Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety
REKLAMA

Surowce i opakowania wydłużające trwałość produktów

2023-05-24  / Autor: Łukasz Miernik, współzałożyciel firmy MPR – Labs oraz twórca projektu CV – Creative Vision ukończył studia magisterskie na kierunku logistyka w biznesie.

Współczesny konsument wymaga od produktu kosmetycznego długiego czasu jego trwałości. Cenione są kosmetyki, które można przechowywać nawet przez okres dwóch lat. Funkcja ta jednak nie jest pożądana tylko przez klientów docelowych, ale również wszelkiego rodzaju hurtownie lub drogerie. Produkt taki, nawet pomimo braku osiągnięcia prognozowanej sprzedaży w danym okresie, ma szanse na uzyskanie odpowiednich wyników w dłuższej perspektywie, bez ryzyka dodatkowych kosztów lub potrzeby zwrotu towaru. Z drugiej strony, świat kosmetyczny kształcą w ostatnich latach trendy eko, zero waste, czy naturalnych składów. Są to kierunki bardzo słuszne, jednak często stające w silnej opozycji względem długiego terminu przydatności produktu. Czy istnieje w takim razie uniwersalne rozwiązanie gwarantujące zarówno spełnienie oczekiwań odbiorców, jak i eliminację ryzyka szybkiego wycofania produktu w przypadku braku sprzedaży?

Konserwanty

Od dawna stosowane są różne metody przedłużenia trwałości produktów. Pierwszymi takimi formami były metody konserwacji mające na celu ograniczenie rozwoju pleśni lub innych drobnoustrojów w produktach (solenie, marynowanie, suszenie). Rozwojem tych działań było utworzenie lub odkrycie odpowiednich substancji (konserwantów), które pozwoliły zapewnić dłuższą żywotność produktom, bez ich specjalnego przetwarzania. Wedle definicji, konserwanty są to dodatki do produktów, które mają na celu przedłużenie ich trwałości przez zahamowanie rozwoju drobnoustrojów. To właśnie one stanowią obecnie trzon narzędzi pozwalających zachować dłuższą stabilność produktów. Branża kosmetyczna nie mogłaby istnieć bez nich w znanej nam formie. Szczególnie produkty zawierające wodę i składniki organiczne są narażone na ryzyko rozwoju mikroorganizmów. Konserwanty w kosmetykach zapobiegają powstawaniu produktów przemiany materii mikroorganizmów, które mogą być przyczyną podrażnień skóry. Wyroby kosmetyczne trzyma się zazwyczaj w łazience, która ze względu na ciepło oraz wilgoć jest idealnym miejscem dla rozwoju bakterii i pleśni. Dodatkowo podczas używania kremu wkłada się palec do słoika i przenosi mikroorganizmy z powierzchni skóry i z powietrza do produktu. Substancje konserwujące stanowią zatem niezbędny składnik receptur kosmetycznych. Ich stosowanie podlega ścisłym regulacjom prawnym w formie listy substancji konserwujących dozwolonych do stosowania w produktach kosmetycznych. Wykaz takich substancji stanowi załącznik V do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009. Dobry konserwant powinien charakteryzować się:

  • brakiem toksyczności, działania alergizującego i drażniącego,
  • skutecznością w szerokim zakresie pH,
  • szerokim zakresem aktywności (grzyby, bakterie),
  • rozpuszczalnością w tłuszczach i w wodzie,
  • skutecznością w przewidywanym okresie trwałości kosmetyku,
  • odpornością na światło i tlen,
  • odpornością na dezaktywujące działanie innych składników kosmetyku.

\
CAŁA TREŚĆ DOSTĘPNA W "Kosmetyki i Detergenty" nr 1/2023

"Kosmetyki i Detergenty" (wcześniej "Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej") to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.


przemysł kosmetycznykosmetykikonserwantytrwałość produktów

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


REKLAMA

WięcejNajnowsze

Więcej aktualności

REKLAMA


WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)

REKLAMA


WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)

REKLAMA


WięcejSonda

Czy przemysł wykorzysta środki z KPO?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie