Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

RSPO z perspektywy firmy produkującej wyroby końcowe

2019-11-19  / Autor: Mirosława Margula, Cosmed SA

Olej palmowy pozyskuje się z olejowca gwinejskiego (Elaeis guineensis) zwanego palmą oleistą. Jest to roślina pochodząca z Afryki, uprawiana na plantacjach w strefie klimatu tropikalnego w różnych częściach świata.

Najwięcej plantacji znajduje się w Azji Południowo-Wschodniej. Główni producenci oleju palmowego to Indonezja i Malezja. Oba te kraje pokrywają ponad 85% światowego zapotrzebowania na ten surowiec.

Palma oleista to jedna z najbardziej wydajnych roślin. Jej wydajność jest około czterokrotnie wyższa niż innych roślin oleistych, a olej palmowy jest jednym z najtańszych olejów, szeroko stosowanym w różnych gałęziach przemysłu. W największych ilościach jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Stosuje się go również do produkcji kosmetyków, wyrobów chemii gospodarczej, środków powierzchniowo czynnych, smarów oraz świec.

Jego popularność wiąże się z dużym zużyciem, a więc także jego produkcją na ogromną skalę. „Dzikie” plantacje oleju palmowego przyczyniają się do wylesień lasów tropikalnych charakteryzujących się dużą różnorodnością gatunkową. Redukcja powierzchni lasów powoduje zmniejszenie bioróżnorodności i grozi bezpowrotnym wyginięciem wielu gatunków roślin i zwierząt.

RSPO – w zgodzie z naturą

W 2004 roku została utworzona organizacja RSPO, czyli „The Roundtable on Sustainable Palm Oil”. Organizacja ta promuje wykorzystanie oleju palmowego oraz oleju z ziaren palmowych pochodzących ze zrównoważonych upraw, a więc nie przyczyniających się do wyniszczania naturalnych ekosystemów, nie oddziałujących w negatywny sposób na środowisko chociażby przez wycinanie lasów pod uprawę palm oleistych.

RSPO jest równocześnie systemem certyfikacji oleju palmowego, produktów na bazie oleju palmowego oraz na bazie pochodnych oleju palmowego. System ten wymaga od producentów przestrzegania kilku zasad, w tym przejrzystości systemu zarządzania, ochrony zasobów naturalnych oraz przeprowadzania oceny skutków społecznych i środowiskowych. Członkami RSPO są m.in. plantatorzy, rafinerie, producenci i sprzedawcy oleju palmowego oraz surowców wytwarzanych na jego bazie, producenci kosmetyków i środków czystości, organizacje pozarządowe.

W listopadzie 2005 r. członkowie RSPO sformułowali zasady i kryteria dotyczące proekologicznej produkcji oleju palmowego. Te zasady to: transparentność działania, zgodność z obowiązującymi przepisami i regulacjami prawnymi, deklaracja zapewnienia długoterminowej ekonomicznej rentowności, stosowanie dobrych praktyk produkcyjnych, odpowiedzialność za środowisko i zachowanie bogactwa naturalnego oraz bioróżnorodności, odpowiedzialne traktowanie pracowników, odpowiedzialny rozwój nowych plantacji oraz ciągły rozwój w istotnych obszarach prowadzonej aktywności.

 

Modele łańcucha dostaw

Wraz ze wzrostem wśród producentów i konsumentów świadomości ekologicznej wiele firm wycofuje się z używania oleju palmowego pochodzącego z upraw, na których nie przestrzega się standardów zrównoważonej produkcji oraz decyduje się na certyfikację systemu RSPO zgodnie z jednym z wybranych modeli łańcucha dostaw:
• Mass Balance (MB) – Zgodnie z modelem MB certyfikowany olej palmowy może być wymieszany z olejem niecertyfikowanym w całym łańcuchu dostaw. Wymagane jest prowadzenie bilansu masowego, polegającego na wyliczaniu zawartości oleju palmowego w produktach gotowych oraz zakupionego czystego oleju bądź oleju zawartego w surowcach.
• Segregated (SG) – Zgodnie z tym modelem certyfikowany olej palmowy RSPO może pochodzić z kilku różnych certyfikowanych plantacji i powinien być oddzielony od niecertyfikowanego oleju w całym łańcuchu dostaw. Model SG zapewnia, że 100% oleju palmowego użytego do produkcji danego wyrobu pochodzi ze zrównoważonych upraw. Organizacje stosujące ten model muszą zagwarantować, dzięki odpowiednim procedurom, że olej certyfikowany nie zostanie wymieszany z olejem pochodzącym z niecertyfikowanych źródeł.
• Identity Preserved (IP) – W tym przypadku certyfikowany olej palmowy RSPO powinien pochodzić z jednej certyfikowanej plantacji i być oddzielony od pozostałego oleju palmowego w całym łańcuchu dostaw. Model IP pozwala na bardzo łatwe prześledzenie pochodzenia oleju palmowego. W wyrobach wyprodukowanych zgodnie z IP 100% oleju palmowego musi być olejem certyfikowanym. Jest to najbardziej restrykcyjny model łańcucha dostaw RSPO.

Certyfikacja uprawnia do sprzedawania produktów z oświadczeniami zgodnymi z wybranym modelem łańcucha dostaw (MB, SG, IP) oraz daje możliwość używania logo produktowego RSPO na etykietach certyfikowanych produktów, ale tylko w przypadku spełnienia przez nich wymagań Standardu RSPO.


CAŁY ARTYKUŁ DOSTĘPNY JEST W NR 3/2019 KWARTALNIKA "CHEMIA I BIZNES. RYNEK KOSMETYCZNY I CHEMII GOSPODARCZEJ". ZAPRASZAMY.



przemysł kosmetycznyekologiazrównoważony rozwójolej palmowyRPSO

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie