Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety
REKLAMA
REKLAMA

Unilever: projekty wdrażające rolnictwo regeneracyjne

2023-10-25

Unilever podsumowuje wnioski z czterech dużych projektów wdrażających praktyki rolnictwa regeneracyjnego. To element realizacji ścieżki do Net Zero w ramach prowadzonej przez firmę kompleksowej strategii na rzecz zahamowania zmian klimatycznych oraz budowania bezpieczeństwa żywnościowego i odporności łańcucha dostaw. Surowce do produktów spożywczych, należących do portfolio Unilever, są uprawiane na ok. 4 mln hektarów w różnych częściach globu.

W 2021 r. Unilever przedstawił Zasady Rolnictwa Regeneracyjnego, określające zasady współpracy z rolnikami, dostawcami i partnerami w obszarze praktyk ochrony gleb uprawnych. Obecnie rolnictwo regeneracyjne to kluczowy obszar inwestycji, jakie prowadzi Unilever poprzez Fundusz Klimatyczno-Przyrodniczy o wartości miliarda euro. Przygotowane zostały m.in. cztery kompleksowe projekty uwzględniające wyzwania i specyfikę danych upraw oraz uwarunkowań regionalnych. We wszystkich prowadzono pomiar wpływu wdrożenia zastosowanych praktyk regeneracyjnych.

- Chociaż podobne projekty w rolnictwie trwają zwykle kilka lat, zebrane już wnioski pokazują obiecujące wyniki redukcji emisji gazów cieplarnianych, zwiększania różnorodności biologicznej, poprawy jakości wody i zdrowia gleby. Ponieważ prawie 60% śladu węglowego Unilever pochodzi z kupowanych przez nas surowców, istotne jest, abyśmy wraz z naszymi zespołami ds. zakupów współpracowali z dostawcami w celu zmniejszenia wpływu naszych produktów na klimat – mówi Eric Soubeiran, wiceprezes Unilever ds. klimatu i przyrody.

– Widzimy pozytywne skutki naszych projektów, co jest dla nas niezwykle zachęcające i pokazuje, jak dzięki współpracy możemy wprowadzać realne zmiany. Uczymy się na doświadczeniach naszych rolników i partnerów, stale zwiększając skalę naszych projektów. Coraz więcej naszych surowców powstaje w zgodzie z zasadami rolnictwa regeneracyjnego. Należy pilnie ograniczyć negatywny wpływ produkcji żywności na środowisko, jednocześnie zwiększając odporność upraw na zmiany klimatyczne. Najlepszym sposobem na osiągnięcie obu celów jest wdrożenie zasad rolnictwa regeneracyjnego – mówi Hanneke Faber, Nutrition President w firmie Unilever.

Projekt 1: uprawa pomidorów w Hiszpanii oszczędzająca wodę

Marka Knorr we współpracy z hiszpańskim dostawcą pomidorów Agraz oferuje wsparcie rolnikom z regionu Badajoz w zakresie ochrony upraw przed skutkami mniejszych opadów i wyczerpywania się wód podziemnych oraz wspierania bioróżnorodności. Dzięki zastosowaniu najnowocześniejszych czujników i sond glebowych, które informują rolników o dokładnej ilości potrzebnej wody, systemy nawadniające bardzo precyzyjnie aplikują wodę. W równoległym badaniu w trzech gospodarstwach zostały wysiane łąki kwietne w celu zwiększenia różnorodności biologicznej. Efekt?

W ramach projektu zaobserwowano 37% spadek emisji gazów cieplarnianych w przeliczeniu na kilogram pomidorów w porównaniu z emisjami sprzed realizacji projektu. Jednocześnie zawartość materii organicznej w glebie wzrosła z 1% w 2020 r. do 1,27% w 2022 r. Jest to kluczowy wskaźnik żyzności gleby i jej zdolności do wychwytywania węgla. Im więcej materii organicznej zawiera gleba, tym jest bardziej żyzna i tym więcej węgla może wchłonąć. Ponadto liczba zapylaczy w otoczeniu upraw, gdzie powstały łąki kwietne wzrosła o 173%, a liczba gatunków dzikich roślin o 27%. 

Dzięki tym zmianom nastąpiła redukcja kosztów, niższe zużycie wody, a także nawozów i pestycydów, co jest ogromną korzyścią dla gleby.

Projekt 2: uprawa soi połączona z międzyplonami

Od 2018 roku marka Hellmann’s współpracuje z Practical Farmers of Iowa, PepsiCo i dostawcą soi ADM w zakresie ochrony gleb, na których uprawia się soję na potrzeby produkcji majonezu przeznaczonego na rynek amerykański. Projekt ma również na względzie zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych i poziomu azotanów w wodach powierzchniowych. Opiera się na trzech filarach: wsparciu finansowym, technicznym i merytorycznym skierowanym do 523 rolników biorących udział w projekcie, którym objęto 35 tysięcy hektarów. Rolnikom zapewniono wsparcie finansowe i techniczne w zakresie wysiewu roślin okrywowych, które chronią glebę przed wyniszczającym wpływem wiatru i deszczu w okresie po zbiorze plonu głównego (soi). Efekty to 14% mniej spływu powierzchniowego azotanów w porównaniu z polami z grupy kontrolnej, a także o 6% niższe emisje gazów cieplarnianych w porównaniu do pól z grupy kontrolnej.

Projekt 3: zredukowana emisja metanu z pól ryżowych

Uprawa ryżu jest uważana za jedno z największych źródeł emisji metanu wynikających z działalności człowieka (15-20%). Jest to związane ze sposobem uprawy – na polach zalanych wodą zachodzi fermentacja beztlenowa, której produktem są gazy cieplarniane – metan i podtlenek azotu. Marka Knorr we współpracy z amerykańskim dostawcą ryżu Riviana, wspólnie z Uniwersytetem Arkansas prowadzi projekt mający na celu redukcję emisji gazów cieplarnianych w uprawie tego zboża. W tym celu zastosowano szereg nowych praktyk, m.in. nawadnianie samych bruzd, w których rośnie ryż. Inna metoda to naprzemienne nawilżanie i suszenie pól. Dzięki skróceniu czasu, w którym gleba znajduje się pod wodą, ilość uwalnianego metanu jest niższa. Osiągnięte rezultaty to emisje metanu zmniejszono aż o 76% w porównaniu do ilości uwalnianych przed realizacją projektu, a także emisje gazów cieplarnianych ogółem zmniejszono o aż 48%.

Projekt 4: ochrona wód w uprawach eksperymentalnych w Lombardii

Projekt ten, pilotowany przez markę Knorr we współpracy z włoskim dostawcą Parboriz, stawiał za cel znalezienie sposobów na redukcję zanieczyszczenia wody i emisji gazów cieplarnianych, przy jednoczesnym zwiększeniu różnorodności biologicznej. Przeprowadzono go na czterech polach eksperymentalnych w Lombardii o łącznej powierzchni 900 hektarów. Jego zadaniem było przetestowanie nowych praktyk i opracowanie możliwości ich wdrażania w gospodarstwach komercyjnych, a wnioski z upraw eksperymentalnych były tak imponujące, że jeszcze w 2023 r. testowane praktyki zostaną wprowadzone przez ponad 200 innych producentów ryżu z regionu. Okazało się, że w ich wyniku znacząco spadła ilość pozostałości środków ochrony roślin wykrywanych w wodach powierzchniowych: pozostałości pestycydów – redukcja o 78%, pozostałości herbicydów – redukcja o 62%, pozostałości fungicydów – redukcja o 78%.

Obecnie Unilever realizuje dziewięć projektów rolnictwa regeneracyjnego w Ameryce Północnej, Europie i Azji Południowej. Projekty te obejmują 48 tysięcy hektarów, na których uprawiana jest soja, ryż, pomidory, cebula, czosnek oraz prowadzona jest produkcja mleczarska. Do końca 2023 roku Unilever planuje zakontraktować i objąć praktykami regeneracyjnymi kolejnych 300 tysięcy hektarów. Dodatkowo, do 2030 r. zostanie wdrożona setka programów związanych z realizacją zobowiązania firmy, dotyczącego przywracania i regeneracji 1,5 miliona hektarów ziemi, oceanów i lasów.


Unileverrolnictwośrodki ochrony roślin

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


REKLAMA

WięcejNajnowsze

Więcej aktualności

REKLAMA


WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)

REKLAMA


WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)

REKLAMA


WięcejSonda

Czy Grupa Azoty ponownie stanie się zyskowna w przeciągu kolejnych 12 miesięcy?

Zobacz wyniki

REKLAMA
REKLAMA

WięcejW obiektywie