2025-01-08 / Autor: Katarzyna Kurzepa, Jolanta Janiszewska, Dorota Szczęsna, Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Chemii Przemysłowej imienia Profesora Ignacego Mościckiego, https://ichp.lukasiewicz.gov.pl
Siemię lniane (Semen linii) w zależności od warunków klimatycznych uprawiane jest w dwóch formach użytkowych: oleistej (Linum usitatissimum L. var. brevimulticaulis Vav.) oraz włóknistej (Linum usitatissimum L. var.elongatum Vav.). Forma oleista lnu ma zastosowanie głównie w przemyśle spożywczym i paszowym, ale również w kosmetologii i przemyśle farmaceutycznym. Forma włóknista różni się znacząco od formy oleistej – ma wykorzystanie w branży tekstylnej, w przemyśle motoryzacyjnym oraz budownictwie. Włókno lniane stosowane jest również jako materiał opatrunkowy.
Siemię lniane pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu, a jego uprawę rozpoczęto już 10 tys. lat temu. Uprawa lnu nie jest szczególnie wymagająca, co pozwala na jego zrównoważoną produkcję (obecnie uprawiany jest w ponad pięćdziesięciu krajach). W 2019 r. na całym świecie wyprodukowano 738 tys. ton siemienia lnianego. Około 60% całkowitej światowej produkcji siemienia lnianego pochodzi z Chin, Stanów Zjednoczonych i Belgii.
Nasiona lnu są jadalne i w całości (wraz z okrywą) stosowane w przemyśle spożywczym, jako dodatek do pieczywa, ciastek czy też płatków śniadaniowych. Znalazły również zastosowanie jako żywność funkcjonalna czy też jako składnik suplementów diety.
Skład siemienia lnianego
Siemię lniane zawiera około 40% tłuszczu, 30% błonnika pokarmowego (w tym rozpuszczalnego 20-40%), 20% białka, związki fenolowe (głównie lignany), witaminy (A, E, B) i minerały (wapń, cynk, żelazo, miedz, mangan, magnez, selen). Jest bogatym źródłem tłuszczu o wysokiej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. W zależności od obecności i liczby wiązań, są to kwasy nasycone (SFA – Saturated Fatty Acids), jednonienasycone (MUFA – Monounsaturated Fatty Acids) oraz wielonienasycone (PUFA – Polyunsaturated Fatty Acids) (wśród których wyróżnia się tzw. szereg omega-3, omega-6 i omega-9). Mają właściwości przeciwzapalne i fotoprotekcyjne.
"Kosmetyki i Detergenty" to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.
WięcejSklep
Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych
95.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 6/2024
30.00 zł
"Kosmetyki i Detergenty" nr 4/2024
30.00 zł
Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków
94.00 zł
Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych
78.00 zł
Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania
108.00 zł
WięcejNajnowsze
WięcejNajpopularniejsze
WięcejPolecane
WięcejW obiektywie
Legislacja, trendy i surowce: X edycja Konferencji Przemysłu Chemii Budowlanej
3 grudnia 2024 r. odbyła się w Warszawie 10. edycja Konferencji Przemysłu Chemii Budowlanej. W...
Marki własne w Kielcach
6 i 7 listopada br. do Targów Kielce na Targi Marek Własnych przyjechali przedstawiciele sektora marek...
Targi Packaging Innovations stałym punktem w branży opakowaniowej
W dniach 9-10 października br. w EXPO Kraków, odbyła się 16. edycja Międzynarodowych Targów...
Targi Warsaw Pack ważne dla sektora opakowań
Warsaw Pack to wydarzenie, gdzie liderzy branży prezentują najnowsze technologie pakowania i...