2014-11-21
W ocenie przedstawicieli Centrum Kompetencji Puławy ostatnie 25 lat polskiego rolnictwa, na rzecz którego pracuje przemysł chemiczny, cechuje wzrost eksportu produktów rolnych, wzrost poziomu prowadzenia gospodarstw oraz zwrot w kierunku rolnictwa precyzyjnego, innowacyjnych technologii i nowoczesnych gospodarstw towarowych.
Centrum Kompetencji Puławy opublikowało raport „25 lat polskiego rolnictwa. Bezpieczeństwo żywnościowe w Europie". Jego autorami są prof. Janusz Igras, dyrektor Naukowy Instytutu Nowych Syntez Chemicznych w Puławach oraz Zenon Pokorski, koordynator Centrum Kompetencji w Puławach oraz wiceprezes Grupy Azoty Zakłady Azotowe Puławy. Ideą powstania raportu było wywołanie publicznej debaty dotyczącej znaczenia rolnictwa dla polskiej gospodarki. Przystępując do prac nad raportem, Centrum Kompetencji Puławy postawiło sobie za cel sporządzenie analiz i prognoz będących elementem w debatach na temat perspektyw rolnictwa i branż z nim powiązanych, m.in. branży nawozowej.
Z przygotowanego dokumentu wynika, że rolnictwo to obecnie czwarty największy sektor gospodarki w Polsce. Eksport produktów rolno-spożywczych stanowi ponad 12% całkowitej wartości polskiego eksportu. W latach 2003 – 2013 wartość polskiego eksportu rolno – spożywczego zwiększyła się z 4,01 mln euro do 19,96 mln euro, a Polska zajmuje ósme miejsce wśród najważniejszych eksporterów żywności w UE. Katalizatorem pozytywnych przemian okazało się przystąpienie do Unii Europejskiej w 2004 r. Raport diagnozuje też najważniejsze pytania dotyczące polskiego sektora żywnościowego, a także przedstawia rozwiązania wobec kluczowych wyzwań w najbliższych latach.
Autorzy opracowania uważają, że przyszłość krajowego sektora żywnościowego wiąże się z rozwojem gospodarstw towarowych, które mają szansę stać się jeszcze bardziej konkurencyjne i nowoczesne, zarówno pod względem technicznym, jak i ekonomicznym.
Na potrzeby raportu zostały przeprowadzone badania wśród liderów opinii w środowisku rolniczym. Mimo, że gospodarstwa rolne się unowocześniły, to aż 63% z nich uważa, że nie są dostatecznie szanowani przez resztę społeczeństwa.
- Czas spojrzeć na rolnictwo, jako na sektor biznesowy. Jedno z wyzwań na przyszłość to rozwój obszarów wiejskich. W naszym opracowaniu podkreślamy znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego. Biorąc pod uwagę szybki wzrost demograficzny, będziemy zmierzać do produkowania o 70% więcej żywności, nie tracąc przy tym na jej jakości – twierdzi prof. Janusz Igras.
- Sektor rolny to dziś już ponad 13% polskiego eksportu. Polski przedsiębiorca rolny posiada coraz większą wiedzę fachową na temat prowadzenia gospodarstwa, wzrasta znaczenie doradztwa rolniczego, następuje zwrot w kierunku rolnictwa zrównoważonego i precyzyjnego. To bardzo optymistyczne prognozy na kolejne 25 lat – powiedział Zenon Pokojski.
WięcejSklep
Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych
95.00 zł
Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków
94.00 zł
Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych
78.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 6/2025
30.00 zł
"Kosmetyki i Detergenty" nr 4/2025
30.00 zł
Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania
108.00 zł
WięcejNajnowsze
WięcejNajpopularniejsze
WięcejPolecane
WięcejW obiektywie
Chemika Expo o wodorze
Tematem wiodącym tegorocznej konferencji Chemika Expo, organizowanej w Szczecinie przez Klaster...
HPCI idealne dla profesjonalistów
Targi HPCI Central and Eastern Europe to najważniejsze w regionie Europy Środkowo-Wschodniej wydarzenie...
Merytoryczne konferencje podczas Sepawy
Kongres SEPAWA 2025 w Berlinie skupił się na innowacjach w sektorze detergentów,...
Wiodące targi transportu i logistyki w Europie Środkowo-Wschodniej
TransLogistica Poland 2025, dwunasta edycja międzynarodowych targów transportu i logistyki, odbyła się...