Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Rośliny w kosmetykach – rumianek

2024-03-20  / Autor: Olga Traczyk-Truba, Product Manager, Warsaw Labs

Matricaria chamomilla (syn. Chamomilla recutita), powszechnie znana jako rumianek pospolity, jest rośliną, która od wieków przyciąga uwagę ze względu na swoje unikalne właściwości biologiczne, zwłaszcza w kontekście zastosowań leczniczych i kosmetycznych. Kwiaty rumianku (Matricariae flos), składające się w koszyczki, wyróżniają się nie tylko estetyką, ale również bogactwem substancji czynnych, co czyni je atrakcyjnym składnikiem w przemyśle kosmetycznym.

Analiza 213 kosmetyków dostępnych na rodzimym rynku pokazała, że rumianek odgrywa kluczową rolę w świecie pielęgnacji, zwłaszcza w produktach do twarzy i ciała. Aż 21% z nich zawierało ekstrakt z rumianku w składzie INCI. Z tej rośliny otrzymuje się również inne postacie składników aktywnych, tj. olejek eteryczny, izolowany bisabolol czy apigeninę. Pomimo powszechnego występowania i użycia Chamomilla recutita jest nadal chętnie stosowana w nowościach kosmetycznych ze względu na bezpośrednie skojarzenie z łagodnością i sprawdzonym bezpieczeństwem produktu oraz lokalne występowanie kwiatu, ważne dla miłośników polskich kosmetyków.

Rumianek: budowa, występowanie, właściwości

Przy omówieniu budowy i właściwości rośliny warto wspomnieć, iż powszechnie używana nazwa „rumianek” może odnosić się do dwóch gatunków z rodziny astrowatych (Asteraceae – astrowate syn. Compositae – złożone): rumianku pospolitego, znanego również jako niemiecki rumianek (Matricaria chamomilla) oraz rumianu rzymskiego (Chamaemelum nobile).

Chamaemelum nobile to wieloletnia roślina, osiągająca do 30 cm wysokości. Jest znana również jako rumianek rzymski, a jej białe kwiaty o intensywnym zapachu stanowią cenny surowiec w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Roślina ta jest natywna dla obszarów śródziemnomorskich, w tym Hiszpanii i Portugalii, jednak jest uprawiana na całym obszarze Europy. W przeciwieństwie do rumianku pospolitego, głównym składnikiem olejku eterycznego rumianku rzymskiego są estry kwasów angelinowego i tiglicznego. Te związki nadają roślinie nie tylko charakterystyczny aromat, ale również wpływają na jej właściwości relaksacyjne. Olejek eteryczny z rumianku rzymskiego wykorzystywany jest w aromaterapii, a jego działanie kojące sprawia, że jest cenionym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji skóry wrażliwej i podrażnionej.

W odróżnieniu od Chamaemelum nobile, rumianek pospolity (Matricaria chamomilla) charakteryzuje się rozgałęzionymi łodygami, osiągającymi do 60 cm wysokości. Jego kwiaty, zebrane w koszyczki, są białe z intensywnie żółtym środkiem, co nadaje im charakterystyczny wygląd. Roślina ta jest szeroko rozpowszechniona w Europie, Azji, Ameryce Północnej, Australii i od wieków znajduje zastosowanie w tradycyjnej medycynie. W Polsce rośnie na łąkach, w ogrodach, na polach, miedzach i nieużytkach. Wyróżniamy trzy odmiany rośliny: Bodegold — aromatyczna odmiana o dużych kwiatach; Gosal — olejek rumiankowy z tej odmiany zawiera dużo bisabololu; Złoty łan — jego olejek eteryczny zawiera dużą ilość błękitnego chamazulenu.


\
CAŁA TREŚĆ DOSTĘPNA W "Kosmetyki i Detergenty" nr 1/2024

"Kosmetyki i Detergenty" to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.


przemysł kosmetycznykosmetykipielęgnacjasurowcerumianek

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie