Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Potwierdzenie bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktów kosmetycznych – metody testu konserwacji

2023-07-26  / Autor: Michalina Chelińska, EUROFINS Dermscan Poland Sp. z o.o

Mechanizm działania większości konserwantów opiera się na denaturacji białka lub dezaktywacji układów enzymatycznych drobnoustrojów. Trzeba zaznaczyć więc, że wybrane grupy mikroorganizmów wykazują charakterystyczne dla swojego gatunku właściwości związane z metabolizmem, które decydują o wrażliwości na dany konserwant. Potencjalny konserwant musi znajdować się w wykazie środków konserwujących dopuszczonych do stosowania w produktach kosmetycznych oraz powinien wykazywać się poniższymi cechami:

  • skuteczne działanie na szerokie spektrum mikroorganizmów,
  • bezpieczeństwo dla konsumenta = nietoksyczne, niedrażniące, nieuczulające,
  • brak zapachu oraz koloru,
  • brak przenikalności przez skórę i błony śluzowe,
  • kompatybilność z opakowaniem,
  • stabilność w szerokim zakresie temperatur,
  • odporność na działanie światła, tlenu oraz innych komponentów w składzie,
  • brak wpływu na naturalną mikroflorę skóry,
  • efektywne działanie w niskich stężeniach,
  • rozpuszczalność w wodzie i nie uleganie hydrolizie.

Challenge test i produkty niskiego ryzyka mikrobiologicznego

Producenci produktów kosmetycznych zobligowani są poprzez Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009 do udokumentowania tzw. Raportu Bezpieczeństwa Produktu Kosmetycznego, obejmującego szczegółową specyfikację produktu i wyniki badań (mikrobiologicznych, dermatologicznych, toksykologicznych), potwierdzających jego bezpieczeństwo dla konsumentów. Dodatkowo, owe rozporządzenie zawiera wspomniany wykaz dozwolonych do użytku konserwantów (załącznik V). Zawarte są tam również ograniczenia i warunki ich zastosowania. Każdy konserwant ze wspomnianej listy został poddany rygorystycznej ocenie bezpieczeństwa, prowadzonej przez niezależny organ doradczy Komisji Europejskiej – Komitet Naukowy ds. Bezpieczeństwa Konsumentów (SCCS).

Największe znaczenie wśród testów mikrobiologicznych mają testy obciążeniowe/testy konserwacji (ang. challenge test). Test konserwacji weryfikuje jak skuteczny jest system konserwujący produktu i czy jest w stanie ochronić kosmetyk przed różnego rodzaju zanieczyszczeniami, na które narażony jest podczas produkcji, a także zanieczyszczeniami środowiskowymi i tymi wynikającymi z bezpośredniego kontaktu z konsumentem. Test konserwacji wykonywany jest na różnych etapach produkcji kosmetyku, tj. podczas opracowywania nowej formuły, aby potwierdzić działanie zastosowanego układu konserwującego, podczas wyznaczania stabilności produktu, aby udowodnić skuteczność konserwantów w całym okresie jego ważności, a także podczas kolejnych serii produkcyjnych, aby udowodnić, że proces technologiczny nie wpływa na skuteczność działania substancji konserwujących.


\
CAŁA TREŚĆ DOSTĘPNA W "Kosmetyki i Detergenty" nr 2/2023

"Kosmetyki i Detergenty" (wcześniej "Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej") to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.


przemysł kosmetycznykosmetykimikrobiologiabezpieczeństwo mikrobiologicznepatogenykonserwanty

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Jak oceniasz Manifest Polskiej Chemii?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie