Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety
REKLAMA

Trwałość produktu kosmetycznego

2023-04-19  / Autor: Paulina Oczkoś-Jeleń, BioTeam

Trwałość produktu kosmetycznego to jeden z istotniejszych parametrów jakości kosmetyku, który warunkuje bezpieczeństwo użytkowania. Z punktu widzenia konsumenta jest więc to bardzo ważna cecha. Zgodnie z prawem krajowym i unijnym, na producentów nałożony jest obowiązek informowania o terminie, w jakim dany produkt kosmetyczny zachowuje swoją pierwotną funkcję oraz pozostaje bezpieczny.

Trwałość produktu należy uwzględniać już na etapie projektowania i w przypadku kosmetyków warunkowana jest przez kilka kluczowych elementów, takich jak:

  • skład kosmetyku

Niektóre surowce kosmetyczne mogą w znaczny sposób warunkować trwałość receptury. Przykładowo kosmetyki o dużej zawartości wody są bardziej narażone na skażenie mikrobiologiczne, ze względu na sprzyjające warunki rozwoju mikroorganizmów. Nie bez powodu więc zgodnie z normą PN-EN ISO 29621:2017 dotyczącą produktów niskiego ryzyka mikrobiologicznego, na podstawie aktywności wody poniżej wartości 0,75 wyodrębniono grupę produktów niskiego ryzyka mikrobiologicznego. Dzieje się tak dlatego, że większość mikroorganizmów ma swoje optimum wzrostu przy aktywności wody wyższej od wskazanego poziomu. Produkty o niższej aktywności wody, np. szminki, błyszczyki, będą więc z założenia charakteryzować się wydłużoną trwałością w porównaniu do produktów o wysokiej zawartości wody, np. kremów, płynów do demakijażu.

Wpływ na trwałość kosmetyku będzie mieć też zawartość w recepturach niektórych surowców naturalnych, które obok wody zaliczane są do grupy składników o wysokim ryzyku zanieczyszczenia mikrobiologicznego. Ich wysoka zawartość będzie więc obniżać trwałość produktu i często wymagać zastosowania silniejszego układu konserwującego.

Istnieje także grupa substancji chemicznych, które będą warunkować dłuższą trwałość produktu. Należą do nich m.in. alkohol, np. etanol, który przy zawartości w recepturze >20% będzie wydłużał trwałość. Dzieje się tak w przypadku perfum, w których wysoka zawartość alkoholu wyklucza rozwój mikroorganizmów. Podobny przykład stanowią lakiery do paznokci, które ze względu na zawartość rozpuszczalników organicznych również charakteryzują się wysoką trwałością.

  • zastosowany układ konserwujący

Zgodnie z definicją zawartą w Rozporządzeniu nr 1223 dotyczącym produktów kosmetycznych, „substancje konserwujące” to substancje przeznaczone wyłącznie lub głównie do hamowania rozwoju drobnoustrojów w produkcie kosmetycznym. Konserwanty mają więc za zadanie zabezpieczyć produkt przed skażeniem mikrobiologicznym i co jest z tym związane wydłużyć okres trwałości produktu. W tym celu stosowane są związki chemiczne dopuszczone do użycia w kosmetykach zgodnie z załącznikiem V Rozporządzenia nr 1223.

Środki te mają różne mechanizmy działania przeciwdrobnoustrojowego, w zależności od ich budowy chemicznej. Co ważne, muszą być dobrane w odpowiednich stężeniach, aby zapewnić skuteczność działania i jednocześnie bezpieczeństwo konsumenta. Skuteczność działania układu konserwującego jest weryfikowana na podstawie testu konserwacji, jakiemu musi zostać poddany kosmetyk przed wprowadzeniem do obrotu. Wśród produktów kosmetycznych konserwanty stanowią jeden z kluczowych elementów w kształtowaniu trwałości.


\
CAŁA TREŚĆ DOSTĘPNA W "Kosmetyki i Detergenty" nr 1/2023

"Kosmetyki i Detergenty" (wcześniej "Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej") to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.


przemysł kosmetycznykosmetykitrwałośćopakowania

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Średnia ocen 5/5 na podstawie 1 głosów.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


REKLAMA

WięcejNajnowsze

Więcej aktualności

REKLAMA


WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)

REKLAMA


WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)

REKLAMA


WięcejSonda

Czy przemysł wykorzysta środki z KPO?

Zobacz wyniki

REKLAMA

WięcejW obiektywie