Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Naturalne strategie antydrobnoustrojowe w ramach trendu ukierunkowanego na postbiotyki

2020-02-06  / Autor: Anna Crovetto, Active Micro Technologies

Synergistyczne oddziaływania zachodzące między skórą a bytującą na niej mikroflorą komensalną o indywidualnym składzie stanowią dziś bardzo popularny temat.

W związku z tym trendem na rynku pojawiają się kolejne produkty probiotyczne przeznaczone do pielęgnacji skóry. Trudno jednak pogodzić wprowadzanie do preparatów kosmetycznych żywych bakterii z wymogami prawnymi w zakresie bezpiecznej konserwacji kosmetyków oraz ich późniejszego oddziaływania na wrażliwą skórę i mikrobiom. Ponieważ presja ze strony konsumentów i organów regulacyjnych zmienia oczekiwania dotyczące metod konserwacji produktów – nie tylko w dziedzinie higieny osobistej, ale w wielu branżach, od żywności aż po nawozy – dużego znaczenia nabierają nowe technologie „bez konserwantów”.

Wyzwanie

Produkty do higieny osobistej zawierają środki konserwujące, aby zapobiegać skażeniu mikrobiologicznemu produktu w przewidywanym okresie jego użytkowania przez konsumenta końcowego. Konserwanty, które zostały dopuszczone do stosowania w Europie są wymienione w załączniku V do unijnej dyrektywy dotyczącej kosmetyków. Bardziej tradycyjne środki konserwujące wykazują wysoką skuteczność i są stosunkowo łatwe w użyciu. Osoby z działów R&D przyzwyczaiły się do stosowania konserwantów z obowiązującego wykazu i uzyskują efekt konserwujący bez większych ingerencji w recepturę preparatów. Chociaż stosowane układy konserwujące zapewniają czystość i bezpieczeństwo produktów kosmetycznych, żaden nie jest wystarczająco „inteligentny”, aby odróżnić „złe” bakterie, które mogą zanieczyścić produkt kosmetyczny, od „dobrych” bakterii wchodzących w skład mikrobiomu skóry.

Niezbędne są również intensywne starania, aby pogodzić ze sobą różne cele: skuteczność działania konserwantu, narażenie konsumenta i poziom ryzyka. Ponieważ w branży kosmetycznej wykorzystywane są te same układy konserwujące, rośnie stopień narażenia konsumenta, a wraz z nim ryzyko. Niejednokrotnie działanie uczulające na skórę staje się na tyle poważnym problemem, że powoduje wycofanie konserwantu z użycia. W ciągu ostatnich lat zdarzyło się tak w przypadku triklosanu i parabenów. Jak więc widać, „paleta” dopuszczonych do użycia środków konserwujących szybko się kurczy.

Jednym z najpoważniejszych wyzwań stojących przed branżą higieny osobistej jest opracowanie szerokiej gamy opcji konserwujących, aby wydłużyć okres użytkowania produktów, a także ograniczyć ryzyko nadmiernego narażenia konsumentów i występowania uczuleń. Składniki aktywne powinny również skutecznie chronić preparaty przed rozwojem patogenów, jednocześnie powodując minimalne zaburzenia mikroflory komensalnej żyjącej w symbiozie ze skórą. Aby sprostać temu wyzwaniu, w Active Micro Technologies opracowano nowatorskie podejście polegające na wykorzystaniu naturalnej strategii obronnej komensalnych bakterii probiotycznych do opracowania komercyjnie efektywnego kosmetycznego składnika aktywnego. Priorytet pozostaje niezmiennie ten sam – wytwarzanie bezpiecznych i skutecznych produktów kosmetycznych.

 

Technologia

Pałeczki Lactobacillus to Gram-dodatnie bakterie z rodziny Lactobacillaceae. Ze względu na zdolność wytwarzania kwasu mlekowego jako produktu ubocznego przemian metabolicznych glukozy są nazywane bakteriami mlekowymi. Należą do bakterii komensalnych zasiedlających ludzki przewód pokarmowy. Komercyjne preparaty na bazie pałeczek kwasu mlekowego są powszechnie wykorzystywane jako probiotyki w celu odtworzenia prawidłowej flory bakteryjnej po leczeniu antybiotykami. Szczep bakterii probiotycznych Lactobacillus acidophilus jest używany przy wytwarzaniu wielu fermentowanych produktów spożywczych – między innymi jako kultura początkowa w produkcji jogurtu. Podobnie jak wielu przedstawicieli rodziny bakterii kwasu mlekowego bakterie z gatunku Lactobacillus acidophilus mają zdolność hamowania wzrostu patogenów poprzez zakwaszanie środowiska. Ponadto bakterie Lactobacillus acidophilus wytwarzają bakteriocyny – związki peptydowe o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych. Peptydy te można określić jako postbiotyki; nieżywotne produkty uboczne metabolizmu mikroorganizmów probiotycznych, które indukują aktywność biologiczną u gospodarza.

Bakteriocyny są zbudowane ze stosunkowo krótkich sekwencji aminokwasów. Dzięki powinowactwu do błon i ścian komórkowych konkurencyjnych gatunków drobnoustrojów działają jak system obronny. Po związaniu z komórkami peptydy tworzą pory, które zakłócają zdolność komórek do regulowania równowagi osmotycznej ze środowiskiem zewnętrznym. Zazwyczaj dochodzi wówczas do wycieku materiału cytoplazmatycznego z komórki oraz napływu
do jej wnętrza wody i soli z otaczającego środowiska. W rezultacie następuje całkowite rozerwanie komórki lub znaczące zaburzenie zachodzących w niej procesów metabolicznych. W obu przypadkach skutkuje to śmiercią komórki. Opisywane peptydy produkowane przez bakterie są często wykorzystywane przy produkcji antybiotyków. Ich aktywność można teraz wykorzystać także w preparatach do higieny osobistej.


CAŁY ARTYKUŁ DOSTĘPNY JEST W NR 4/2019 KWARTALNIKA "CHEMIA I BIZNES. RYNEK KOSMETYCZNY I CHEMII GOSPODARCZEJ". ZAPRASZAMY.



przemysł kosmetycznypostbiotykihigiena osobista

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności





WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)





WięcejSonda

Czy ceny energii mają wpływ na działalność Twojej firmy?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie