Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Surowce i opakowania wydłużające trwałość produktów

2023-05-24  / Autor: Łukasz Miernik, współzałożyciel firmy MPR – Labs oraz twórca projektu CV – Creative Vision ukończył studia magisterskie na kierunku logistyka w biznesie.

Konserwanty możemy podzielić na syntetyczne (powstałe w wyniku syntezy chemicznej) oraz naturalne. Do tej pierwszej grupy należą głównie:

  • parabeny, czyli estry kwasu p-hydroksybenzoesowego, takie jak: metyloparaben (parabeny metylu, paraben metylowy), etyloparaben (nazwy analogiczne jak dla metyloparabenu), propyloparaben, butyloparaben, benzyloparaben. Parabeny w kosmetykach mogą występować także pod wieloma innymi nazwami: Glutaraldehyde, Tegosept, Mycocten, Nipasol oraz oznaczeniami takimi, jak E216 (paraben propylu), E218 (paraben metylu) i inne symbole w zależności od zastosowanego parabenu.
  • pochodne mocznika: Imidazolidynylomocznik, Diazolidinyl Urea. Są jednymi z najczęściej stosowanych w kosmetykach środków konserwujących. Działają synergicznie z innymi składnikami konserwującymi, tworząc system, który daje szerszy zakres ochrony przed mikroorganizmami.
  • izotiazolinony: Methylchloroisothiazolinone and Methylisothiazolinone. Metyloizotiazolinon znajduje się na liście dozwolonych substancji konserwujących. W tej kwestii istnieje jednak jedno ważne zastrzeżenie. Stężenie tego składnika nie może przekraczać 0,01%. Jeśli natomiast methylisothiazolinone występuje wraz z pochodną chlorową (methylchloroisothiazolinone), stężenie to nie może być wyższe jak 0,0015%.
  • organiczne związki halogenowe, Iodopropynyl Butylcarbamate, który znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania w produktach kosmetycznych z ograniczeniami określonymi w załączniku V, poz. 56, rozp. 1223/2009/WE.

Drugą grupą są układy naturalne. 


\
CAŁA TREŚĆ DOSTĘPNA W "Kosmetyki i Detergenty" nr 1/2023

"Kosmetyki i Detergenty" (wcześniej "Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej") to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.


przemysł kosmetycznykosmetykikonserwantytrwałość produktów

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Jak oceniasz Manifest Polskiej Chemii?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie