Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Redukcja liczby mikroorganizmów w wyniku prasowania

2015-09-03

Pranie/czyszczenie potencjalnie skażonych tekstyliów w wielu instytucjach publicznych (np. w szpitalach) odbywa się według określonych procesów i przy użyciu specjalnych metod. Brak jest jednak analogicznych ustandaryzowanych procedur postępowania z tekstyliami w warunkach domowych. Aby obniżyć potencjalne ryzyko zakażenia, należy rozważyć wszystkie etapy procesu postępowania z tekstyliami. Redukcja liczby mikroorganizmów podczas prasowania jest nadal niewystarczająco zbadanym zagadnieniem.

W badaniu przeprowadzonym przez Reploha wykazano, że prasowanie jest dodatkowym zabiegiem redukującym liczbę drobnoustrojów pozostałych po procesie prania, jednakże po przeprowadzeniu standardowego prasowania nie stwierdzono istotnego zmniejszenia liczby drobnoustrojów. Badanie Blümke i wsp. wykazało wręcz, że poziom skażenia tekstyliów drobnoustrojami jest wyższy po procesie prania w pralce automatycznej niż przed praniem. Uzyskane wyniki potwierdzają tym samym tezę, że odzież i ręczniki mogą być potencjalnym siedliskiem drobnoustrojów. W tych okolicznościach proces termiczny przeprowadzony po zakończeniu prania stanowiłby jedną z możliwości zmniejszenia liczby drobnoustrojów na tekstyliach.

Podstawowym celem prasowania jest wygładzenie powierzchni tkanin. Istotnymi czynnikami umożliwiającymi uzyskanie optymalnego efektu prasowania są: temperatura, czas trwania procesu oraz gorąca para. Ponieważ zbyt wysoka temperatura może powodować uszkodzenie tkanin, aby uzyskać realistyczne wyniki, w poniższym badaniu przestrzegano zaleceń dotyczących prasowania podanych dla użytych tekstyliów.

Materiały i metody
Przygotowano hodowle nocne badanych mikroorganizmów na pożywce CASO (Oxoid, Wesel, Niemcy) (dla Escherichia coli (DSM 682) i Staphylococcus aureus (DSM 799) lub z bulionu słodowego (Oxoid, Wesel, Niemcy) dla Candida albicans (DSM 1386). Nośniki drobnoustrojów uzyskano poprzez zanurzenie fragmentów tkaniny bawełnianej (2x2 cm) w naczyniach hodowlanych, a następnie ich wysuszenie w temperaturze 37°C przez 30 minut. Wysuszone nośniki drobnoustrojów umieszczono pod warstwą grubszej tkaniny bawełnianej (wfk 10A, wfk, Testgewebe GmbH, Brüggen, Niemcy) i wyprasowano żelazkiem elektrycznym przeznaczonym do użytku domowego (Rowenta DZ 5020) według podanego schematu.

Nośniki drobnoustrojów prasowano bez użycia pary w temperaturach 75°C i 120°C przez 3 i 9 sekund. Prasowanie z użyciem pary było możliwe wyłącznie w najwyższej temperaturze 120°C. Czas prasowania nośników drobnoustrojów z zastosowaniem pary również wynosił 3 i 9 sekund. Temperaturę żelazka mierzono przy pomocy termometru na podczerwień (Pioneer EM-A350). Trzysekundowy czas prasowania odpowiadał średniej długości procesu prasowania wykonywanego w warunkach domowych. Dziewięciosekundowe prasowanie w temperaturze 120°C miało na celu ustalenie maksymalnego stopnia redukcji liczby drobnoustrojów w powiązaniu z parametrami, które można uzyskać w warunkach domowych. Po jednym nośniku dla każdego z badanych mikroorganizmów poddano odpowiedniej procedurze, lecz bez uprzedniego prasowania, aby ustalić początkową liczbę komórek. W celu uzyskania ujemnych próbek kontrolnych nośniki drobnoustrojów zostały wyprasowane bez i z zawartością badanych mikroorganizmów. Aby określić początkową liczbę komórek w zawiesinach drobnoustrojów, wykonano seryjne rozcieńczenia do poziomu 10-8, a 100 µl porcje każdego rozcieńczenia naniesiono na płytki z pożywką agarową CASO (Oxoid, Wesel, Niemcy). Inkubowano w temperaturze 37°C przez 24 godziny, a następnie zliczono liczbę kolonii bakterii (CFU).

 

Bezpośrednio po zakończeniu prasowania zmierzono dokładną temperaturę na powierzchni nośników drobnoustrojów przy pomocy termometru na podczerwień. Następnie nośniki drobnoustrojów poddano wytrząsaniu w 10 ml odpowiedniego podłoża w kolbie Erlenmeyera przez 15 minut przy prędkości 450 obr./min, aby usunąć wszystkie pozostałe komórki mikroorganizmów oraz poddano analizie 6-stopniową metodą MPN. Wszystkie doświadczenia wykonano w trzech powtórzeniach.

Wyniki

Na Rysunku 2 przedstawiono średnią liczbę komórek drobnoustrojów pozostałych na trzech nośnikach drobnoustrojów po prasowaniu. Wyniki przedstawiono według rosnącej temperatury prasowania od lewej do prawej. Warunki niskotemperaturowe (1 kropka) odpowiadały zmierzonej temperaturze ok. 75°C. Warunki wysokotemperaturowe (3 kropki) odpowiadały temperaturze ok. 120°C.

Początkową liczbę komórek skorygowano do 105 dla drobnoustrojów E. coli i S. aureus oraz 106 dla C. albicans. Redukcję liczby drobnoustrojów na skutek prasowania zaobserwowano w przypadku wszystkich trzech badanych mikroorganizmów. Bakteria E. coli ulegała inaktywacji w warunkach wysokotemperaturowych nawet bez stosowania pary, natomiast w przypadku

S. aureus całkowitą inaktywację można było uzyskać wyłącznie po dodatkowym zastosowaniu pary o wysokiej temperaturze. Podatność S. aureus na działanie temperatury można zaobserwować przy prasowaniu w temp. 120°C przez okres 9 sekund – w tym przypadku stwierdzono redukcję liczby drobnoustrojów o prawie 103 cfu w każdym nośniku. Grzyby C. albicans nie uległy natomiast całkowitej inaktywacji w warunkach badania. Co ciekawe, przy prasowaniu w niskiej temperaturze, a nawet w wysokiej temperaturze przy krótkim czasie kontaktu z żelazkiem praktycznie nie zaobserwowano inaktywacji S. aureus i C. albicans.


CAŁY ARTYKUŁ ZNAJDĄ PAŃSTWO W NR 2/2015 KWARTALNIKA "CHEMIA I BIZNES. RYNEK KOSMETYCZNY I CHEMII GOSPODARCZEJ". ZAPRASZAMY.



detergentychemia gospodarczaprasowanie

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejSklep

“Chemia i Biznes” nr 4/2021

Nowość!Dostęp online

35.00 zł

"CiB. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej" nr 3/2021

Nowość!Dostęp online

25.00 zł

"CiB. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej" nr 2/2021

Dostęp online

25.00 zł

Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych

Nowość!

95.00 zł

Wpis zaawansowany w Katalogu Firm

Nowość!Dostęp online

861.00 zł

Artykuł sponsorowany

Nowość!Dostęp online

2,460.00 zł

Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków

Nowość!

94.00 zł

WięcejNajnowsze

Więcej aktualności





WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)





WięcejSonda

Czy Twoja firma zmaga się z podwyżkami cen surowców?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie