Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

W Puławach pracują nad produkcją kwasu bursztynowego

2018-12-18

Grupa Azoty Puławy zawarła umowę, w ramach konsorcjum, z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju o dofinansowanie projektu „Zielona technologia produkcji kwasu bursztynowego z surowców odnawialnych i odpadowych”. Wartość udzielonego dofinansowania to 2,1 mln zł dla konsorcjum, w tym 1,4 mln zł dla Grupy Azoty Puławy. Łączna wartość projektu to 6,5 mln zł.

Celem projektu jest uzyskanie kwasu bio-bursztynowego (KBB) w wysokowydajnej „czystej” biokatalizie z wykorzystaniem bakterii Enterobacter. Proces ten pozwoli również wykorzystać surowce odnawialne i odpadowe, które nie znalazły zastosowania w innych gałęziach przemysłu.

Kwas bursztynowy jest produktem biotransformacji o strategicznym znaczeniu dla przemysłu biotechnologicznego oraz chemicznego. Obecnie jest otrzymywany głównie w oparciu o paliwa kopalne, ale może być produkowany także z użyciem czystych metod, tzw. zielonej chemii. Wartość komercyjna oraz liczba możliwych zastosowań kwasu bio-bursztynowego w przemyśle chemicznym stale wzrasta. Jednak pomimo intensywnych prac badawczych produkcja kwasu bio-bursztynowego wciąż nie osiąga pożądanej wydajności, a ograniczenia obecnie stosowanych metod znacząco wpływają na ich zyskowność.

Celem prowadzonych prac jest zmienić ten stan i opracować własną technologię uzyskiwania kwasu bio-bursztynowego, opartego na obiecujących wynikach badań nad szczepem Enterobacter sp. LU1. Zaletą tego szczepu i jemu pokrewnych jest możliwość wykorzystania w produkcji surowców odpadowych, tania hodowla oraz niskie koszty oczyszczania kwasu bursztynowego.

W badaniach przemysłowych istniejące szlaki metaboliczne bakterii Enterobacter zostaną zmodyfikowane metodami inżynierii genetycznej, następnie produkcja kwasu bio-bursztynowego zostanie zwalidowana stosując tzw. analizę bilansu metabolitów. Na etapie badań rozwojowych produkcja i zwiększenie skali procesu biosyntezy kwasu bursztynowego do poziomu 100l fermentora zostanie zoptymalizowana w oparciu o najbardziej wydajny szczep.

Potencjalnymi odbiorcami kwasu bio-bursztynowego będzie spółka Grupa Azoty ZAK oraz krajowy przemysł chemiczny.

W ocenie Grupy Azoty Puławy, zakres projektu wpisuje się w najnowsze trendy rynku chemicznego, który coraz częściej sięga po narzędzia biotechnologiczne i poszukuje czystych, „zielonych” produktów i ich metod wytwarzania z udziałem bakterii, grzybów i glonów.


biotechnologiabadania i rozwójGrupa Azoty Puławy

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Jak oceniasz Manifest Polskiej Chemii?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie