Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Omyacare: Wapń w przemyśle kosmetycznym

2014-09-08

Firma Omya wprowadza na rynek naturalne białe minerały z serii Omyacare, które spełniają standardy Ecocert dotyczące kosmetyków naturalnych i organicznych.

Wapń jest piątym co do ilości pierwiastkiem występującym w ludzkim ciele, a sam węglan wapnia naturalnym źródłem wapnia w kosmeceutykach. Węglany wapnia z rodziny Omyacare doskonale nadają się do kosmetyków dekoracyjnych na bazie minerałów. Ich zastosowanie obejmuje efektywną naturalną cząstkę czyszczącą do past do zębów o łagodnych właściwościach ściernych; naturalną substancję maskującą oraz nadającą określoną konsystencję w kosmetykach do pielęgnacji skóry oraz podkładach; podstawę mineralną dla prasowanych i sypkich pudrów do twarzy oraz cieni do powiek; wypełniacze funkcjonalne o właściwościach nadających określoną konsystencję w maseczkach do twarzy lub ciała oraz wyselekcjonowaną, delikatnie czyszczącą cząstkę mielonego, naturalnie białego marmuru do mikrodermabrazji oraz peelingów.

Układy mineralne wśród składników preparatów kosmetycznych można spotkać coraz częściej. Ich obecność jest ściśle związana jest z faktem, iż wywierają korzystny wpływ na zdrowie oraz sprzyjają urodzie. Surowce z tego segmentu zaliczane są do układów biofilnych, wchodzących w skład organizmu ludzkiego. Występują w komórkach, gdzie aktywnie uczestniczą w procesach przemiany materii, wytwarzania enzymów, hormonów itp. Wapń, miedź, cynk, mangan, czy żelazo pełnią także rolę biokatalizatorów.

W kosmetykach surowce mineralne pojawiają się w postaci kwasów, zasad i soli, czyli w sposób, w jaki najczęściej występują w układach naturalnych. W odniesieniu do tego typu składników wyróżniamy dwie główne grupy substancji: makroelementy i mikroelementy. Ich klasyfikacja uzależniona jest od procentowej zawartości w organizmach żywych. Do pierwszego segmentu zaliczane są pierwiastki podstawowe występujące w większych ilościach w organizmach roślinnych i zwierzęcych, które są niezbędne do ich prawidłowego funkcjonowania. To m.in. azot obecny w wymienionych układach w ilości kilku procent suchej masy, wapń i potas (2%) oraz fosfor, magnez siarka, sód, których zawartość na ogół nie przekracza 1%.

Drugą grupę stanowią natomiast układy chemiczne występujące w organizmach zwierzęcych i roślinnych w minimalnych ilościach, znacznie mniejszych od zawartości makroelementów. Podobnie jak składniki poprzedniej grupy są one niezbędne do funkcjonowania organizmu. Do tej kategorii zaliczamy żelazo, mangan, miedź, cynk, molibden.

Biopierwiastki odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu skóry i włosów, ale tez chętnie wykorzystywane są w wyrobach, do których wprowadzane są w dużych ilościach, np. w maseczkach. Ze względu na wysoką zawartość substancji aktywnych ciśnienie osmotyczne tego typu kosmetyków zbliżone jest do ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych, co korzystnie wpływa na szybkość wchłaniania składników odżywczych i proces regeneracji skóry.

Ważnym makroelementem, którego obecność jest niezbędna do funkcjonowania ludzkiego organizmu jest wapń. Komponent ten, stanowiący pod względem zawartości piąty pierwiastek w ciele ludzkim, bierze udział we wszystkich zachodzących tam reakcjach biochemicznych. Pełni też rolę w komunikacji międzykomórkowej. Niedobór wapnia objawia się m.in zwyrodnieniem kości, próchnicą zębów, wypadaniem włosów. Również skóra potrzebuje wapnia, gdyż w odniesieniu do niej odpowiada on za wzrost i różnicowanie komórek. Przenikając w głąb skóry, wapń stymuluje aktywność cytokeratyn, czyli największej i najbardziej zróżnicowanej grupy struktur pośrednich, wchodzących w skład sieci włóknistych struktur białkowych komórek. Naturalna redukcja poziomu wapnia w organizmie powoduje zakłócenie metabolizmu i odnowy skóry, co prowadzi do jej wiotczenia i marszczenia się. Obniżony poziom zawartości wapnia przyspiesza też proces starzenia skóry, wpływa na zaburzenia w ukrwieniu, powoduje egzemy. Niedobór wapnia zwiększa ponadto prawdopodobieństwo zmian nowotworowych.

 

 

 

Spotkać można informacje potwierdzające rolę jonów wapnia w homeostazie skóry. Układy te regenerują naskórek, ułatwiają komunikację między komórkami i zapewniają ochronę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, np. skażeniem powietrza.

Duże ilości wapnia można znaleźć w naskórku, szczególnie w warstwie ziarnistej, gdzie odgrywa on istotną rolę w różnicowaniu komórek. Pierwiastek ten stanowi nieodzowny składnik do utrzymania spójności keratynocytów. Stymuluje także regenerację komórek aktywujących syntezę lipidów, szczególnie ceramidów, dzięki czemu wpływa na funkcje barierowe skóry. Wapń pozwala zachować odpowiednie napięcie skóry i utrzymuje jej prawidłowe nawilżenie. Wspomaga również witaminę C w tworzeniu włókien kolagenowych tkanki łącznej. Ponadto działa antyalergicznie oraz kojąco na podrażnioną skórę, ograniczając powstawanie stanów zapalnych. Jest dodatkowo efektywnym środkiem w przypadku słabej kondycji naczyń krwionośnych.

Jony wapnia odgrywają ważną rolę w procesie melanogenezy, uczestnicząc bezpośrednio w syntezie i uwalnianiu barwnika – melaniny z melanocytów do naskórka.

W kosmetyce pierwiastek ten jest szczególnie polecany w przypadku regeneracji suchej i zniszczonej skóry. Można go spotkać wśród składników produktów pielęgnacyjnych, ochronnych, przeciwstarzeniowych, adresowanych dla osób powyżej 50 roku życia.

Ważnym komponentem, który stanowi naturalne źródło wapnia i jest chętnie wykorzystywany w kosmetykach jest węglan wapnia. Oprócz opisanych właściwości, charakterystycznych dla pierwiastka stanowiącego istotny element jego struktury, posiada także szereg innych cech, które można wykorzystać w recepturach preparatów kosmetycznych.

Ze względu na zróżnicowaną wielkość cząstek, może on znaleźć zastosowanie m.in. jako efektywny naturalny środek czyszczący do past do zębów o łagodnych właściwościach ściernych. Jest także zaliczany do funkcjonalnych wypełniaczy nadających określoną konsystencję preparatom do pielęgnacji twarzy i ciała, maseczkom, jak również mydłom naturalnym oraz kostkom myjącym typu syndet.

Węglan wapnia nadaje się także do kosmetyków dekoracyjnych. Jest w tym obszarze bazą dla mineralnych pudrów do twarzy, zarówno prasowanych, jak i sypkich oraz cieni do powiek. Skutecznie poprawia przyczepność baz pod makijaż. Węglan wapnia nie tylko zapewnia pokrycie w podkładach płynnych, ale jest też sprawdzonym wypełniaczem zmarszczek z efektem „soft fokus”. Co więcej, stanowi modyfikator własności sensorycznych produktów kosmetycznych i np. nadający gładkość, zmniejszający kleistość i tłustość.

Warto zwrócić uwagę na fakt, iż pozyskiwanie najwyższej jakości surowca oparte jest o złoża minerałów, które tworzyły się z muszli rozmaitych organizmów przed milionami lat. Procesy zachodzące na przestrzeni wieków przekształciły je w białe, mineralne surowce o wysokiej czystości. Ich wydobycie oraz przetworzenie w określone składniki kosmetyczne wymaga jednak szczególnej dbałości. W celu wykluczenia jakiekolwiek zanieczyszczeń środkami chemicznymi, które uniemożliwiłoby uzyskanie odpowiednich certyfikatów, np. Ecocert, niezbędne jest stosowanie specjalistycznego sprzętu oraz wykorzystanie szczegółowych procedur zachowania jakości. Surowce te nie mogą zawierać syntetycznych substancji chemicznych oraz metali ciężkich. Odpowiednia czystość mikrobiologiczna gwarantowana jest dzięki kontrolowanym warunkom produkcyjnym. Komponenty te nie są poddawane irradiacji, nie zawierają też GMO ani TSE.

Wapń i jego pochodne w suplementacji doustnej, jak i stosowane w preparatach kosmetycznych, wspomagają leczenie alergii skóry, jej stanów zapalnych, niektórych egzem. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego na ten pierwiastek szacuje się na poziomie 900 mg.

Źródło: Monika Wal, Omya Sp. z o.o.


przemysł kosmetycznykosmetykiOmyawapń

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności





WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)





WięcejSonda

Czy fake newsy w branży chemicznej to problem?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie