Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety
REKLAMA
REKLAMA

Włączanie alkoholi o krótkich łańcuchach do liposomów

2023-10-31

Włączanie alkoholi o krótkich łańcuchach do liposomów i ich wpływ na właściwości dwuwarstwy – to temat jednego z wystąpień podczas Europejskiej Konferencji Detergentowej, która odbyła się w trakcie kongresu SEPAWA w Berlinie. Prezentację przygotowała Fernanda Alvarado Galindo, pracująca naukowo w Institut Laue – Langevin.

Liposomy fosfolipidowe (PL) mają kluczowe znaczenie w farmakologii i kosmetyce. Zazwyczaj uzyskuje się je poprzez wstrzyknięcie do wody stężonego etanolowego roztworu PL (lub innego alkoholu). Późniejsze zastosowanie ścinania zmniejsza wielkość liposomów i czyni je stabilnymi koloidalnie. Po wstrzyknięciu lipidy i substancje czynne wchodzą w interakcję z cząsteczkami rozpuszczalnika przed usunięciem alkoholu.

W tym względzie zespół z Institut Laue – Langevin dokonał interesującej obserwacji podczas próby usunięcia etanolu z dyspersji PL metodą „szybkiej ultrafiltracji” (pięciokrotne podwojenie stężenia, a następnie dodanie wody w celu powrotu do pierwotnego stężenia, wszystko w ciągu jednej godziny), która prawie nie usunęła etanolu. Jednakże, poświęcając więcej czasu lub wykonując dializę przez noc, usuwanie EtOH okazało się niemal całkowicie skuteczne. Dlatego naukowcy zastanawiali się, w jakim stopniu alkohole mogą łączyć się z dwuwarstwą płynu, tak że szybkie usunięcie alkoholu nie jest możliwe

- W tym celu zbadaliśmy wpływ krótkołańcuchowych alkoholi (metanol, etanol o stężeniu ≥10% wag.) na liposomy PL i porównaliśmy ich wpływ z butanolem, dobrze znanym kosurfaktantem. Zauważyliśmy ogólną tendencję do zmniejszania wielkości cząstek w obecności alkoholi w wyniku rozpraszania światła. Co więcej, z pozbawionej modelu analizy krzywych rozpraszania neutronów pod małymi kątami (SANS), dostrzegliśmy dowody na włączenie rozpuszczalnika, to jest wody i alkoholu do dwuwarstwy, gdzie rozpuszczalnik stanowi około 20% dwuwarstw. Dodatkowo zaobserwowaliśmy, że alkohole zmniejszają sztywność dwuwarstwy na podstawie eksperymentów z echem spinowym neutronów (NSE). Na koniec analizowaliśmy wpływ gliceryny, potencjalnej alternatywy dla alkoholi pierwszorzędowych na tworzenie liposomów. W przeciwieństwie do innych rozpuszczalników organicznych, glicerol prawie nie wpływał na wielkość cząstek liposomów, powodował usztywnienie dwuwarstwy i wydawało się, że nie przenika do rdzenia dwuwarstwy. Zrozumienie sposobu, w jaki alkohole w wysokich stężeniach oddziałują z fosfolipidami, dostarczyło nam niezbędnych informacji do opracowania bardziej stabilnych, ekologicznych i funkcjonalnych preparatów liposomalnych – podsumowała w trakcie SEPAWY Fernanda Alvarado Galindo. reprezentująca Institut Laue – Langevin.


liposomySEPAWAbadania i rozwój

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


REKLAMA

WięcejNajnowsze

Więcej aktualności

REKLAMA


WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)

REKLAMA


WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)

REKLAMA


WięcejSonda

Jak oceniasz Manifest Polskiej Chemii?

Zobacz wyniki

REKLAMA
REKLAMA

WięcejW obiektywie