Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Przemysł kosmetyczny: oktokrylen uważany za bezpieczny

Data publikacji: 2021-01-25

Polski Związek Przemysłu Kosmetycznego przekazał do wiadomości, iż Komisja Europejska opublikowała draft pozytywnej opinii Komitetu ds. Bezpieczeństwa Konsumentów (SCCS), dotyczący bezpieczeństwa stosowania kolejnego składnika z grupy A w produktach kosmetycznych. Rzecz dotyczy oktokrylenu i skupia się na jego właściwościach jako składnika potencjalnie zaburzającego funkcjonowanie układu hormonalnego.

W pierwszej kolejności analizowana była kwestia tego, czy w świetle przedstawionych dotychczas danych i biorąc pod uwagę obawy związane z potencjalnymi właściwościami oktokrylenu powodującymi zaburzenia endokrynologiczne, Komitet ds. Bezpieczeństwa Konsumentów może uznać oktokrylen za bezpieczny, wtedy gdy jest on stosowany jako filtr UV w produktach kosmetycznych do maksymalnego stężenia 10% (jako kwas)?

W odpowiedzi Komitet stwierdza, że na podstawie oceny bezpieczeństwa i biorąc pod uwagę obawy związane z potencjalnymi właściwościami oktokrylenu powodującymi zaburzenia endokrynologiczne (nr CAS 6197-30-4), uznać należy, iż jest on bezpieczny w stężeniach do 10%, gdy jest stosowany indywidualnie lub razem jako filtr UV w produktach kosmetycznych, tj. w kremie / balsamie z filtrem przeciwsłonecznym, sprayu z filtrem przeciwsłonecznym, kremie do twarzy, kremie do rąk i szmince.

Jednocześnie Komitet odpowiedział na pytanie o to, jakie jest według niego maksymalne stężenie uważane za bezpieczne przy stosowaniu oktokrylenu jako filtra UV w produktach kosmetycznych?

W tym aspekcie stosowanie oktokrylenu w sprayu z propelentem ochrony przeciwsłonecznej jest uważane za bezpieczne, gdy jego stężenie nie przekracza 9%, gdy jest stosowany razem z kremem do twarzy, kremem do rąk i szminką zawierającą 10% oktokrylenu.

Wreszcie też postawiono Komitetowi pytanie, czy ma on dalsze naukowe obawy dotyczące stosowania oktokrylenu w produktach kosmetycznych?

Tutaj SCCS uważa, że chociaż istnieją wskazania z niektórych badań in vivo sugerujące, że oktokrylen może mieć wpływ na układ hormonalny, to jednak dostępne dowody nie rozstrzygają, czy można w ocenie bezpieczeństwa wykorzystać wprowadzenie konkretnego toksykologicznego punktu wyjścia związanego z endokrynologią.

Komitet ds. Bezpieczeństwa Konsumentów przekonuje też, iż zgłaszano uczulenie kontaktowe na oktokrylen, jednak biorąc pod uwagę powszechne stosowanie oktokrylenu w produktach kosmetycznych, liczba zgłoszonych przypadków alergicznego kontaktowego zapalenia skóry wydaje się znikoma. Należy zauważyć, że występowanie fotoalergii na oktokrylen jest silnie związane z wcześniejszą fotoalergią na miejscowy ketoprofen.


SCCSfiltry UVoktokrylen

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności





WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)





WięcejSonda

Czy posiadasz akcję polskich spółek giełdowych z przemysłu chemicznego?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie