Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Spada obawa Polaków przed stosowaniem pestycydów w żywności

2020-05-11

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin, branżowa organizacja zrzeszająca wytwórców i importerów tych produktów, przywołuje wyniki badań Eurobarometru, z których wynika, że w Polsce obawa konsumentów, gdy idzie o stosowanie środków ochrony roślin jest stosunkowo niewielka.

Z badania, na które powołuje się PSOR wynika, że to smak (58%), cena (53%) i zawartość składników odżywczych (53%) są najważniejszymi kryteriami, które wpływają na wybory Polaków w odniesieniu do środków żywności. Sięgając po swoje ulubione produkty, nasze obawy budzi przede wszystkim pozostałość antybiotyków i sterydów w mięsie (49%), a także konserwantów i dodatków (45%). Relatywnie mało, bo tylko niecała jedna czwarta ankietowanych Polaków obawia się pozostałości środków ochrony roślin.

 – Wyniki Eurobarometru EFSA pokazują, że znacznie zmniejszyły się obawy Polaków w obszarze pozostałości pestycydów w żywności – z blisko 80% w 2010 roku do 24% obecnie. Może to być przejawem rosnącej świadomości dotyczącej roli, jaką w produkcji żywności odgrywają środki ochrony roślin. Nasze Stowarzyszenie od pięciu lat w ramach społecznej kampanii „Pryskane? Nie szkodzi” buduje świadomość konsumentów na temat produkcji żywności na polu, pokazując, że to właśnie dzięki lekom dla roślin rolnicy mogą wyprodukować najlepszą jakościowo żywność. Zwracamy też uwagę, że pestycydy to nie panaceum na wszelkie problemy, a narzędzie pracy, które podobnie do leków stosowanych w medycynie ludzkiej, wymaga precyzji i rozwagi w stosowaniu – mówi Aleksandra Mrowiec, menager w Polskim Stowarzyszeniu Ochrony Roślin.

Stowarzyszenie przypomina, iż środki ochrony roślin to substancje chemiczne o zróżnicowanych właściwościach i zastosowaniu – tak jak inne preparaty, którymi posługujemy się w codziennym życiu (płyn do mycia urządzeń sanitarnych, płyn do mycia naczyń, pasta do zębów, szampon, leki). Podobnie zatem jak inne środki chemiczne stosowane są poprawnie lub nie. Każdy środek ochrony roślin zanim zostanie dopuszczony do sprzedaży i użycia, jest skrupulatnie badany i oceniany pod kątem wpływu na środowisko (woda, gleba, organizmy pożyteczne, fauna i flora), wpływu na użytkowników tych produktów oraz na osoby postronne oraz pod kątem ich skuteczności. Oceny takie prowadzone są najpierw przez ekspertów unijnych, a następnie przez ekspertów krajowych. Prawidłowo stosowane pestycydy są zatem neutralne dla środowiska i organizmów pożytecznych.

Dodatkowo środki ochrony roślin dla zwiększenia bezpieczeństwa zastosowania zawsze mają podane okresy karencji i prewencji. Okres karencji to czas, który musi upłynąć od ostatniego zabiegu z zastosowaniem środka ochrony roślin do momentu bezpiecznego zbioru roślin przeznaczonych do spożycia (owoców lub warzyw). Okresy karencji różnią się zarówno w zależności od rodzaju rośliny, jak i preparatu ochrony roślin i zawsze są podane w instrukcji stosowania. Z kolei okres prewencji to czas, który musi upłynąć między zabiegiem z użyciem środka ochrony roślin a pierwszym oblotem roślin kwitnących przez pszczoły, zapobiegający ich zatruciu. Okres prewencji, jeśli obowiązuje dla danego środka, zawsze jest podany w instrukcji stosowania.


środki ochrony roślinPolskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności





WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)





WięcejSonda

Czy warunki pogodowe wpływają na działalność Twojej firmy?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie