Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety
REKLAMA
REKLAMA

Rozwój sektora bezwodnych kosmetyków

2024-08-02  / Autor: Jagoda Karaś, Marta Murat, Katarzyna Pikosz, Dział Technologii i Rozwoju Formulacji Kosmetycznych Invanto Sp. z o.o.

Woda w skali globalnej staje się coraz cenniejszym surowcem, na który stale rośnie zapotrzebowanie. Niestety, ze względu na zmiany klimatyczne występujące na świecie, dostępność wody jest coraz mniejsza. W efekcie, rośnie świadomość jej wykorzystania w życiu codziennym, między innymi w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym czy kosmetycznym. Trend waterless staje się coraz bardziej popularny na rynku kosmetycznym - świadomi konsumenci przy wyborze kosmetyków biorą pod uwagę nie tylko deklaracje marketingowe, ale także zawartość surowców pochodzenia naturalnego oraz bezpieczeństwo dla zdrowia… i środowiska.

Przemysł kosmetyczny dąży do zmniejszenia nie tylko śladu węglowego, ale i śladu wodnego, między innymi poprzez redukcję i ponowne wykorzystanie wody w produkcji i łańcuchu dostaw, proponując na przykład receptury bezwodne. Ślad wodny jest to całkowita objętość wody użytej do wytworzenia danego dobra konsumpcyjnego, w którą wlicza się bezpośrednie i pośrednie zużycie we wszystkich procesach: od produkcji surowca, do produktu końcowego. Dlatego trend waterless to nie tylko minimalizacja wody w recepturze, ale i redukcja ilości wody zużywanej na wszystkich etapach produkcji. Dotyczy to wyboru surowców i opakowań, wytwarzania, czy mycia sprzętu. Wiele światowych koncernów wdraża działania mające na celu zaoszczędzenie wodę. Może temu służyć między innymi:

  • redukcja wody w recepturze produktu;
  • redukcja wody zużywanej do procesów mycia;
  • obniżenie temperatury w procesie wytwarzania;
  • redukcja ilości generowanych ścieków i ułatwienie ich oczyszczania.

Wykorzystując normę ISO 14046:2016-04, możliwa jest ocena śladu wodnego wyrobów, procesów i organizacji. Badając cykl życia danego materiału lub produktu, można ocenić jego wpływ na zużycie i zanieczyszczenie zasobów wody.

Woda jest podstawowym rozpuszczalnikiem dla wielu substancji, ale jest też idealnym środowiskiem do rozwoju mikroorganizmów. Kosmetyki, w których wykazie składników spotykamy wodę, są bardziej podatne na skażenia mikrobiologiczne, dlatego muszą zawierać one konserwanty. W przypadku kosmetyków bezwodnych, niezwykle ważne jest badanie aktywności wodnej. To właśnie ono określa zdolność namnażania się drobnoustrojów w produkcie. Produkty, których aw < 0,75 nie muszą przechodzić testów konserwacji. W recepturach kosmetyków bezwodnych zazwyczaj nie spotkamy substancji konserwujących, a jeśli znajdują się w składzie, to w ilościach śladowych.


\
CAŁA TREŚĆ DOSTĘPNA W "Kosmetyki i Detergenty" nr 2/2024

"Kosmetyki i Detergenty" to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.


przemysł kosmetycznykosmetykibezwodne kosmetykimikroorganizmy

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


REKLAMA

WięcejNajnowsze

Więcej aktualności

REKLAMA


WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)

REKLAMA


WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)

REKLAMA


WięcejSonda

Czy Grupa Azoty ponownie stanie się zyskowna w przeciągu kolejnych 12 miesięcy?

Zobacz wyniki

REKLAMA
REKLAMA

WięcejW obiektywie