Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Trwałość produktu kosmetycznego

2023-04-19  / Autor: Paulina Oczkoś-Jeleń, BioTeam

  • parametry fizykochemiczne

Wspomniana wcześniej aktywność wody w dużym stopniu będzie warunkowała trwałość kosmetyku, podobnie dzieje się z parametrem pH. Produkty o skrajnie niskim pH <3,0 lub wysokim pH>10,0 będą charakteryzowały się wydłużoną trwałością, np. peelingi do skóry na bazie kwasów. Niektóre parametry fizykochemiczne stanowią więc w kosmetykach czynniki samokonserwujące.

  • proces technologiczny

Konfekcja w podwyższonej temperaturze, powyżej 65°C, stanowi czynnik zwiększający trwałość produktu. Przykładem mogą być w tym przypadku szminki lub masła do ciała/ust rozlewane „na gorąco”.

  • wytwarzanie zgodnie z GMP (Good Manufacturing Practice), czyli dobrą praktyką produkcji w całym cyklu produkcji, kontroli i magazynowania wyrobów kosmetycznych

Stosowanie dobrych praktyk ma na celu m.in. eliminowanie czynników zagrażających zanieczyszczeniu wyrobu, tym samym zwiększając trwałość i bezpieczeństwo produktu.

  • rodzaj opakowania

Niektóre opakowania stanowią dodatkowe zabezpieczenie produktu, ze względu na ograniczenie kontaktu masy kosmetycznej ze środowiskiem zewnętrznym. Dzięki temu, w trakcie użytkowania kosmetyku nie dochodzi do jego fizycznego otwarcia, tym samym zabezpieczając go przed potencjalnymi zakażeniami wtórnymi. Do produktów tego typu należą np. kosmetyki w aerozolach, czy też w opakowaniach typu airless, czyli bez dostępu powietrza.

Jak interpretować oznaczenie trwałości produktu kosmetycznego na opakowaniu?

Produkty kosmetyczne powinny zawierać dokładne i zrozumiałe informacje dotyczące okresu ich przydatności. Termin, w którym najlepiej zużyć produkt określany jest jako data minimalnej trwałości i oznaczany jest symbolem klepsydry lub zwrotem „najlepiej zużyć przed końcem”. To data, do której dany produkt kosmetyczny, przechowywany w odpowiednich warunkach, zachowuje w pełni swoje pierwotne właściwości i jest bezpieczny dla zdrowia konsumenta.

Wskazanie daty minimalnej trwałości nie jest obowiązkowe w przypadku produktów kosmetycznych o minimalnej trwałości dłuższej niż 30 miesięcy. Produkty takie zawierają oznakowanie PAO (period after opening) przedstawione w postaci otwartego słoika wraz z napisem informującym o liczbie miesięcy lub lat, w jakiej po otwarciu pojemnika produkt jest bezpieczny i może być stosowany bez szkody dla konsumenta. PAO stanowi więc symbol trwałości produktów kosmetycznych.


\
CAŁA TREŚĆ DOSTĘPNA W "Kosmetyki i Detergenty" nr 1/2023

"Kosmetyki i Detergenty" (wcześniej "Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej") to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.


przemysł kosmetycznykosmetykitrwałośćopakowania

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Średnia ocen 5/5 na podstawie 1 głosów.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Jak oceniasz Manifest Polskiej Chemii?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie