Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Normy dotyczące preparatów dezynfekcyjnych

2021-05-12  / Autor: Dorota Kaczorowska, THETA Doradztwo Techniczne

Grupa 2: Środki dezynfekcyjne lub glonobójcze nieprzeznaczone do bezpośredniego stosowania wobec ludzi ani zwierząt

Produkty z tej grupy odnoszą się do dezynfekcji powierzchni niemających kontaktu z żywnością. Obejmują dezynfekcję klimatyzacji, wody basenowej, wody w akwariach, dezynfekcję przedmiotów, urządzeń, ścian, podłóg w obiektach prywatnych, publicznych, przemysłowych i innych obiektach wykorzystywanych w działalności zawodowej. Do grupy tej należą również produkty stosowane w obszarach opieki zdrowotnej, tj. szpitalach, gabinetach lekarskich, przychodniach itp.

Grupa 3: Higiena weterynaryjna

Produkty z tej grupy stosowane są do celów utrzymania higieny weterynaryjnej, dezynfekcji miejsc transportu, hodowli zwierząt, w tym dezynfekcji nieuszkodzonej skóry zwierząt, dezynfekcji wymion i racic.

Grupa 4: Dziedzina żywności i pasz

Grupa ta obejmuje produkty do dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością, w tym również przedmiotów, urządzeń, środków transportu żywności itp.

Grupa 5: Woda przeznaczona do spożycia

Produkty stosowane do dezynfekcji wody przeznaczonej do spożycia dla ludzi i zwierząt.

Porównując różne preparaty dezynfekcyjne, należy zwrócić uwagę, że metodyka określenia działania bójczych właściwości ma znaczący wpływ na uzyskane wyniki. Metodyki różnią się między sobą warunkami w jakich są one przeprowadzane. W poszczególnych krajach stosowane są w badaniach różne szczepy, parametry obejmujące nośniki, obciążenia itp.

W zakresie produktów dezynfekcyjnych do wyboru jest szeroki wachlarz norm europejskich ujętych w ogólnej normie EN 14885. Norma ta stanowi wytyczne do badania produktów z różnych obszarów ich stosowania. 


CAŁY ARTYKUŁ DOSTĘPNY JEST W NR 1/2021 KWARTALNIKA "CHEMIA I BIZNES. RYNEK KOSMETYCZNY I CHEMII GOSPODARCZEJ". ZAPRASZAMY 



dezynfekcjapreparaty dezynfekcyjnechemia gospodarczadetergenty

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności





WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)





WięcejSonda

Czy ceny energii mają wpływ na działalność Twojej firmy?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie