2021-04-29 / Autor: Anna Jarosik
Dezynfekcja jest działaniem, którego celem jest usunięcie drobnoustrojów. Zdezynfekowany materiał nie musi być jednak jałowy. Dezynfekcja, w przeciwieństwie do antyseptyki (postępowanie odkażające, mające na celu niszczenie drobnoustrojów na skórze, błonach śluzowych, w zakażonych ranach) dotyczy przedmiotów i powierzchni użytkowych. Wśród licznych rozwiązań obecnych na rynku kluczową rolę odgrywają środki do dezynfekcji powierzchni oraz narzędzi, m.in. o standardzie medycznym, które wykorzystywane są głównie na salach operacyjnych, w szpitalach i innych placówkach służby zdrowia czy też te dopuszczone do kontaktu z żywnością, stosowane w branży spożywczej.
Rozwiązania dezynfekcyjne powinny cechować m.in. zgodność z normami (np. z normą dla środków dezynfekcyjnych EN 14885), certyfikaty z badań dermatologicznych, które gwarantują̨ bezpieczeństwo dla skóry osoby aplikującej oraz z badań tolerancji materiałowej, które zapewniają, iż dany preparat nie uszkodzi powierzchni czy przedmiotu, z którymi mają kontakt. Poza typowymi rozwiązaniami dezynfekującymi na bazie związków chemicznych, powszechne są też metody fizyczne czy termiczno-chemiczne typowe w branży spożywczej i farmaceutycznej. W zależności od rodzaju drobnoustrojów, ich liczebności i aktywności oraz od tego, jaką powierzchnię chce się poddać zabiegowi dezynfekcji, należy dobrać odpowiednią metodę. Istotny jest jej czas działania, często też stężenie produktu (intensywność) oraz rodzaj.
Wprowadzenie
Choć dezynfekcja, jako pojęcie, nie jest nikomu obce, to dopiero panująca pandemia spowodowała, a nawet wymusiła, wzrost zainteresowania tą kwestią w życiu codziennym. Dlaczego jednak należy czyścić i dezynfekować powierzchnie, przedmioty czy urządzenia? Na każdym przedmiocie znajdują się bakterie i zanieczyszczenia, które następnie osadzają się na dłoniach oraz przedmiotach codziennego użytku. Mają one następnie styczność ze spożywanymi produktami spożywczymi, z układem oddechowym, a nawet z intymnymi częściami ciała. Odpowiednia higiena i regularna dezynfekcja chronią zdrowie. Dzięki dezynfekcji człowiek jest mniej narażony na działanie bakterii, drożdżaków, grzybów, a nawet wirusów. Skuteczność dezynfekcji zależy od tego, z jakimi drobnoustrojami mamy do czynienia i jaka jest ich liczebność oraz aktywność fizjologiczna.
WięcejSklep
Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych
95.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 6/2024
30.00 zł
"Kosmetyki i Detergenty" nr 4/2024
30.00 zł
Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków
94.00 zł
Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych
78.00 zł
Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania
108.00 zł
WięcejNajnowsze
WięcejNajpopularniejsze
WięcejPolecane
WięcejW obiektywie
Legislacja, trendy i surowce: X edycja Konferencji Przemysłu Chemii Budowlanej
3 grudnia 2024 r. odbyła się w Warszawie 10. edycja Konferencji Przemysłu Chemii Budowlanej. W...
Marki własne w Kielcach
6 i 7 listopada br. do Targów Kielce na Targi Marek Własnych przyjechali przedstawiciele sektora marek...
Targi Packaging Innovations stałym punktem w branży opakowaniowej
W dniach 9-10 października br. w EXPO Kraków, odbyła się 16. edycja Międzynarodowych Targów...
Targi Warsaw Pack ważne dla sektora opakowań
Warsaw Pack to wydarzenie, gdzie liderzy branży prezentują najnowsze technologie pakowania i...