Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Polska potwierdza swe znaczenie wśród producentów soli warzonej

2017-03-24

Grupa CIECH przedstawiła aktualną sytuację na globalnym rynku soli warzonej. Sam CIECH, dla którego sól warzona jest jednym z podstawowych produktów składających się na jego segment sodowy, kieruje ją do żywności, pasz, uzdatniania wody i dla przemysłu chemicznego.

Z informacji przedstawionej przez CIECH wynika, że w handlu na rynku europejskim sól występuje najczęściej w dwóch rodzajach: kamiennej i warzonej. W ostatnich kilku latach produkcja soli na świecie wynosiła rocznie ok. 270 mln ton.

10 krajów odpowiada za 3/4 globalnej podaży. Czołówka wygląda następująco: Chiny (ok. 70 mln ton rocznie), Stany Zjednoczone (ok. 50 mln ton rocznie), Indie (ok. 18 mln ton rocznie), Kanada, Niemcy, Australia, Meksyk, Chile, Brazylia i Wielka Brytania. W Europie największym wytwórcą są Niemcy (12 mln ton rocznie) i Wielka Brytania (7 mln ton rocznie). Polska w zestawieniu dla naszego kontynentu zajmuje miejsce siódme. Wyprzedzają nas jeszcze Ukraina, Francja, Turcja i Hiszpania. Wytwarzamy 4 mln ton soli rocznie, co daje nam udział na poziomie 1,5% w całkowitej globalnej produkcji.

Europejskie zdolności wytwórcze soli są szacowane na ok. 90 mln ton rocznie (razem z producentami zużywającymi sól tylko na potrzeby własnej produkcji chemicznej, takimi jak Solvay i Dow Chemical). Największym producentem w Europie jest firma Esco z Grupy K+S z mocami na poziomie ponad 9 mln ton rocznie. Duże zdolności produkcyjne posiadają także ukraińska firma Artyomsol (7,5 mln ton/rok, moce wykorzystywane ostatnio w niewielkim stopniu) i koncern Akzo Nobel (6,6 mln ton/rok).

Jak zauważa CIECH, ze względu na przewagę soli warzonej pod względem parametrów jakości, przemysł chemiczny w Europie Zachodniej praktycznie odszedł już od stosowania soli kamiennej. Podobny proces miał zresztą miejsce w przypadku przemysłu spożywczego oraz gospodarstw domowych. Sól warzona znajduje więc szerokie zastosowanie w przemyśle chemicznym (w elektrolizie, produkcji detergentów i barwników) oraz w procesach uzdatniania i zmiękczania wody. Stosowana jest także w przemyśle spożywczym (w tym: piekarniczym, owocowo-warzywnym oraz mięsnym). Sól warzona o czystości farmakopealnej używana jest również w przemyśle farmaceutycznym. 


CIECHsól

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie