2023-07-26 / Autor: Michalina Chelińska, EUROFINS Dermscan Poland Sp. z o.o
Mechanizm działania większości konserwantów opiera się na denaturacji białka lub dezaktywacji układów enzymatycznych drobnoustrojów. Trzeba zaznaczyć więc, że wybrane grupy mikroorganizmów wykazują charakterystyczne dla swojego gatunku właściwości związane z metabolizmem, które decydują o wrażliwości na dany konserwant. Potencjalny konserwant musi znajdować się w wykazie środków konserwujących dopuszczonych do stosowania w produktach kosmetycznych oraz powinien wykazywać się poniższymi cechami:
Challenge test i produkty niskiego ryzyka mikrobiologicznego
Producenci produktów kosmetycznych zobligowani są poprzez Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009 do udokumentowania tzw. Raportu Bezpieczeństwa Produktu Kosmetycznego, obejmującego szczegółową specyfikację produktu i wyniki badań (mikrobiologicznych, dermatologicznych, toksykologicznych), potwierdzających jego bezpieczeństwo dla konsumentów. Dodatkowo, owe rozporządzenie zawiera wspomniany wykaz dozwolonych do użytku konserwantów (załącznik V). Zawarte są tam również ograniczenia i warunki ich zastosowania. Każdy konserwant ze wspomnianej listy został poddany rygorystycznej ocenie bezpieczeństwa, prowadzonej przez niezależny organ doradczy Komisji Europejskiej – Komitet Naukowy ds. Bezpieczeństwa Konsumentów (SCCS).
Największe znaczenie wśród testów mikrobiologicznych mają testy obciążeniowe/testy konserwacji (ang. challenge test). Test konserwacji weryfikuje jak skuteczny jest system konserwujący produktu i czy jest w stanie ochronić kosmetyk przed różnego rodzaju zanieczyszczeniami, na które narażony jest podczas produkcji, a także zanieczyszczeniami środowiskowymi i tymi wynikającymi z bezpośredniego kontaktu z konsumentem. Test konserwacji wykonywany jest na różnych etapach produkcji kosmetyku, tj. podczas opracowywania nowej formuły, aby potwierdzić działanie zastosowanego układu konserwującego, podczas wyznaczania stabilności produktu, aby udowodnić skuteczność konserwantów w całym okresie jego ważności, a także podczas kolejnych serii produkcyjnych, aby udowodnić, że proces technologiczny nie wpływa na skuteczność działania substancji konserwujących.

"Kosmetyki i Detergenty" (wcześniej "Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej") to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.
WięcejSklep
Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych
95.00 zł
Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków
94.00 zł
Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych
78.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 6/2025
30.00 zł
"Kosmetyki i Detergenty" nr 4/2025
30.00 zł
Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania
108.00 zł
WięcejNajnowsze
WięcejNajpopularniejsze
WięcejPolecane
WięcejW obiektywie
Chemika Expo o wodorze
Tematem wiodącym tegorocznej konferencji Chemika Expo, organizowanej w Szczecinie przez Klaster...
HPCI idealne dla profesjonalistów
Targi HPCI Central and Eastern Europe to najważniejsze w regionie Europy Środkowo-Wschodniej wydarzenie...
Merytoryczne konferencje podczas Sepawy
Kongres SEPAWA 2025 w Berlinie skupił się na innowacjach w sektorze detergentów,...
Wiodące targi transportu i logistyki w Europie Środkowo-Wschodniej
TransLogistica Poland 2025, dwunasta edycja międzynarodowych targów transportu i logistyki, odbyła się...