2023-10-25
Unilever podsumowuje wnioski z czterech dużych projektów wdrażających praktyki rolnictwa regeneracyjnego. To element realizacji ścieżki do Net Zero w ramach prowadzonej przez firmę kompleksowej strategii na rzecz zahamowania zmian klimatycznych oraz budowania bezpieczeństwa żywnościowego i odporności łańcucha dostaw. Surowce do produktów spożywczych, należących do portfolio Unilever, są uprawiane na ok. 4 mln hektarów w różnych częściach globu.
W 2021 r. Unilever przedstawił Zasady Rolnictwa Regeneracyjnego, określające zasady współpracy z rolnikami, dostawcami i partnerami w obszarze praktyk ochrony gleb uprawnych. Obecnie rolnictwo regeneracyjne to kluczowy obszar inwestycji, jakie prowadzi Unilever poprzez Fundusz Klimatyczno-Przyrodniczy o wartości miliarda euro. Przygotowane zostały m.in. cztery kompleksowe projekty uwzględniające wyzwania i specyfikę danych upraw oraz uwarunkowań regionalnych. We wszystkich prowadzono pomiar wpływu wdrożenia zastosowanych praktyk regeneracyjnych.
- Chociaż podobne projekty w rolnictwie trwają zwykle kilka lat, zebrane już wnioski pokazują obiecujące wyniki redukcji emisji gazów cieplarnianych, zwiększania różnorodności biologicznej, poprawy jakości wody i zdrowia gleby. Ponieważ prawie 60% śladu węglowego Unilever pochodzi z kupowanych przez nas surowców, istotne jest, abyśmy wraz z naszymi zespołami ds. zakupów współpracowali z dostawcami w celu zmniejszenia wpływu naszych produktów na klimat – mówi Eric Soubeiran, wiceprezes Unilever ds. klimatu i przyrody.
– Widzimy pozytywne skutki naszych projektów, co jest dla nas niezwykle zachęcające i pokazuje, jak dzięki współpracy możemy wprowadzać realne zmiany. Uczymy się na doświadczeniach naszych rolników i partnerów, stale zwiększając skalę naszych projektów. Coraz więcej naszych surowców powstaje w zgodzie z zasadami rolnictwa regeneracyjnego. Należy pilnie ograniczyć negatywny wpływ produkcji żywności na środowisko, jednocześnie zwiększając odporność upraw na zmiany klimatyczne. Najlepszym sposobem na osiągnięcie obu celów jest wdrożenie zasad rolnictwa regeneracyjnego – mówi Hanneke Faber, Nutrition President w firmie Unilever.
Projekt 1: uprawa pomidorów w Hiszpanii oszczędzająca wodę
Marka Knorr we współpracy z hiszpańskim dostawcą pomidorów Agraz oferuje wsparcie rolnikom z regionu Badajoz w zakresie ochrony upraw przed skutkami mniejszych opadów i wyczerpywania się wód podziemnych oraz wspierania bioróżnorodności. Dzięki zastosowaniu najnowocześniejszych czujników i sond glebowych, które informują rolników o dokładnej ilości potrzebnej wody, systemy nawadniające bardzo precyzyjnie aplikują wodę. W równoległym badaniu w trzech gospodarstwach zostały wysiane łąki kwietne w celu zwiększenia różnorodności biologicznej. Efekt?
W ramach projektu zaobserwowano 37% spadek emisji gazów cieplarnianych w przeliczeniu na kilogram pomidorów w porównaniu z emisjami sprzed realizacji projektu. Jednocześnie zawartość materii organicznej w glebie wzrosła z 1% w 2020 r. do 1,27% w 2022 r. Jest to kluczowy wskaźnik żyzności gleby i jej zdolności do wychwytywania węgla. Im więcej materii organicznej zawiera gleba, tym jest bardziej żyzna i tym więcej węgla może wchłonąć. Ponadto liczba zapylaczy w otoczeniu upraw, gdzie powstały łąki kwietne wzrosła o 173%, a liczba gatunków dzikich roślin o 27%.
Dzięki tym zmianom nastąpiła redukcja kosztów, niższe zużycie wody, a także nawozów i pestycydów, co jest ogromną korzyścią dla gleby.
Projekt 2: uprawa soi połączona z międzyplonami
Od 2018 roku marka Hellmann’s współpracuje z Practical Farmers of Iowa, PepsiCo i dostawcą soi ADM w zakresie ochrony gleb, na których uprawia się soję na potrzeby produkcji majonezu przeznaczonego na rynek amerykański. Projekt ma również na względzie zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych i poziomu azotanów w wodach powierzchniowych. Opiera się na trzech filarach: wsparciu finansowym, technicznym i merytorycznym skierowanym do 523 rolników biorących udział w projekcie, którym objęto 35 tysięcy hektarów. Rolnikom zapewniono wsparcie finansowe i techniczne w zakresie wysiewu roślin okrywowych, które chronią glebę przed wyniszczającym wpływem wiatru i deszczu w okresie po zbiorze plonu głównego (soi). Efekty to 14% mniej spływu powierzchniowego azotanów w porównaniu z polami z grupy kontrolnej, a także o 6% niższe emisje gazów cieplarnianych w porównaniu do pól z grupy kontrolnej.
Projekt 3: zredukowana emisja metanu z pól ryżowych
Uprawa ryżu jest uważana za jedno z największych źródeł emisji metanu wynikających z działalności człowieka (15-20%). Jest to związane ze sposobem uprawy – na polach zalanych wodą zachodzi fermentacja beztlenowa, której produktem są gazy cieplarniane – metan i podtlenek azotu. Marka Knorr we współpracy z amerykańskim dostawcą ryżu Riviana, wspólnie z Uniwersytetem Arkansas prowadzi projekt mający na celu redukcję emisji gazów cieplarnianych w uprawie tego zboża. W tym celu zastosowano szereg nowych praktyk, m.in. nawadnianie samych bruzd, w których rośnie ryż. Inna metoda to naprzemienne nawilżanie i suszenie pól. Dzięki skróceniu czasu, w którym gleba znajduje się pod wodą, ilość uwalnianego metanu jest niższa. Osiągnięte rezultaty to emisje metanu zmniejszono aż o 76% w porównaniu do ilości uwalnianych przed realizacją projektu, a także emisje gazów cieplarnianych ogółem zmniejszono o aż 48%.
Projekt 4: ochrona wód w uprawach eksperymentalnych w Lombardii
Projekt ten, pilotowany przez markę Knorr we współpracy z włoskim dostawcą Parboriz, stawiał za cel znalezienie sposobów na redukcję zanieczyszczenia wody i emisji gazów cieplarnianych, przy jednoczesnym zwiększeniu różnorodności biologicznej. Przeprowadzono go na czterech polach eksperymentalnych w Lombardii o łącznej powierzchni 900 hektarów. Jego zadaniem było przetestowanie nowych praktyk i opracowanie możliwości ich wdrażania w gospodarstwach komercyjnych, a wnioski z upraw eksperymentalnych były tak imponujące, że jeszcze w 2023 r. testowane praktyki zostaną wprowadzone przez ponad 200 innych producentów ryżu z regionu. Okazało się, że w ich wyniku znacząco spadła ilość pozostałości środków ochrony roślin wykrywanych w wodach powierzchniowych: pozostałości pestycydów – redukcja o 78%, pozostałości herbicydów – redukcja o 62%, pozostałości fungicydów – redukcja o 78%.
Obecnie Unilever realizuje dziewięć projektów rolnictwa regeneracyjnego w Ameryce Północnej, Europie i Azji Południowej. Projekty te obejmują 48 tysięcy hektarów, na których uprawiana jest soja, ryż, pomidory, cebula, czosnek oraz prowadzona jest produkcja mleczarska. Do końca 2023 roku Unilever planuje zakontraktować i objąć praktykami regeneracyjnymi kolejnych 300 tysięcy hektarów. Dodatkowo, do 2030 r. zostanie wdrożona setka programów związanych z realizacją zobowiązania firmy, dotyczącego przywracania i regeneracji 1,5 miliona hektarów ziemi, oceanów i lasów.
WięcejSklep
Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych
95.00 zł
"Kosmetyki i Detergenty" nr 2/2024
30.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 4/2024
30.00 zł
Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków
94.00 zł
Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych
78.00 zł
Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania
108.00 zł
WięcejNajnowsze
WięcejNajpopularniejsze
WięcejPolecane
WięcejW obiektywie
Ciekawe targi PCI Days
W dniach 19-20 czerwca 2024 r. w Warszawie odbyło się spotkanie przedstawicieli przemysłu kosmetycznego,...
Międzynarodowe Targi Dostawców dla Przemysłu Kosmetycznego CosmeticBusiness 2024 potwierdziły wiodącą pozycję na rynku
Tegoroczne targi CosmeticBusiness dla przemysłu kosmetycznego zgromadziły w Monachium 418 właścicieli...
Sukces XIII Międzynarodowej Konferencji Przemysłu Chemii Gospodarczej
11 czerwca 2024 r. odbyła się trzynasta edycja Międzynarodowej Konferencji Przemysłu Chemii Gospodarczej. Tym...
O wodorze w Poznaniu
Odbywające się w Poznaniu w dniach 24-25 kwietnia br. Forum H2POLAND i Net Zero poświęcone było technologiom...