2019-02-21
Hydrokoloidy to m.in. żelatyna, guma ksantanowa, karagen, kwas alginowy i jego sole (alginiany), agar, pektyna, guma guar, guma arabska, celuloza mikrokrystaliczna (MCC) oraz karboksymetyloceluloza (CMC). Globalny rynek hydrokoloidów szacowany jest na 8,8 mld dolarów i rośnie w tempie 5,3% rocznie, by w 2023 r. osiągnąć wartość 11,4 mld dolarów.
Obserwowany wzrost na globalnym rynku hydrokoloidów spowodowany jest zapotrzebowaniem pochodzącym z rynku spożywczego, zwłaszcza od producentów dań gotowych oraz wyjątkową wielofunkcyjnością hydrokoloidów w produktach spożywczych i napojach.
Hydrokoloidy są szeroko stosowane w wyrobach piekarniczych, słodyczach, mięsie i drobiu, napojach oraz produktach mlecznych i mrożonych. Są dodawane do żywności przetworzonej i dań gotowych.
Hydrokolidy pochodzenia zwierzęcego to dominująca kategoria w branży. Wytwarzane są ze skóry i kości zwierzęcych. Najczęściej wykorzystywane w tym celu są kości z wołowiny, wieprzowiny i ryb. Przykładowo żelatyna jest pochodzenia zwierzęcego i znajduje zastosowanie wśród producentów słodyczy.
Hydrokolidy pochodzenia roślinnego uzyskiwane są natomiast ze ścianki komórek roślinnych, wysięków drzew, z nasion, bulw i korzeni.
Hydrokoloidy w postaci żelatyny zdominowały globalny rynek i taki trend utrzyma się przez kolejne lata. Zużycie żelatyny jako czynnika żelującego będzie wzrastać ze względu na rosnące zapotrzebowanie na emulgatory w przemyśle spożywczym w Niemczech, Wielkiej Brytanii i Francji.
Pod względem pełniących przez hydrokolidy funkcji, najpopularniejsza jest rola środków zagęszczających i stabilizujących. Hydrokolidy zagęszczające wykorzystywane są do utrzymywania lepkości, zwłaszcza ze względu na występowanie elektrolitów, wysokiej temperatury i szerokich zakresów pH. Dotyczy to produktów spożywczych, tj. zup i sosów, ketchupów, napojów instant, deserów, polew i nadzień. Na ten segment przypada ponad 40% udziału w rynku hydrokolidów w skali świata.
Ameryka Północna jest obecnie dominującym regionem na światowym rynku hydrokoloidów. Czynniki wpływające na jej dominację to wysokie zapotrzebowanie na funkcjonalne produkty mleczne, na żywność gotową oraz znacznie większe spożycie pieczywa w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Innym istotnym czynnikiem jest obecność w tym regionie głównych graczy rynkowych.
WięcejSklep
Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych
95.00 zł
Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków
94.00 zł
Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych
78.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 6/2025
30.00 zł
"Kosmetyki i Detergenty" nr 4/2025
30.00 zł
Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania
108.00 zł
WięcejNajnowsze
WięcejNajpopularniejsze
WięcejPolecane
WięcejW obiektywie
Chemika Expo o wodorze
Tematem wiodącym tegorocznej konferencji Chemika Expo, organizowanej w Szczecinie przez Klaster...
HPCI idealne dla profesjonalistów
Targi HPCI Central and Eastern Europe to najważniejsze w regionie Europy Środkowo-Wschodniej wydarzenie...
Merytoryczne konferencje podczas Sepawy
Kongres SEPAWA 2025 w Berlinie skupił się na innowacjach w sektorze detergentów,...
Wiodące targi transportu i logistyki w Europie Środkowo-Wschodniej
TransLogistica Poland 2025, dwunasta edycja międzynarodowych targów transportu i logistyki, odbyła się...