Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Nowe kultury bakterii od DuPont Nutrition & Health

Data publikacji: 2018-05-14

Firma DuPont Nutrition & Health wprowadziła na rynek produkt o nazwie Danisco VEGE Cultures. To gama kultur bakterii dla alternatyw jogurtów i napojów roślinnych.

Danisco VEGE Cultures, nowe portfolio kultur bakterii, zostało stworzone z myślą o rynku fermentowanych produktów roślinnych. Bakterie te zostały opracowane tak, by – łącząc je z szeroką gamą surowców roślinnych, takich jak soja, kokos, orzechy, owies, kukurydza, ryż, owoce i warzywa – zaspokoić wymagania konsumentów dotyczące tekstury i smaków: od świeżych i łagodnych po kwaśne.

Jak tłumaczą przedstawiciele DuPont Nutrition & Health, dzięki zastosowaniu procesu liofilizacji (LYO) kultury bakterii są łatwe w użyciu i posiadają roczny termin przydatności do spożycia przy temperaturze 4°C bez konieczności mrożenia. Wpływa to na podwyższenie komfortu produkcji zarówno na małą, jak i dużą skalę. Bakterie te spełniają także wymogi wielu atestów i certyfikatów, co gwarantuje komfort i pewność przy produkcji na rynkach masowych  i wyspecjalizowanych.

Popyt na pokarmy i napoje pochodzenia roślinnego stale rośnie. Coraz częściej wybierane są produkty bez nabiału i glutenu, a diety fleksitariańska czy wegańska zyskują coraz większą popularność. Okres ostatnich kilku lat to także wzmożone pojawianie się alternatyw mlecznych produktów fermentowanych, których już teraz powstaje więcej niż ich tradycyjnych odpowiedników.

Ścisły związek pomiędzy fermentowanymi produktami spożywczymi a zdrowym funkcjonowaniem układu trawiennego sprawia, że kultury Danisco VEGE Cultures umożliwiają maksymalne wykorzystanie prognoz tendencji wzrostowych w tym segmencie. Kultury te zawierają przynajmniej jeden z dwóch szczepów probiotycznych o udowodnionym korzystnym działaniu, tj. Lactobacillus acidophilus NCFM oraz Bifidobacterium lactis HN019, co tylko wzmaga ich zdrowotne właściwości.

Danisco VEGE Cultures są bezpośrednią odpowiedzią na globalny popyt. Umożliwiają produkcję alternatyw jogurtów oraz wielu pokarmów i napojów roślinnych.


chemia spożywczaDuPont Nutrition & Health

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności





WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)





WięcejSonda

Co jest obecnie największym wyzwaniem dla polskich firm chemicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie