Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety
REKLAMA

Pełen wyzwań rynek rozwiązań dezynfekcyjnych

2021-04-29  / Autor: Anna Jarosik

Dezynfekcja jest działaniem, którego celem jest usunięcie drobnoustrojów. Zdezynfekowany materiał nie musi być jednak jałowy. Dezynfekcja, w przeciwieństwie do antyseptyki (postępowanie odkażające, mające na celu niszczenie drobnoustrojów na skórze, błonach śluzowych, w zakażonych ranach) dotyczy przedmiotów i powierzchni użytkowych. Wśród licznych rozwiązań obecnych na rynku kluczową rolę odgrywają środki do dezynfekcji powierzchni oraz narzędzi, m.in. o standardzie medycznym, które wykorzystywane są głównie na salach operacyjnych, w szpitalach i innych placówkach służby zdrowia czy też te dopuszczone do kontaktu z żywnością, stosowane w branży spożywczej.

Rozwiązania dezynfekcyjne powinny cechować m.in. zgodność z normami (np. z normą dla środków dezynfekcyjnych EN 14885), certyfikaty z badań dermatologicznych, które gwarantują̨ bezpieczeństwo dla skóry osoby aplikującej oraz z badań tolerancji materiałowej, które zapewniają, iż dany preparat nie uszkodzi powierzchni czy przedmiotu, z którymi mają kontakt. Poza typowymi rozwiązaniami dezynfekującymi na bazie związków chemicznych, powszechne są też metody fizyczne czy termiczno-chemiczne typowe w branży spożywczej i farmaceutycznej. W zależności od rodzaju drobnoustrojów, ich liczebności i aktywności oraz od tego, jaką powierzchnię chce się poddać zabiegowi dezynfekcji, należy dobrać odpowiednią metodę. Istotny jest jej czas działania, często też stężenie produktu (intensywność) oraz rodzaj.

Wprowadzenie

Choć dezynfekcja, jako pojęcie, nie jest nikomu obce, to dopiero panująca pandemia spowodowała, a nawet wymusiła, wzrost zainteresowania tą kwestią w życiu codziennym. Dlaczego jednak należy czyścić i dezynfekować powierzchnie, przedmioty czy urządzenia? Na każdym przedmiocie znajdują się bakterie i zanieczyszczenia, które następnie osadzają się na dłoniach oraz przedmiotach codziennego użytku. Mają one następnie styczność ze spożywanymi produktami spożywczymi, z układem oddechowym, a nawet z intymnymi częściami ciała. Odpowiednia higiena i regularna dezynfekcja chronią zdrowie. Dzięki dezynfekcji człowiek jest mniej narażony na działanie bakterii, drożdżaków, grzybów, a nawet wirusów. Skuteczność dezynfekcji zależy od tego, z jakimi drobnoustrojami mamy do czynienia i jaka jest ich liczebność oraz aktywność fizjologiczna.


dezynfekcjaśrodki dezynfekcyjnechemia gospodarczapandemiaCOVID-19

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


REKLAMA

WięcejNajnowsze

Więcej aktualności

REKLAMA


WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)

REKLAMA


WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)

REKLAMA


WięcejSonda

Czy przemysł wykorzysta środki z KPO?

Zobacz wyniki

REKLAMA

WięcejW obiektywie