Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety
REKLAMA

Rewolucja w zielonej chemii za sprawą nowej molekuły od Michelin 

2025-06-04

Michelin ResiCare, innowacyjny start-up należący do Grupy Michelin, ogłasza przełom w produkcji molekuły 5-hydroksymetylofurfuralu (5-HMF) pochodzenia biologicznego, otwierając nowe możliwości dla zielonej chemii. Ta wszechstronna molekuła, nazywana „Śpiącym Gigantem”, ma potencjał zastąpienia szeregu konwencjonalnych składników pochodzących z ropy naftowej lub uznawanych za szkodliwe, oferując nietoksyczne i ekologiczne rozwiązania dla wielu branż.

5-HMF, uzyskiwany z fruktozy w procesach zielonej chemii, jest pochodzenia biologicznego, nietoksyczny i dostępny na skalę przemysłową w tysiącach ton. Produkowany w Europie z europejskich surowców, 5-HMF wyróżnia się zdolnością do szczegółowego dostosowania do potrzeb różnych sektorów, takich jak kosmetyki, rolnictwo, budownictwo, transport, lotnictwo czy elektronika. Dzięki swojej wszechstronności i ekologicznemu profilowi, molekuła ma szansę zrewolucjonizować rynek chemiczny, osiągając potencjalną wielkość ponad 40 tys. ton do 2030 roku.

Molekuła powstała w wyniku prac nad projektem CERISEA2. Ten francuski projekt ma na celu przyspieszenie innowacji przemysłowych i transformacji ekologicznej. Pierwsza jednostka produkcyjna 5-HMF na skalę przemysłową, uruchomiona we Francji, zapewni stabilność dostaw dla Michelin ResiCare, obniży koszty oraz umożliwi komercjalizację nowych materiałów dla szerokiego spektrum zastosowań.

- Uruchomienie tej jednostki to kluczowy krok w skalowaniu naszej działalności. 5-HMF otwiera drzwi do nowych, wysokowydajnych i nietoksycznych rozwiązań dla producentów - mówi Maude Portigliatti, dDziału Rozwiązań Kompozytów Polimerowych w Michelin.

Michelin rozpoczął prace nad alternatywami dla formaldehydu i rezorcynolu w żywicach klejących do opon już w 2008 roku. W 2016 roku 5-HMF został włączony do formuł ResiCare dla zastosowań pozatireowych, takich jak sklejka, materiały ścierne czy komponenty formowane, choć początkowo dostępny był w małych ilościach i wysokich cenach. W 2021 roku Michelin nawiązał współpracę z IFPEN, aby opracować bardziej niezawodny proces produkcji 5-HMF z fruktozy, co zaowocowało testami na różnych skalach i studiami inżynieryjnymi zakończonymi w 2023 roku.

Obecnie 5-HMF jest kluczowym składnikiem wszystkich nowych formuł Michelin ResiCare, a uruchomienie produkcji na dużą skalę otwiera drogę do szerszych zastosowań przemysłowych. Planowana jest duplikacja jednostek produkcyjnych o zdolności 20 tys. ton za pośrednictwem systemu licencji, co pozwoli na rozwój europejskiej sieci produkcji tej biopochodnej molekuły.

Wdrożenie 5-HMF w produkcji żywic klejących Michelin ResiCare pozwala na ograniczenie narażenia operatorów i konsumentów na szkodliwe substancje, poprawiając bezpieczeństwo i zrównoważenie procesów. Rozwiązania oparte na 5-HMF zmniejszają zależność od surowców kopalnych, wspierając transformację ekologiczną w wielu branżach. Projekt CERISEA2 nie tylko odpowiada na rosnące zapotrzebowanie na zrównoważone materiały, ale także tworzy podwaliny pod nową, europejską gałąź przemysłu chemicznego.

- To przełomowy moment dla zielonej chemii. Nasze rozwiązania w zakresie kompozytów polimerowych, formułowane na skalę mniejszą niż mikrometr, otwierają dostęp do rynków o wysokim potencjale wzrostuProdukcja 5-HMF na skalę przemysłową w Europie, dotychczas zdominowaną przez Azję, stanowi przełom w dostępności i opłacalności tej molekuły. Wraz z planowanym rozwojem sieci produkcyjnej, 5-HMF ma szansę stać się kluczowym elementem zrównoważonej przyszłości przemysłu chemicznego – podkreśla Maude Portigliatti.


Michelinprzemysł chemicznyinnowacjebiotechnologia5-HMF

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


REKLAMA

WięcejNajnowsze

Więcej aktualności

REKLAMA


WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)

REKLAMA


WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)

REKLAMA


WięcejSonda

Czy Grupa Azoty ponownie stanie się zyskowna w przeciągu kolejnych 12 miesięcy?

Zobacz wyniki

REKLAMA

WięcejW obiektywie