Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety
REKLAMA

Opakowania na napoje stają się coraz bardziej zrównoważone

2023-04-21  / Autor: Tekst został przygotowany przez organizatorów targów opakowaniowych Interpack, które 4-10 maja 2023 r. odbędą się w Düsseldorfie

Butelka PET lub butelka szklana, puszka aluminiowa, karton po napojach, a może nawet butelka papierowa, jednorazowego lub wielokrotnego użytku – wybór opakowań do napojów jest ogromny. Ale które z nich jest najbardziej zrównoważone? W ciągu ostatnich kilku lat w tym sektorze opakowaniowym coraz większy nacisk kładziono na aspekty ekologiczne. Działo się tak nie tylko w przypadku materiałów opakowaniowych: te aspekty stały się również bardzo ważne dla procesów napełniania i innych procesów pakowania.

Niektóre napoje posiadają po prostu klasyczne opakowania. Najczęściej kupujemy piwo lub wino w szklanej butelce, mleko w kartoniku, a napoje bezalkoholowe w butelce PET. Jednak w ciągu ostatnich kilku lat klienci stali się coraz bardziej wymagający, a kwestie zrównoważonego rozwoju zyskały w sektorze napojów mocno na znaczeniu. Zwłaszcza tworzywa sztuczne mają teraz złą reputację, co często jest niezasłużone. To, jak dobrze wypada dany rodzaj opakowania, patrząc na równowagę ekologiczną, zależy od wielu różnych czynników. Dlatego eksperci wahają się, czy udzielać ogólnych porad w zakresie doboru odpowiedniego opakowania.

Krótki przegląd zalet poszczególnych opakowań jest jednak możliwy: Szklane butelki są neutralne, jeśli chodzi o wpływ na smak znajdującego się w nich napoju, ale także kruche i ciężkie. Są przy tym bardziej odpowiednie do wielokrotnego użytku niż jakikolwiek inny rodzaj opakowania.

Butelki PET również można wielokrotnie napełniać, a następnie poddać recyklingowi. Są nietłukące i znacznie lżejsze niż butelki szklane. Jednak tworzywa sztuczne od pewnego czasu cieszą się złą opinią wśród klientów, pomimo bardzo wysokiego wskaźnika recyklingu butelek PET, wynoszącego w Niemczech ponad 94%.

Także napoje w aluminiowych puszkach wciąż cieszą się popularnością, ale wydobycie surowca i produkcja puszek z surowego aluminium wiąże się z ogromnymi kosztami energetycznymi, więc wszystko sprowadza się do zbiórki w odpowiedniej ilości, ponieważ nie ma ograniczeń, co do możliwości recyklingu puszki, jeśli chodzi o liczbę cykli. Kartony po napojach są zawsze jednorazowego użytku, ale w większości są wykonane z surowców odnawialnych. Tymczasem udoskonalone procedury zapewniają oddzielenie elementów kartonowych, aluminiowych i plastikowych. Dlatego są one klasyfikowane przez Umweltbundesamt, to jest niemiecką agencję ochrony środowiska, jako „opakowania jednorazowego użytku o zaletach ekologicznych”.

Czy będą papierowe butelki?

Pod koniec 2016 roku Grupa Carlsberg po raz pierwszy zaprezentowała „Green Fibre Bottle”, swój prototyp butelki papierowej. Latem 2020 roku koncern napojowy Diageo ogłosił pierwszą papierową butelkę do szkockiej whisky Johnny Walker, ale jak dotąd nie było dużego projektu dotyczącego wprowadzenia tej butelki na rynek. Na początku 2021 roku Coca Cola po raz pierwszy w Europie zaoferowała 2 tys. konsumentom na Węgrzech napój roślinny w papierowej butelce. Jednak po tej ofercie testowej nie podjęto żadnych dalszych kroków.

Od czasu opracowania zrównoważonych butelek wykonanych z włókna, prace nad ich optymalizacją nigdy jednak nie ustały. Celem jest stworzenie całkowicie organicznej papierowej butelki. Obecnie „klasyczna” papierowa butelka nadal składa się z papieru powlekanego cienką warstwą polietylenu, który jednak można łatwo oderwać podczas przetwarzania makulatury, segregować, a następnie poddać recyklingowi. Wadą polietylenu jest to, że nie sprawdza się on zbyt dobrze w przypadku napojów gazowanych, a te zwykle wymagają nieco grubszej powłoki PET.

Browar Carlsberg poszedł kilka miesięcy temu o krok dalej: butelki do testów konsumenckich na dużą skalę są powlekane PEF (furanianem polietylenu), polimerem organicznym o właściwościach podobnych do PET. Pełni ten materiał rolę wysoce skutecznej bariery między piwem a zewnętrzną otoczką wykonaną z włókien i chroni smak. Biopolimer jest również kompatybilny z systemami recyklingu PET i ulega biodegradacji. Obecne prototypy to już ulepszony wariant, który zawiera powłokę PEF, a także nowe denko poprawiające stabilność butelki. Następna generacja butelek ma być dostępna również z wieczkiem i zakrętką z włókna.

Lekka szklana butelka do wielokrotnego użytku

Szkło jest popularnym materiałem opakowaniowym do napojów. Jego największą wadą jest duża waga. W bezpośrednim porównaniu butelki PET mogą być nawet o 90% lżejsze niż wielorazowa odmiana wykonana ze szkła. Niemniej producenci opakowań szklanych pracują nad lekkimi wersjami, na przykład z hartowanego lekkiego szkła. Wytwarzane w ten sposób butelki wielokrotnego użytku są nie tylko do 30% lżejsze od standardowej odmiany, ale także bardziej odporne na ścieranie, co może uczynić z nich realną alternatywę zarówno ekonomiczną, jak i ekologiczną. Jednak obróbka termiczna, która ostatecznie nadaje szkłu większą stabilność, ogranicza możliwości projektowania tego typu produktu. Różnice w grubości ścianek stanowią szczególnie trudne wyzwanie podczas tego procesu.

Lepsze bezpieczeństwo na drodze

Aby butelki, puszki i kartony po napojach dotarły bez uszkodzeń do punktu sprzedaży, potrzebne są odpowiednie środki bezpieczeństwa podczas transportu. Zwykle do stabilnego pakowania na palecie używana jest cienka folia stretch. W tym celu producenci maszyn oferują maszyny do owijania palet i nawijarki do napinania. W zależności od rodzaju opakowania wymogi bezpieczeństwa dotyczące palety mogą być bardzo różne. Puszki należy chronić przed wypaczeniem, butelki szklane przed stłuczeniem. Na przykład w transporcie lekkich, pustych puszek po napojach nie tylko trzeba je przytrzymywać z boku lub od góry, ale także wymagać lekkiego nacisku, aby zapewnić ich bezpieczeństwo w drodze do rozlewni napojów. Nowe maszyny do wiązania palet wywierają już niezbędny nacisk na puste puszki poprzez pionowe wiązanie. System wykorzystuje zrównoważone taśmy PET wykonane z materiałów pochodzących z recyklingu oraz opakowania do 61 palet na godzinę do transportu, bez marnowania zasobów. Ponieważ wąski pasek plastiku wystarcza do zabezpieczenia nawet najcięższych palet, zużycie materiału i ślad węglowy są w takich przypadkach ograniczone do minimum.

Alternatywa dla plastikowej folii termokurczliwej

Trend produkcyjny jest dzisiaj taki: wewnątrz nowoczesnych nawijarek rolka folii owija paletę poziomo, podczas gdy towary – pełne puszki lub delikatne butelki – pozostają nieruchome. Elastyczna folia stretch jest stosowana bardzo często, ponieważ wstępne naciągnięcie folii zwiększa jej rozciągliwość nawet o 300%. Producenci już od pewnego czasu pracują nad bardziej zrównoważonym rozwiązaniem wykorzystującym odnawialne materiały. Na przykład opakowanie palety elastycznym, odpornym na przebicie papierem, to rozwiązanie opakowaniowe, które można w pełni poddać recyklingowi. Również dla pakowania butelek PET weszło niedawno na rynek rozwiązanie oparte na papierze, które można w całości poddać recyklingowi: opaska opakowaniowa wykonana w 100% z papieru pakowego, która owija butelki, ma wysoką wytrzymałość na rozciąganie i jest w stanie utrzymać ciężar wystarczający by zabezpieczyć butelki podczas transportu. Drugim elementem tego rozwiązania jest zacisk wykonany z tektury falistej, który chwyta szyjkę butelki. Pojedyncze butelki można wówczas łatwo oddzielić od opakowania.

Higiena to priorytet

Puszka do napoju nadal pozostaje popularna. O ile kiedyś puszki były napełniane przede wszystkim piwem i napojami gazowanymi, o tyle od pewnego czasu panuje trend na konserwowanie bardziej wrażliwych produktów, takich jak mrożone herbaty, napoje roślinne, soki, koktajle, czy produkty zbliżone do wody. Rozwój ten stawia przed rozlewniami napojów nowe wyzwania higieniczne. Niedawno zareagował na to producent systemu KHS, opracowując blok do napełniania i zamykania SmartCan we współpracy ze szwajcarską firmą inżynieryjną Ferrum, który jest pierwszym bezproblemowym połączeniem ich odpowiednich maszyn, a także oferuje zoptymalizowane środki higieniczne. Higieniczna przestrzeń wewnątrz bloku do napełniania składa się z jednej strony z wypukłych płyt osłonowych, a z drugiej strony z osłony, która ma znacznie mniejszą przestrzeń na produkt wokół karuzeli z napełniaczem. Zgodnie z tzw. zasadą pączka tworzy to pierścień w kształcie obudowy, zmniejsza objętość przestrzeni higienicznej o 40% i umożliwia przepływ zoptymalizowanego, ukierunkowanego strumienia sterylnego powietrza wokół strefy wrażliwej.

Technologia napełniania

Higiena jest również ważna dla nowego aseptycznego systemu napełniania opracowanego przez firmę Sidel dla rozwijającego się rynku wrażliwych napojów w butelkach PET. Zintegrowane rozwiązanie typu stretch-blow-fill-seal jest dalszym rozwinięciem technologii Aseptic Combi Predis, mającej pomóc firmom butelkującym obsługiwać rosnący rynek napojów o długim okresie przydatności do spożycia, takich jak na przykład soki, napoje owocowe, napoje bezalkoholowe, napoje izotoniczne i herbaty, a także płynne produkty mleczne. Według firmy Sidel, popyt na te produkty ma osiągnąć do 2024  r. 192 miliardy sztuk, co oznacza wzrost o 44% w porównaniu z rokiem 2011. Mówi się, że produkty wrażliwe stanowią 55% rynku napojów bezalkoholowych, a przewidywany wzrost tego segmentu (roczna stopa wzrostu 2,3% w latach 2019-2025) jest wyższy w przypadku butelek PET niż w przypadku innych materiałów.


“Chemia i Biznes” nr 1/2023
CAŁA TREŚĆ DOSTĘPNA W "Chemia i Biznes" nr 1/2023

"Chemia i Biznes” to dwumiesięcznik biznesowo-gospodarczy, stworzony z myślą o firmach poszukujących rzetelnej, aktualnej i profesjonalnie przygotowanej informacji na temat rynku chemicznego i sektorów powiązanych.


przemysł opakowaniowyzrównoważony rozwój

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


REKLAMA

WięcejSklep

Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych

95.00 zł

Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków

94.00 zł

Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych

78.00 zł

“Chemia i Biznes” nr 1/2025

Nowość!Dostęp online

20.00 zł

“Chemia i Biznes” nr 6/2024

Dostęp online

30.00 zł

"Kosmetyki i Detergenty" nr 4/2024

Nowość!Dostęp online

30.00 zł

Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania

108.00 zł

Bilety - XIV Międzynarodowa Konferencja Przemysłu Detergentowego

Nowość!

639.60 zł

WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)

REKLAMA


WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)

REKLAMA


WięcejSonda

Czy przemysł wykorzysta środki z KPO?

Zobacz wyniki

REKLAMA
REKLAMA

WięcejW obiektywie