2023-05-24 / Autor: Łukasz Miernik, współzałożyciel firmy MPR – Labs oraz twórca projektu CV – Creative Vision ukończył studia magisterskie na kierunku logistyka w biznesie.
Współczesny konsument wymaga od produktu kosmetycznego długiego czasu jego trwałości. Cenione są kosmetyki, które można przechowywać nawet przez okres dwóch lat. Funkcja ta jednak nie jest pożądana tylko przez klientów docelowych, ale również wszelkiego rodzaju hurtownie lub drogerie. Produkt taki, nawet pomimo braku osiągnięcia prognozowanej sprzedaży w danym okresie, ma szanse na uzyskanie odpowiednich wyników w dłuższej perspektywie, bez ryzyka dodatkowych kosztów lub potrzeby zwrotu towaru. Z drugiej strony, świat kosmetyczny kształcą w ostatnich latach trendy eko, zero waste, czy naturalnych składów. Są to kierunki bardzo słuszne, jednak często stające w silnej opozycji względem długiego terminu przydatności produktu. Czy istnieje w takim razie uniwersalne rozwiązanie gwarantujące zarówno spełnienie oczekiwań odbiorców, jak i eliminację ryzyka szybkiego wycofania produktu w przypadku braku sprzedaży?
Konserwanty
Od dawna stosowane są różne metody przedłużenia trwałości produktów. Pierwszymi takimi formami były metody konserwacji mające na celu ograniczenie rozwoju pleśni lub innych drobnoustrojów w produktach (solenie, marynowanie, suszenie). Rozwojem tych działań było utworzenie lub odkrycie odpowiednich substancji (konserwantów), które pozwoliły zapewnić dłuższą żywotność produktom, bez ich specjalnego przetwarzania. Wedle definicji, konserwanty są to dodatki do produktów, które mają na celu przedłużenie ich trwałości przez zahamowanie rozwoju drobnoustrojów. To właśnie one stanowią obecnie trzon narzędzi pozwalających zachować dłuższą stabilność produktów. Branża kosmetyczna nie mogłaby istnieć bez nich w znanej nam formie. Szczególnie produkty zawierające wodę i składniki organiczne są narażone na ryzyko rozwoju mikroorganizmów. Konserwanty w kosmetykach zapobiegają powstawaniu produktów przemiany materii mikroorganizmów, które mogą być przyczyną podrażnień skóry. Wyroby kosmetyczne trzyma się zazwyczaj w łazience, która ze względu na ciepło oraz wilgoć jest idealnym miejscem dla rozwoju bakterii i pleśni. Dodatkowo podczas używania kremu wkłada się palec do słoika i przenosi mikroorganizmy z powierzchni skóry i z powietrza do produktu. Substancje konserwujące stanowią zatem niezbędny składnik receptur kosmetycznych. Ich stosowanie podlega ścisłym regulacjom prawnym w formie listy substancji konserwujących dozwolonych do stosowania w produktach kosmetycznych. Wykaz takich substancji stanowi załącznik V do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009. Dobry konserwant powinien charakteryzować się:
"Kosmetyki i Detergenty" (wcześniej "Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej") to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.
WięcejSklep
Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych
95.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 5/2024
30.00 zł
"Kosmetyki i Detergenty" nr 3/2024
30.00 zł
Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków
94.00 zł
Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych
78.00 zł
Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania
108.00 zł
WięcejNajnowsze
WięcejNajpopularniejsze
WięcejPolecane
WięcejW obiektywie
Targi Packaging Innovations stałym punktem w branży opakowaniowej
W dniach 9-10 października br. w EXPO Kraków, odbyła się 16. edycja Międzynarodowych Targów...
Targi Warsaw Pack ważne dla sektora opakowań
Warsaw Pack to wydarzenie, gdzie liderzy branży prezentują najnowsze technologie pakowania i...
Workshops&Networking PIPC „Cyfrowa i Bezpieczna Chemia” – podsumowanie II edycji
19-20 września 2024 r. w Hotelu Novotel City West w Krakowie odbyło się wydarzenie Polskiej Izby Przemysłu...
Wpływ zmian legislacyjnych na strategię rozwoju produktu
W Warszawie odbyła się konferencja „Wpływ zmian legislacyjnych na strategię rozwoju produktu – o...