Chemia i Biznes

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Oświadczenie zarządu ANWIL: blokada zakładu to najgorsze rozwiązanie

2021-10-11

Władze spółki ANWIL informują w specjalnym oświadczeniu, iż blokada zakładu produkcyjnego we Włocławku, organizowana przez organizacje rolnicze, związana z protestem przeciwko rosnącym cenom nawozów azotowych, będzie skutkować brakiem możliwości odbioru wytwarzanych w spółce produktów oraz zakłóceniem normalnego trybu funkcjonowania zakładu.

- Blokada uderza bezpośrednio w polskich rolników, którzy nie otrzymają produktu niezbędnego w codziennej pracy. Z zakładu produkcyjnego ANWIL dziennie wyjeżdża ok. 3 tys. ton nawozów. W przypadku blokady konsekwencją będzie wstrzymanie możliwości odbioru wytwarzanych w spółce produktów, zajdzie konieczność ich magazynowania na terenie zakładu. Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, określona jest maksymalna ilość nawozów, które mogą być przechowywane w magazynach. W przypadku zablokowania możliwości transportu finalnych produktów z zakładu, aktualna pojemność magazynów zostanie wyczerpana po ok. 12 godzinach. Takie działanie może doprowadzić do zatrzymania produkcji, co ograniczy dostępność nawozów na rynku detalicznym i spowoduje powstanie wielomilionowych strat każdego dnia. Blokada oznaczać będzie również utrudnienia w prowadzonych projektach rozwojowych, w tym m.in. w realizowanej kluczowej inwestycji rozbudowy mocy produkcyjnych instalacji do produkcji nawozów – poinformował ANWIL.

Przedstawiciele organizacji związkowych reprezentujących sektor rolny domagają się m.in. ujawnienia danych stanowiących tajemnicę handlową spółki ANWIL, czyli cen zawartych w kontraktach sprzedażowych pomiędzy ANWIL-em a punktami dystrybucji nawozów oraz kosztów wytworzenia jednej tony nawozów.

Należy zaznaczyć, iż ANWIL nie prowadzi bezpośredniej sprzedaży do odbiorców indywidualnych. Przedstawiciele spółki ANWIL konsekwentnie podkreślają, że ceny nawozów niezmiennie kształtują się przede wszystkim w oparciu o ciągle rosnące na międzynarodowym rynku ceny gazu ziemnego, który stanowi ponad 70% kosztów produkcji, szczególnie nawozów azotowych. To rynek, nie ANWIL, czy PKN ORLEN decydują o cenach produktów na świecie. Na przestrzeni ostatnich miesięcy cena gazu w taryfach dla odbiorców przemysłowych zmieniała się kilkukrotnie. Od stycznia do połowy września 2021 roku notowania surowca wzrosły o ponad 200%. Z kolei porównując ceny z września tego roku z analogicznym okresem w 2020 roku, gaz podrożał aż sześciokrotnie. Bezpośrednio przełożyło się to na wzrost kosztów produkcji i notowań m.in. amoniaku oraz saletry i saletrzaku.

W obecnej sytuacji makroekonomicznej coraz więcej międzynarodowych firm z branży nawozowej jest zmuszonych ograniczać lub nawet zatrzymywać swoje linie produkcyjne.

- Włocławski ANWIL, ponosząc coraz wyższe koszty produkcji, dokłada wszelkich starań, by ich odbiorcy, a więc polscy rolnicy zmiany te odczuwali w jak najmniejszym stopniu. Jednocześnie chcielibyśmy zapewnić, że ANWIL niezmiennie prowadzi sprzedaż na rynek krajowy i wywiązuje się w 100% ze swoich zobowiązań kontraktowych – tłumaczą władze spółki.

ANWILgaz ziemnynawozy

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.