Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Surowce naturalne o działaniu antyoksydacyjnym, jako składniki produktów kosmetycznych

2020-07-09  / Autor: Monika Sienkiewicz, Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Paweł Kwiatkowski, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie

Obecnie coraz większym zainteresowaniem cieszą się kosmetyki pochodzenia krajowego ze względu na ich coraz lepszą jakość, ciekawe opakowania i atrakcyjną cenę.

Wśród szerokiej oferty przemysłu kosmetycznego są artykuły do pielęgnacji skóry twarzy i całego ciała, do pielęgnacji włosów oraz kosmetyki upiększające, w tym wyroby zapachowe.

Rośnie zainteresowanie składnikami naturalnymi, w tym szczególnie pochodzenia roślinnego. Podyktowane jest to coraz większym zainteresowaniem zdrowym stylem życia i chęcią życia w zgodzie z naturą. Badania naukowe dostarczają wiarygodnych informacji o wszechstronnym działaniu surowców roślinnych. Dużym zainteresowaniem na rynku kosmetycznym cieszą się produkty anti-aging, zawierające składniki naturalne o działaniu antyoksydacyjnym, a także związki roślinne regulujące wzrost niepożądanych drobnoustrojów odpowiedzialnych za zmiany skórne.

Aspekty prawne

W ślad za badaniami naukowymi pojawiają się nowe regulacje prawne, które mają za zadanie m.in. szczegółowe określenie, jakie grupy związków i w jakich ilościach mogą być używane w produktach kosmetycznych. Uregulowania prawne dotyczące bezpieczeństwa produktów kosmetycznych ogłoszono w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady Europy (WE) nr 1223/2009 z 30 listopada 2009 r., a kolejne zmiany i poprawki zostały włączone do tekstu podstawowego. Rozporządzenie wprowadziło obowiązek notyfikacji produktu kosmetycznego za pośrednictwem portalu Cosmetic Products Notification Portal (CPNP). W systemie CPNP znajdują się informacje takie, jak: skład kosmetyku, ewentualna obecność nanomateriałów oraz substancji rakotwórczych, mutagennych lub działających toksycznie na rozrodczość. Wprowadzono również konieczność śledzenia produktów w łańcuchu dostaw, jako elementu identyfikacji wyrobów potencjalnie szkodliwych i przekazywanie informacji o nich konsumentom oraz odpowiednim służbom. Rozporządzenie nakłada też obowiązek prowadzenia produkcji zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną (good manufacturing practice), której zasady określono w normie PN-EN ISO 22716:2009 Kosmetyki – Dobre Praktyki Produkcji (GMP) – Przewodnik Dobrych Praktyk Produkcji, a także w dokumencie CEN ISO/TR 24475:2013 Cosmetics – Good Manufacturing Practices – General training document (ISO/TR 24475:2010). Opublikowano również normy dotyczące ochrony przeciwsłonecznej kosmetyku oraz wykrywania i oznaczania liczby drobnoustrojów (drożdże i pleśnie, Candida albicans, Aerobic mesophilic bacteria, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus), a także wytyczne do badań mikrobiologicznych, kontroli zakonserwowania i oceny ryzyka mikrobiologicznego. Komisja Europejska w Rozporządzeniu Komisji (UE) nr 358/2014 wykluczyła całkowicie z użycia w kosmetykach izoparabeny, natomiast dla propyloparabenu i butyloparabenu znacznie zmniejszyła dopuszczalne normy. W kontekście wprowadzonych uregulowań prawnych poszukiwanie bezpiecznych, naturalnych antyutleniaczy i konserwantów, mogących mieć zastosowanie w produktach kosmetycznych, jest szczególnie ważnym kierunkiem badań naukowych prowadzonych na potrzeby przemysłu kosmetycznego.

 

Roślinne antyoksydanty

W warunkach narażenia na promienie słoneczne, w wyniku stresu, przyjmowania niektórych leków, w trakcie infekcji, czy pod wpływem zanieczyszczeń środowiska organizm człowieka może wygenerować szkodliwe formy tlenu, jak nadtlenki organiczne i nieorganiczne, tlen singletowy oraz wolne rodniki. Reaktywne formy tlenu wywołują wiele niekorzystnych zmian w procesach oksydoredukcyjnych i odpowiadają za występowanie szeregu jednostek chorobowych, w tym miażdżycy, cukrzycy, chorób neurodegeneracyjnych, schorzeń autoimmunologicznych czy zmian kodu genetycznego. Ważny jest również fakt, że są przyczyną chorób skóry, jak również uszkodzeń włókien kolagenowych i elastynowych. Prowadzi to do przyspieszania procesów starzenia skóry. Większość preparatów do pielęgnacji skóry niwelujących efekty starzenia opartych jest na egzogennych przeciwutleniaczach, takich jak witaminy, polifenole i flawonoidy, których organizm nie może sam zsyntetyzować. Rośliny wytwarzają wiele grup związków, które przeciwdziałają niekorzystnemu oddziaływaniu promieniowania UV, na które człowiek jest nieustannie narażony.

Likopen to jeden z najważniejszych karotenoidów, który w dużych ilościach występuje w kolorowych owocach i warzywach, takich jak pomidor, arbuz, różowy grejpfrut, gujawa, morela, papaja, czy dzika róża. Posiada znacznie lepsze właściwości przeciwutleniające niż β-karoten ze względu na jego ekstremalną reaktywność. Wykazuje dodatkowo działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i antymutagenne. Po zastosowaniu miejscowym likopen może zapobiec uszkodzeniom oksydacyjnym, jednak jako że jest to bardzo lipofilowa cząsteczka, to słabo przenika do głębszych warstw skóry. Jak wynika z danych literaturowych, konieczne są badania w celu zaprojektowania nowoczesnych nośników pod kątem wykorzystania go w produktach kosmetycznych.


CAŁY ARTYKUŁ DOSTĘPNY JEST W NR 2/2020 KWARTALNIKA "CHEMIA I BIZNES. RYNEK KOSMETYCZNY I CHEMII GOSPODARCZEJ". ZAPRASZAMY



przemysł kosmetycznyantyoksydantykosmetykilikopen

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności





WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)





WięcejSonda

Czy ceny energii mają wpływ na działalność Twojej firmy?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie