Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Rośliny w kosmetykach – zielona herbata

2023-07-07  / Autor: Małgorzata Waligórska, Akademia Nauk Stosowanych w Koninie, Wydział Nauk o Zdrowiu

Zaproponowano różne strategie mające na celu podwyższenie stabilności chemicznej polifenoli. Li i wsp. zemulgowali je z solą sodową karboksymetylocelulozy (CMC-Na), co w istotny sposób podwyższyło trwałość polifenoli podczas naświetlania promieniowaniem UV. Często stosowaną metodą stabilizacji jest enkapsulacja. Chuysinuan i wsp. utworzyli kompleks inkluzyjny, w którym ekstrakt z zielonej herbaty został zamknięty w cyklodekstrynie, a następnie został włączony do hydrożelowego kompozytu na bazie chitozanu i alkoholu poliwinylowego. Wyniki badań właściwości strukturalnych, termicznych i mechanicznych hydrożelu wskazywały, że mógłby on być stosowany w kosmetykach. Stabilność katechin może być także zwiększona przez wprowadzenie do formulacji ko-antyoksydantu, takiego jak kwas α-liponowy, który mocno zmniejszył indukowany światłem rozkład EGCG.

Przenikanie katechin przez skórę

Skóra stanowi barierę, która z jednej strony pełni kluczową rolę w ochronie organizmu przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi i ksenobiotykami, lecz z drugiej strony ogranicza przenikanie składników aktywnych z preparatów kosmetycznych i dermatologicznych.

Transport substancji czynnych przez warstwę rogową naskórka składa się z następujących etapów: penetracji substancji z nośnika do warstwy rogowej naskórka, dyfuzji substancji czynnej w warstwie rogowej naskórka i penetracji z warstwy rogowej naskórka do żywych warstw naskórka. Szybkość transportu przezskórnego substancji zależy od czynników biologicznych, takich jak wiek, stan skóry, działanie układu krążenia oraz czynników fizykochemicznych: lipofilowości, wielkości i struktury przestrzennej cząsteczki aktywnej, jej polaryzacji i ładunku, różnicy stężeń substancji aktywnej w podłożu i warstwie rogowej naskórka, właściwości substancji przyspieszających wchłanianie oraz formuły kosmetycznej użytego podłoża.


\
CAŁA TREŚĆ DOSTĘPNA W "Kosmetyki i Detergenty" nr 2/2023

"Kosmetyki i Detergenty" (wcześniej "Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej") to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.


przemysł kosmetycznykosmetykizielona herbatapolifenolekatechiny

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Jak oceniasz Manifest Polskiej Chemii?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie