Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Rola i znaczenie stabilizatorów żywności

Data publikacji: 2018-11-28 / Autor: Anna Jarosik

Według Agencji MarketsandMarkets, globalny rynek stabilizatorów do żywności notuje wzrost na poziomie 4% rocznie. W 2018 r. wart jest 2,3 mld dolarów, a w 2023 r. ma to być już 2,8 mld dolarów.

Stabilizatory żywności to substancje, często chemiczne, które pełnią funkcję dodatków do żywności, jednocześnie utrzymując fizyczne i/lub chemiczne właściwości produktów spożywczych. Chodzi m.in. o konsystencję, ewentualnie skład i trwałość wyrobów. Stabilizatory zapobiegają rozkładowi barwników w żywności (rola przeciwutleniająca) czy też przeciwdziałają sedymentacji. Ponadto potrafią wiązać zawiesiny w roztworze i utrzymywać kwaśne środowisko. Wyróżniamy stabilizatory żywności pochodzenia roślinnego, z wodorostów, jak również stabilizatory żywności pochodzenia syntetycznego i zwierzęcego, a nawet mikrobiologicznego.

Globalny rynek stabilizatorów żywności napędzany jest przez czynnik, jakim jest wielofunkcyjność, a nawet uniwersalność stabilizatorów żywności stosowanych w wielu różnych produktach spożywczych i napojach. Niemniej rosnąca liczba obaw związanych z pozyskiwaniem składników naturalnych nieco hamuje dynamikę wzrostu branży.

Zgodnie z raportem Food Marketing Institute 2015, w którym wskazano trendy konsumenckie w Stanach Zjednoczonych zauważono, że ponad 25% konsumentów preferowało naturalne składniki wchodzące w skład żywności. Natomiast ponad 35% konsumentów uznało, że w konsumowanych przez nich produktach spożywczych nie powinno być żadnych sztucznych składników. Wraz ze wzrostem popularności i konsumpcji gotowej do spożycia, przetworzonej żywności, przewiduje się wzrost popytu na odpowiednio dostosowane dodatki stabilizujące.

Raport agencji podkreśla, że producenci żywności i napojów zyskują korzyści ekonomiczne dzięki zastosowaniu mieszanek i systemów stabilizujących żywność. Przykładowo, w zastosowaniach mleczarskich, karagen będący rodzajem polisacharydów ekstrahowanych z czerwonych wodorostów, który zawiera w swej strukturze liczne grupy siarczanowe, jest jednym z szerzej stosowanych stabilizatorów żywności (m.in. w galaretkach i żelach). Stosowany jest w celu zapewnienia konsumentom bogatszych odczuć smakowych, przy konsumpcji lodów, serów i śmietanki, jak również w napojach, takich jak mleko czekoladowe. W zastosowaniach piekarniczych, guma ksantanowa jest szeroko stosowanym polisacharydem pochodzenia mikrobiologicznego, zbudowanym na bazie glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Często jest stosowana do zatrzymywania wody podczas pieczenia. Wielofunkcyjność tych stabilizatorów, w połączeniu z rosnącym popytem ze strony branży spożywczej, napędza globalny rynek stabilizatorów.

Stabilizatory pochodzenia roślinnego zdominowały rynek stabilizatorów żywności. Prognozuje się, że w skali świata rynek stabilizatorów żywności będzie rósł wraz ze wzrostem zapotrzebowania na naturalne dodatki do żywności. Stabilizatory roślinne są zwykle pozyskiwane ze ścian komórkowych roślin, z wysięków drzewnych, z nasion, bulw i korzeni. Stabilizatory żywności pochodzenia roślinnego obejmują pektynę, gumę guar, gumę karobowa (mączka chleba świętojańskiego) i gumę arabską. Popyt na stabilizatory żywności pochodzenia roślinnego wzrasta ze względu na rosnące zapotrzebowanie na naturalne dodatki do żywności i rosnącą tendencję do wegańskich produktów spożywczych. Dodatkowo ceny surowców pochodzenia roślinnego są niższe w porównaniu z innymi stabilizatorami, pochodzącymi z innych źródeł.

W oparciu o funkcję, rynek stabilizatorów żywności został podzielony na dodatki teksturujące, stabilizujące, zatrzymujące wilgoć i inne. Przewiduje się, że segment teksturujący będzie rósł najszybciej.

Od wielu lat stosuje się stabilizatory żywności, aby uzyskać pożądaną teksturę w różnych produktach spożywczych, takich jak lody, jogurty i wypieki.

W zależności od zastosowania, rynek stabilizatorów żywności został podzielony na wyroby mleczarskie i mleczne, wyroby cukiernicze, piekarnicze, produkty spożywcze, mięsne i drobiowe, napoje, sosy i dressingi oraz inne (m.in. przetwory, sałatki owocowe, przyprawy i żywność dla niemowląt). Przewiduje się, że segment napojów będzie rósł przy najwyższej wartości wskaźnika CAGR w całym okresie prognozy. Rolą stabilizatorów żywności jest wspieranie wzmacniania smaków i zwiększanie objętości napojów.

Wśród kluczowych graczy aktywnych na rynku stabilizatorów żywności wyróżniamy takie firmy, jak Cargill; DowDuPont; Tate & Lyle; Kerry Group; CP Kelco; Palsgaard A/S; Ashland; Archer Daniels Midland Company; BASF; Ingredion Incorporated; Hydrosol oraz Nexira.


stabilizatory

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności





WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)





WięcejSonda

Co jest obecnie największym wyzwaniem dla polskich firm chemicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie