Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Rośnie znaczenie antyoksydantów naturalnych

2020-03-06  / Autor: Anna Jarosik

Według Transparency Market Research, globalny rynek antyoksydantów (przeciwutleniaczy) rośnie w tempie 5% rocznie.

Przeciwutleniacze zapobiegają uszkodzeniom tkanek indukowanych przez wolne rodniki, powstrzymując w ten sposób tworzenie się tychże rodników. Uszkodzenie komórek dotkniętych przez wolne rodniki odgrywa kluczową rolę w procesie starzenia się i rozwoju chorób. Szczególnie szybko rośnie zapotrzebowanie na antyoksydanty w branży spożywczej, paszowej i kosmetycznej. Wzrost zapotrzebowania na gotowe do spożycia produkty mięsne, ze względu na stosunkowo wysoką zawartość białka, jest jednym z głównych czynników napędzających globalny rynek przeciwutleniaczy.

W oparciu o produkt antyoksydany można podzielić na te pochodzenia naturalnego i syntetycznego. Antyoksydanty pochodzenia naturalnego notują wzrost o 5,4% rocznie, zatem przewyższający ogólny wzrost rynku. Naturalne przeciwutleniacze są preferowanym środkiem profilaktycznym. Dzielą się na cztery typy: witaminę A, witaminę C, witaminę E oraz ekstrakt rozmarynu. Naturalne przeciwutleniacze zawierają związki aktywne, które wykorzystują potencjał przeciwutleniający w produktach mięsnych.

Działanie przeciwutleniacza zachodzi dzięki obecności syntetycznych kwasów, diterpenów oraz flawonoidów i olejków lotnych. Naturalne przeciwutleniacze są dystrybuowane głównie w roślinach leczniczych i spożywczych. Dodatkowo przeciwutleniacze pochodzenia naturalnego, zwłaszcza karotenoidy i polifenole, wykazują dobre efekty biologiczne, w tym przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe.

W zależności od zastosowania, globalny rynek antyoksydantów dzieli się na dodatki do żywności i pasz; produkty farmaceutyczne; produkty do higieny osobistej; dodatki do tworzyw sztucznych, gumy i lateksu; dodatki do paliw i smarów; atramenty, farby i powłoki; kleje i uszczelniacze.

Dodatki gumowe i lateksowe notują najwyższy, bo ponad 30% udział w globalnym rynku przeciwutleniaczy. Antyoksydanty pomagają chronić artykuły gumowe przed niekorzystnym działaniem tlenu.

Obecnie w omawianej branży pozycję liderów zajmują firmy Songwon, BASF, Solvay, Clariant, ADEKA Corporation oraz Evonik Industries. Ich łączny udział w rynku to 70%.


antyoksydanty

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie