Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Novozymes: nowe enzymy ułatwiają produkcję etanolu z trzciny cukrowej

2016-11-24

Duński koncern biotechnologiczny Novozymes opracował nowy typ enzymu proteolitycznego, czyli proteazy należącej do najbardziej rozpowszechnionych grup enzymów.

Nowa klasa enzymów proteolitycznych o nazwie handlowej Fermax zapobiegać ma rozwojowi piany podczas procesu fermentacji prowadzącej do powstania etanolu z trzciny cukrowej. Jednocześnie zapewniać ma lepszą kontrolę procesu i eliminację używanych w nim związków chemicznych. Dla średniej wielkości fabryk zestaw takich właściwości oznaczać może, wedle zapewnień płynących ze strony Novozymes, obniżkę kosztów produkcji etanolu o 20% w porównaniu z wykorzystywaniem procesów, które wymagają zastosowania tzw. żrących chemikaliów.

- Jest to pierwsze biologiczne, a nie chemiczne rozwiązanie, które zapobiega rozwojowi piany podczas procesu fermentacji, mając tym samym zasadnicze znaczenie dla producentów. Sięgając po nasze enzymy z serii Fermax producenci etanolu z trzciny cukrowej mogą używać zrównoważonej technologii enzymów do obniżki kosztów własnej produkcji, zmniejszyć użycie silnych związków chemicznych, a jednocześnie doprowadzić do wzrostu ilości wytworzonego etanolu – tłumaczy Daniel Cardinali z koncernu Novozymes.

Tworzenie się piany podczas fermentacji alkoholowej jest naturalnym procesem. W trakcie takiej fermentacji, pod wpływem enzymów wytwarzanych przez drożdże, powstaje etanol i dwutlenek węgla. To dwutlenek węgla tworzy pianę, co może prowadzić do przepełnienia zbiornika fermentacyjnego i strat w produkcji. Nadmierne pienienie wymusza również na producentach etanolu wydłużenie czasu fermentacji i oznacza mniejszą produkcję etanolu. Dotychczas producenci etanolu używali zazwyczaj połączonych produktów: środków przeciwpieniących i dyspergujących związków chemicznych w celu zmniejszenia tworzenia się pianki, ale działanie tego rodzaju mieszanek było uzależnione od warunków procesu i użytych substratów. Enzymy Fermax zagwarantować mają przewidywalność i spójność procesu fermentacji oraz jego stabilizację.
    
W przeciwieństwie do tradycyjnych produktów przeciwpieniących enzymy opracowane przez Novozymes nie tyle usuwają piankę, co zapobiegają tworzeniu się jej w nadmiarze. Zmieniają ponadto strukturę piany poprzez rozbicie białek stabilizujących, aby była ona lżejsza i mniej gęsta. Umożliwia to lepszą kontrolę fermentacji oraz pozwala producentom działać bardziej efektywnie.


biotechnologiaenzymyetanolNovozymes

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie