Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

UOKiK wskazał najlepsze płyny do mycia naczyń

2021-01-03

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przetestował płyny do mycia naczyń.

Wśród środków do zmywania naczyń, płyny do ręcznego mycia wciąż stanowią większą część rynku. Nawet w gospodarstwach domowych wyposażonych w zmywarki są one powszechnie wykorzystywane, ponieważ nie wszystkie elementy wyposażenia kuchennego nadają się do mycia automatycznego. Oczekiwania konsumentów wobec płynów do mycia naczyń dotyczą przede wszystkim skuteczności działania, czyli zdolności do usuwania zabrudzeń z powierzchni naczyń, dlatego w trakcie realizowanych testów zbadano zdolność myjącą badanych płynów.

W badaniu UOKiK sprawdzono również rzeczywistą ilość badanych płynów (masę/objętość netto), zawartość suchej pozostałości, zdolność emulgowania tłuszczów oraz pH wodnych roztworów badanych płynów. Testom poddano 10 marek płynów do mycia naczyń, wytypowanych na podstawie rozeznania rynku dokonanego przez Inspekcję Handlową (wśród nich znalazły się płyny do mycia naczyń zaliczone do kategorii marek wiodących, własnych oraz innych marek dostępnych na rynku). Wszystkie zbadane płyny zgodnie z przyjętymi założeniami zawierały 5-15% anionowych środków powierzchniowo czynnych oraz < 5% niejonowych środków powierzchniowo czynnych i/lub amfoterycznych środków powierzchniowo czynnych.

Badania zostały wykonane w celach edukacyjnych dla podniesienia poziomu wiedzy konsumentów o sposobie oceny jakości nabywanych produktów.

Oceniono ogólną jakość płynów. Trzem parametrom przypisano określone wartości: 60% - zdolność myjąca, 35% - zdolność emulgowania tłuszczów, 5% - wartość pH. W ten sposób utworzono ranking jakości, w którym pierwsze miejsce zajęły Fairy cytryna, Pur Sekrety Kucharza Soda Effect oraz Ludwik cytrynowy, zdobywając pięć gwiazdek. Kolejny w rankingu był Kraft cytrynowy, otrzymując cztery gwiazdki.


UOKiKprzemysł detergentowychemia gospodarcza

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie