Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Stabilizacja receptury – antyoksydanty i stabilizatory koloru

2025-05-15  / Autor: Zuzanna Fedyczak, twórca receptur kosmetycznych, właściciel Countess Laboratories

Kwas ferulowy to naturalna substancja, która potęguje działanie witaminy C i witaminy E. Jego cena wciąż jest bardzo wysoka, co ogranicza zastosowanie do produktów premium i gabinetowych, dlatego technolodzy podczas recepturowania skłaniają się do tańszych alternatyw.

Kwas fitowy w postaci soli sodowej (INCI: Sodium Phytate) to składnik naturalnego pochodzenia, który pełni rolę chelatującą, a co za tym idzie, stabilizującą w kosmetykach. Pochodzi głównie z nasion zbóż, orzechów i roślin strączkowych. Sodium phytate wiąże jony metali ciężkich (np. żelaza i miedzi), które mogą katalizować procesy utleniania, a dzięki temu zapobiega utlenianiu składników kosmetycznych (np. tłuszczów i witamin), przedłuża trwałość produktów kosmetycznych i chroni je przed psuciem. Sodium phytate pośrednio działa jako antyoksydant, minimalizując wpływ wolnych rodników i stresu oksydacyjnego, dlatego doskonale chroni składniki aktywne, takie jak witaminy C i E, przed degradacją. Dzięki temu produkty pozostają skuteczniejsze przez dłuższy czas.

Butylowany hydroksytoluen (INCI: BHT) to syntetyczny związek chemiczny o właściwościach przeciwutleniających. Jest szeroko stosowany w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym i spożywczym. Jego głównym zadaniem jest zapobieganie utlenianiu substancji, które mogłyby ulec degradacji w wyniku działania tlenu, światła lub ciepła. Jest niezwykle skuteczny do ochrony trudnych surowców, jak np. lanolina. Znajduje zastosowanie w przeróżnych produktach kosmetycznych: kremach, balsamach, szminkach czy produktach przeciwsłonecznych. Według przepisów europejskich, można stosować go w produktach pozostających na skórze w stężeniu maksymalnym 0,8%. Wśród niektórych klientów istnieją pewne obawy związane z jego długotrwałym stosowaniem - znalazł się na “black listach” wielu producentów, ponieważ może mieć potencjalne działanie alergizujące. BHT jest uznawany za bezpieczny w niskich stężeniach przez organizacje takie, jak FDA (Agencja ds. Żywności i Leków) czy EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności).


\
CAŁA TREŚĆ DOSTĘPNA W "Kosmetyki i Detergenty" nr 1/2025

"Kosmetyki i Detergenty" to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.


przemysł kosmetycznykosmetykistabilizatoryantyoksydanty

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Jak oceniasz Manifest Polskiej Chemii?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie