Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Rekombinowany kolagen naśladuje atrybuty ludzkiego kolagenu

2020-03-31

Evonik ogłosił opracowanie zaawansowanej platformy kolagenu, która jest wytwarzana w procesach opartych na fermentacji i pozbawiona materiałów pochodzenia zwierzęcego lub ludzkiego. Technologia rekombinacji po raz pierwszy zapewni rynkom farmaceutycznym, medycznym, hodowli komórek i inżynierii tkankowej wysoce rozpuszczalną, ultra-czystą formę kolagenu, która jest bezpieczna, zrównoważona i opłacalna pod względem handlowym.

- Jest to prawdopodobnie nasz największy przełom innowacyjny w ostatnich latach. Platforma kolagenu oparta na fermentacji, która może skutecznie zastąpić wykorzystanie kolagenu pochodzenia zwierzęcego na rynkach farmaceutycznych, medycznych i hodowli komórkowych to absolutna innowacja. Już teraz cieszymy się na współpracę z klientami w celu opracowania produktów kolagenowych nowej generacji o ulepszonym profilu bezpieczeństwa - powiedział Thomas Riermeier, wiceprezes i dyrektor generalny linii biznesowej Evonik ds. opieki zdrowotnej.

- Biotechnologia jest ważną dźwignią wzrostu i innowacji w ramach Evonik Nutrition & Care. Wykorzystuje nasze podstawowe kompetencje w zakresie fermentacji, biomateriałów i industrializacji produktów. Nowa platforma kolagenowa uzupełnia inne niedawne odkrycia biotechnologiczne naszego autorstwa, w tym biosurfaktanty do użytku domowego i kosmetycznego (ramnolipidy) oraz kwasy tłuszczowe omega-3 z naturalnych alg morskich do żywienia zwierząt (Veramaris) – dodał Johann-Caspar Gammelin, prezes zarządu Evonik Nutrition & Care.

Opatentowana platforma Evonik ma potrójną strukturę helisy i inne właściwości biologiczne, które naśladują wiele cech naturalnego kolagenu, dzięki czemu może on niezawodnie oddziaływać z komórkami i tkankami oraz być łatwo wchłaniany lub przebudowywany przez organizm.

Kolagen pochodzenia zwierzęcego, obecnie główne źródło kolagenu do stosowania w naukach przyrodniczych, może być związany z potencjalnym przenoszeniem chorób lub patogenów, niepożądanymi reakcjami immunogenicznymi lub alergicznymi oraz niezrównoważonymi metodami pozyskiwania. Kolagen Evonik jest produkowany w kontrolowanych warunkach w procesie opartym na fermentacji. Oprócz tego, że proces ten jest zrównoważony i nadaje się do użytku wegańskiego, zapewnia bardzo wysoki poziom czystości, który jest łatwy do odtworzenia w skali handlowej.

Evonik zapowiedział, iż wykorzysta swoje technologie procesu fermentacji i globalną sieć produkcyjną do komercjalizacji platformy kolagenu do użytku na całym świecie. Kompetencje firmy w zakresie aplikacji, formułowania i produkcji zostaną również użyte, aby pomóc klientom w opracowaniu i komercjalizacji ich własnych produktów biofabrykowanych.

Kolagen to białko fibrylarne stanowiące główny składnik substancji międzykomórkowej organizmów zwierzęcych, nadające tkankom odporność na rozciąganie. Występuje praktycznie we wszystkich tkankach zwierząt, pełniąc rolę głównego białka strukturalnego.


chemia spożywczaEvonikkolagen

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności





WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)





WięcejSonda

Czy ceny energii mają wpływ na działalność Twojej firmy?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie