Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Wacker rozwija kompetencje w zakresie biotechnologii

2019-04-18

Należąca do Wacker Chemie jednostka Wacker Biosolutions, specjalizująca się w działalności dotyczącej life science, rozpoczęła w Hiszpanii produkcję cystyny wytwarzanej w procesie fermentacji. To efekt inwestycji poczynionej w 2016 r. i wydatkowania kwoty 30 mln euro na budowę odpowiedniego kompleksu produkcyjnego.

Zakład w hiszpańskim Leon umożliwia firmie Wacker sprostanie rosnącemu zapotrzebowaniu klientów na całym świecie na produkt przeznaczony do zastosowań farmaceutycznych i spożywczych. Cystyna to aminokwas powstały w wyniku połączenia dwóch cząsteczek cysteiny poprzez mostek dwusiarczkowy. Cysteina to z kolei organiczny związek chemiczny z grupy endogennych aminokwasów kodowanych, wchodzi w skład wielu białek. Wraz z homocysteiną i metioniną tworzy grupę aminokwasów siarkowych.

- Dzięki naszej inwestycji w fabryce w León jesteśmy dobrze przygotowani do dalszego umacniania naszej pozycji światowego lidera rynku i technologii fermentacyjnej produkcji cystyny. Zmodernizowane urządzenia do fermentacji oraz nowe urządzenie do produkcji cystyny umożliwiają nam niezawodne zaspokajanie rosnącego zapotrzebowania naszych klientów na cysteinę i cystynę oraz komercjalizację nowych produktów wytwarzanych w procesie fermentacji - powiedział Gerhard Schmid, szef Wacker Biosolutions.

Wacker jest pierwszą firmą na świecie, która rozpoczęła produkcję cystyny w drodze fermentacji w opatentowanym procesie biotechnologicznym. Ze względu na całkowicie roślinne i nieorganiczne surowce, cystyna i cysteina Wacker są czysto wegetariańskie. Dzięki temu są one szczególnie bezpieczne do stosowania w produktach spożywczych i farmaceutycznych. W 2008 roku Wacker otrzymał nagrodę Federacji Przemysłu Niemieckiego (BDI) w dziedzinie ochrony środowiska za innowacyjną produkcję cysteiny.


Wacker Chemiebiotechnologia

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie