2018-05-14
Firma DuPont Nutrition & Health wprowadziła na rynek produkt o nazwie Danisco VEGE Cultures. To gama kultur bakterii dla alternatyw jogurtów i napojów roślinnych.
Danisco VEGE Cultures, nowe portfolio kultur bakterii, zostało stworzone z myślą o rynku fermentowanych produktów roślinnych. Bakterie te zostały opracowane tak, by – łącząc je z szeroką gamą surowców roślinnych, takich jak soja, kokos, orzechy, owies, kukurydza, ryż, owoce i warzywa – zaspokoić wymagania konsumentów dotyczące tekstury i smaków: od świeżych i łagodnych po kwaśne.
Jak tłumaczą przedstawiciele DuPont Nutrition & Health, dzięki zastosowaniu procesu liofilizacji (LYO) kultury bakterii są łatwe w użyciu i posiadają roczny termin przydatności do spożycia przy temperaturze 4°C bez konieczności mrożenia. Wpływa to na podwyższenie komfortu produkcji zarówno na małą, jak i dużą skalę. Bakterie te spełniają także wymogi wielu atestów i certyfikatów, co gwarantuje komfort i pewność przy produkcji na rynkach masowych i wyspecjalizowanych.
Popyt na pokarmy i napoje pochodzenia roślinnego stale rośnie. Coraz częściej wybierane są produkty bez nabiału i glutenu, a diety fleksitariańska czy wegańska zyskują coraz większą popularność. Okres ostatnich kilku lat to także wzmożone pojawianie się alternatyw mlecznych produktów fermentowanych, których już teraz powstaje więcej niż ich tradycyjnych odpowiedników.
Ścisły związek pomiędzy fermentowanymi produktami spożywczymi a zdrowym funkcjonowaniem układu trawiennego sprawia, że kultury Danisco VEGE Cultures umożliwiają maksymalne wykorzystanie prognoz tendencji wzrostowych w tym segmencie. Kultury te zawierają przynajmniej jeden z dwóch szczepów probiotycznych o udowodnionym korzystnym działaniu, tj. Lactobacillus acidophilus NCFM oraz Bifidobacterium lactis HN019, co tylko wzmaga ich zdrowotne właściwości.
Danisco VEGE Cultures są bezpośrednią odpowiedzią na globalny popyt. Umożliwiają produkcję alternatyw jogurtów oraz wielu pokarmów i napojów roślinnych.
WięcejSklep
Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych
95.00 zł
Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków
94.00 zł
Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych
78.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 6/2025
30.00 zł
"Kosmetyki i Detergenty" nr 4/2025
30.00 zł
Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania
108.00 zł
WięcejNajnowsze
WięcejNajpopularniejsze
WięcejPolecane
WięcejW obiektywie
Chemika Expo o wodorze
Tematem wiodącym tegorocznej konferencji Chemika Expo, organizowanej w Szczecinie przez Klaster...
HPCI idealne dla profesjonalistów
Targi HPCI Central and Eastern Europe to najważniejsze w regionie Europy Środkowo-Wschodniej wydarzenie...
Merytoryczne konferencje podczas Sepawy
Kongres SEPAWA 2025 w Berlinie skupił się na innowacjach w sektorze detergentów,...
Wiodące targi transportu i logistyki w Europie Środkowo-Wschodniej
TransLogistica Poland 2025, dwunasta edycja międzynarodowych targów transportu i logistyki, odbyła się...