Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Siemię lniane – właściwości i zastosowanie

2025-01-08  / Autor: Katarzyna Kurzepa, Jolanta Janiszewska, Dorota Szczęsna, Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Chemii Przemysłowej imienia Profesora Ignacego Mościckiego, https://ichp.lukasiewicz.gov.pl

Siemię lniane (Semen linii) w zależności od warunków klimatycznych uprawiane jest w dwóch formach użytkowych: oleistej (Linum usitatissimum L. var. brevimulticaulis Vav.) oraz włóknistej (Linum usitatissimum L. var.elongatum Vav.). Forma oleista lnu ma zastosowanie głównie w przemyśle spożywczym i paszowym, ale również w kosmetologii i przemyśle farmaceutycznym. Forma włóknista różni się znacząco od formy oleistej – ma wykorzystanie w branży tekstylnej, w przemyśle motoryzacyjnym oraz budownictwie. Włókno lniane stosowane jest również jako materiał opatrunkowy.

Siemię lniane pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu, a jego uprawę rozpoczęto już 10 tys. lat temu. Uprawa lnu nie jest szczególnie wymagająca, co pozwala na jego zrównoważoną produkcję (obecnie uprawiany jest w ponad pięćdziesięciu krajach). W 2019 r. na całym świecie wyprodukowano 738 tys. ton siemienia lnianego. Około 60% całkowitej światowej produkcji siemienia lnianego pochodzi z Chin, Stanów Zjednoczonych i Belgii.

Nasiona lnu są jadalne i w całości (wraz z okrywą) stosowane w przemyśle spożywczym, jako dodatek do pieczywa, ciastek czy też płatków śniadaniowych. Znalazły również zastosowanie jako żywność funkcjonalna czy też jako składnik suplementów diety.

Skład siemienia lnianego

Siemię lniane zawiera około 40% tłuszczu, 30% błonnika pokarmowego (w tym rozpuszczalnego 20-40%), 20% białka, związki fenolowe (głównie lignany), witaminy (A, E, B) i minerały (wapń, cynk, żelazo, miedz, mangan, magnez, selen). Jest bogatym źródłem tłuszczu o wysokiej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. W zależności od obecności i liczby wiązań, są to kwasy nasycone (SFA – Saturated Fatty Acids), jednonienasycone (MUFA – Monounsaturated Fatty Acids) oraz wielonienasycone (PUFA – Polyunsaturated Fatty Acids) (wśród których wyróżnia się tzw. szereg omega-3, omega-6 i omega-9). Mają właściwości przeciwzapalne i fotoprotekcyjne.


\
CAŁA TREŚĆ DOSTĘPNA W "Kosmetyki i Detergenty" nr 4/2024

"Kosmetyki i Detergenty" to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.


przemysł kosmetycznykosmetykisurowcesiemię lniane

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Jak oceniasz Manifest Polskiej Chemii?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie