014 "CHEMII I BIZNESU". ZAPRASZAMY.



chemia spożywczaprzemysł chemicznyFrost&Sullivanaminokwasyenzymykwasy tłuszczowepaszewitaminy

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie