Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Stabilny rynek substancji żelujących i zagęszczających

2018-04-19  / Autor: Krzysztof Mrówczyński

Substancje żelujące i zagęszczające to w wielu przypadkach nieodzowne, choć nie wiodące, składniki współczesnych kosmetyków. Ich sprzedaż odpowiada obecnie za ok. 5% światowego rynku surowców kosmetycznych.

Współczesna oferta tych półproduktów jest dość zróżnicowana, przy czym na popularności zyskują zwłaszcza te pochodzenia naturalnego. W większości są to substancje wykorzystywane na większą skalę w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, a nawet wydobywczym.

Rola i przykłady substancji żelujących oraz zagęszczających

Pojęcia substancji zagęszczających i żelujących nie są tożsame, choć ich zakresy w dużej mierze się ze sobą pokrywają (wiele substancji o właściwościach zagęszczających może również spełniać funkcje żelujące). Zagęszczacze poprawiają konsystencję oraz lepkość produktów kosmetycznych, zapewniając tym samym ich odpowiednią stabilność oraz skuteczne działanie (np. ułatwiają ich rozprowadzanie i przyleganie do skóry). Substancje żelujące służą do produkcji tych kosmetyków, które mają postać żeli (lub zbliżoną do nich). Ponadto mogą przyczyniać się do lepszej stabilności i nadawania odpowiedniej konsystencji produktów kosmetycznych w formie kremów czy mleczek.

Wiele surowców kosmetycznych o funkcjach żelujących i zagęszczających ma pochodzenie naturalne, dzięki czemu mają one dość neutralny wpływ na ludzkie zdrowie, a wiele z nich nie posiada w dodatku niepożądanych właściwości alergennych. Substancje te, oprócz właściwości stabilizujących, wspierają również procesy pielęgnacyjne (nawilżanie, zmiękczanie i wygładzanie skóry). Najpopularniejszą substancją z omawianej grupy produktów jest żelatyna. Powstaje w procesie hydrolizy kolagenu pozyskiwanego ze skóry, chrząstek oraz kości zwierzęcych. Żelatyna niebezpodstawnie kojarzona jest głównie z produkcją żywności – zwłaszcza jako składnik galaretek, jogurtów oraz dżemów. Jednym z jej drugorzędnych zastosowań jest jednak również przemysł kosmetyczny. Dzięki swoim właściwościom stabilizującym żelatyna nadaje kosmetykom odpowiednią konsystencję, gęstość oraz lepkość. Jej zastosowanie w kosmetologii jest dość szerokie – spotyka się ją w składzie wielu produktów z różnych kategorii, takich jak kremy do twarzy, szampony i odżywki, żele do włosów, balsamy do ciała, lakiery do włosów i paznokci, maseczki, kosmetyki do opalania. Żelatyna jest środkiem żelującym preferowanym przez producentów kosmetyków z uwagi na dużą zawartość protein, które m.in. wspierają proces ujędrniania skóry, przyspieszają wzrost paznokci, a także wzmacniają włosy, nadając im większy połysk i ułatwiając ich układanie.

 

Produkcja żywności stanowi główny obszar zastosowania także dla innych substancji żelujących i zagęszczających pochodzenia naturalnego, stanowiących swego rodzaju alternatywę dla żelatyny. Są to głównie substancje uzyskiwane z roślin, a do tych najczęściej wykorzystywanych w produkcji kosmetyków zaliczyć należy m.in.:

  • alginiany – otrzymywane z alg i trawy morskiej, stanowiące ważny składnik wielu szamponów, żeli pod prysznic, past do zębów czy kosmetyków do pielęgnacji twarzy;
  • karagen – uzyskiwany w procesie ekstrakcji czerwonych alg morskich. Jego najpopularniejszą aplikacją jest funkcja łącząca w pastach do zębów, z kolei w szamponach wykorzystywany jest do celów stabilizujących;
  • guma guar – uzyskiwana z ziaren fasoli guar, rośliny strączkowej uprawianej głównie na terenie Indii i Pakistanu, a także USA. W przemyśle kosmetycznym używana m.in. do produkcji dezodorantów z kulką oraz produktów do pielęgnacji włosów. Poprawia również walory smakowe past do zębów;
  • guma ksantanowa – polisacharyd otrzymywany w procesie fermentacji węglowodanów (tworząca ją bakteria nosi nazwę Xantomonas campestris). Znajduje zastosowanie w wielu kosmetykach (m.in. szampony, żele pod prysznic, pasty do zębów, tusze do rzęs), w których spełnia funkcję stabilizacyjną oraz nawilżającą;
  • guma gellan – uzyskiwana biotechnologicznie przy użyciu bakterii. W kosmetologii stosowana głównie do produkcji past do zębów;
  • kwas hialuronowy – polisacharyd znajdujący dość szerokie zastosowanie w produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry. Posiada właściwości nawilżające, wygładzające oraz ujędrniające, wykazując przy tym również działanie przeciwzmarszczkowe;
  • skrobia – najpopularniejszy z węglowodanów pochodzenia roślinnego. Posiada zdolność do absorpcji wody i tłuszczu bez niepożądanego pęcznienia, dzięki czemu stosowana jest w produkcji wielu pudrów do twarzy i ciała. Innym zastosowaniem skrobi w kosmetologii jest produkcja dezodorantów (w tym antyperspirantów);
  • celuloza i jej pochodne – posiadają właściwości stabilizujące oraz regulujące gęstość. Używane głównie do produkcji różnego rodzaju emulsji, szamponów, maseczek oraz past do zębów.
 

Do produkcji kosmetyków wykorzystuje się ponadto również inne niż pochodzenia zwierzęcego i roślinnego grupy substancji żelujących i zagęszczających. Zaliczyć do nich należy przede wszystkim:

  • zagęszczacze syntetyczne – do najpopularniejszych ich odmian należy zaliczyć kwas poliakrylowy (karbomer) oraz politlenek etylenu, znajdujące zastosowanie głównie w produkcji kremów i balsamów;
  • zagęszczacze lipidowe, wykorzystywane głównie w kremach. Do ich najpopularniejszych przykładów zaliczyć można alkohol cetylowy, alkohol stearylowy, wosk Carnauba i kwas stearynowy;
  • zagęszczacze mineralne – naturalnie występujące składniki, których dużą zaletą jest zdolność wchłaniania wody i zwiększania lepkości preparatu (innego rodzaju niż ta nadawana np. przez naturalne gumy). Do tej grupy należy zwłaszcza krzemionka, bentonit i krzemian glinowo-magnezowy. Środki te wykorzystywane są głównie do zagęszczania kosmetyków w formie olejów oraz preparatów na bazie wody.

Charakterystyka rynku

Największym rynkiem geograficznym substancji żelujących i zagęszczających jest Ameryka Północna. Wzrost w tym regionie stymulowany jest przede wszystkim przez rosnący popyt na wysokiej jakości produkty żywnościowe o zmniejszonej kaloryczności, takie jak niskotłuszczowe lody, produkty mleczarskie, torty i ciasta. Innym szybko rozwijającym się obszarem wykorzystania środków żelujących na tym kontynencie jest przemysł wydobywczy, a konkretnie wydobycie gazu łupkowego, w którym substancje te wspomagają proces wierceń głębinowych.

Wśród głównych producentów substancji żelujących wymienia się takie koncerny, jak Naturex, DuPont, Cargill, Nexira czy ADM. Ważnym rynkiem środków żelujących jest również Europa – głównie ze względu na bardzo dużą popularność żelatyny, w której produkcji specjalizują się duże koncerny z zachodniej części kontynentu, takie jak Gelita, PB Gelatins, Rosselot czy Lapi Gelatine. Podobnie jak na kontynencie amerykańskim, oferta tych firm skierowana jest jednak w zdecydowanej mierze do producentów żywności.


CAŁY ARTYKUŁ ZNAJDĄ PAŃSTWO W NR 1/2018 KWARTALNIKA "CHEMIA I BIZNES. RYNEK KOSMETYCZNY I CHEMII GOSPODARCZEJ". ZAPRASZAMY.



przemysł kosmetycznykwas hialuronowysubstancje żelującesubstancje zagęszczająceskrobia

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności





WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)





WięcejSonda

Czy fake newsy w branży chemicznej to problem?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie