2022-02-08 / Autor: Beata W. Domagalska, BeWuDe – Szkolenia i recepturowanie, www.bewude.com.pl
Sprzątanie domowe oraz instytucjonalne różnią się co do szczegółów, ale zawsze jest to proces wieloetapowy, który obejmuje czyszczenie wstępne, czyszczenie właściwe oraz mycie i osuszanie powierzchni. Często końcowym etapem jest dezynfekcja. Czyszczenie to proces usuwania kurzu, brudu oraz wszelkich innych niepożądanych substancji. Czyszczenie wstępne obejmuje zarówno porządkowanie powierzchni (usuwanie zbędnych przedmiotów), jak i mechaniczne usuwanie zanieczyszczeń (zamiatanie, odkurzanie). Kolejny etap to mycie (dotykowe lub bezdotykowe), osuszanie i dezynfekcja. Do każdego z tych etapów można zastosować różne narzędzia i produkty.
Regularne sprzątanie pomieszczeń domowych czy biurowych nie tylko poprawia ich wygląd, ale pozwala ograniczyć wpływ niepożądanych czynników na zdrowie osób przebywających w tych pomieszczeniach. Do najbardziej wymagających pod względem sprzątania należą kuchnia oraz łazienka. Znajdują się w nich różnorodne powierzchnie, m.in. ceramiczne, stalowe, granitowe, z tworzyw sztucznych, szklane, drewniane, z powłokami malarskimi, które często wymagają zastosowania różnych środków do czyszczenia, aby nie zostały uszkodzone. Również różnorodność zanieczyszczeń w tych pomieszczeniach utrudnia proces sprzątania. Zanieczyszczenia łazienki to przede wszystkim kamień, rdza oraz osady z wody czy mydła, ale także pozostałości organiczne, jak np. włosy czy złuszczony naskórek. Zanieczyszczenia kuchni to głównie pozostałości jedzenia, tłuszcz oraz kurz. W obu tych pomieszczeniach zanieczyszczenia mogą być szkodliwe dla zdrowia lub stanowić źródło patogenów (koci żwirek, płyny wyciekające z mięsa) albo dobrą dla nich pożywkę (pieczywo, syropy, wywary mięsne.
Dostępne w literaturze naukowej wyniki badań dotyczą przede wszystkim zanieczyszczeń kuchennych oraz zwyczajów użytkowników kuchni. W jednym z badań stwierdzono obecność Kocuria sp., Moraxella osloensis, Pseudomonas sp., Staphylococcus sp., Serratia liquefaciens, Salmonella Infantis, Salmonella Enteritidis, Campylobacter jejuni na powierzchniach i utensyliach kuchennych, w tym na myjkach do naczyń. W związku ze stwierdzeniem, że źródłem patogenów mogą być nieprawidłowo czyszczone utensylia kuchenne, a szczególnie gąbki, zmywaki i szczotki do mycia naczyń WHO rekomenduje, aby nie używać gąbek do mycia naczyń i powierzchni. Na przełomie lat 2018-2019 przeprowadzono badania na temat sprzątania kuchni i jej zanieczyszczeń. W badaniu wzięło udział 9966 uczestników z 10 krajów Europy. Respondenci na pytanie jak często sprzątają kuchnię (wielokrotny wybór) odpowiedzieli, że po przygotowaniu posiłków (ponad 70%) oraz przed (ok. 55%). Dodatkowo 30% respondentów sprząta kuchnię, gdy zauważy, że „coś się lepi”, 42% kiedy jest brudno, a 18% przed wizytą gości. Na pytanie o częstotliwość wymieniania gąbki/myjki 65% respondentów odpowiedziało, że „regularnie co 2-3 dni”, ale też dodatkowo kiedy wygląda na brudną (ok. 38%) czy po wytarciu jajek lub płynu z mięsa (ok. 21%).
Skoro czyszczenie łazienki i kuchni jest tak skomplikowanym zajęciem można oczekiwać, że powinno być sporo nowych wynalazków w tej dziedzinie. Analiza patentów z ostatnich 10 lat została oparta na bazie freepatentsonline i trzech kluczowych hasłach: „bathroom cleaning” (850 pozycji), „kitchen cleaning” (508 pozycji) i „toilet cleaning” (1862 pozycji). To ostatnie hasło zostało uwzględnione, gdyż często łazienka i toaleta stanowią jedno pomieszczenie. Znalezione patenty dotyczą zarówno nowych formulacji, sposobów aplikacji, jak i urządzeń wspomagających mycie i sprzątanie.
Nowe formulacje i sposoby aplikacji
Przykładem nowego sposobu aplikacji produktu myjącego może być urządzenie do aplikacji cienkiej warstwy żelu myjącego na papier toaletowy. Urządzenie zapewnia odpowiedni stopień pokrycia papieru, nie zmniejszając jednocześnie jego integralności przez nadmierne zwilżenie. Rozwiązanie to miałoby pozwolić na zastąpienie spłukiwalnych chusteczek nawilżanych i jednocześnie ograniczyć zużycie papieru.
"Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej" to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.
WięcejSklep
Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych
95.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 6/2024
30.00 zł
"Kosmetyki i Detergenty" nr 3/2024
30.00 zł
Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków
94.00 zł
Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych
78.00 zł
Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania
108.00 zł
WięcejNajnowsze
WięcejNajpopularniejsze
WięcejPolecane
WięcejW obiektywie
Marki własne w Kielcach
6 i 7 listopada br. do Targów Kielce na Targi Marek Własnych przyjechali przedstawiciele sektora marek...
Targi Packaging Innovations stałym punktem w branży opakowaniowej
W dniach 9-10 października br. w EXPO Kraków, odbyła się 16. edycja Międzynarodowych Targów...
Targi Warsaw Pack ważne dla sektora opakowań
Warsaw Pack to wydarzenie, gdzie liderzy branży prezentują najnowsze technologie pakowania i...
Workshops&Networking PIPC „Cyfrowa i Bezpieczna Chemia” – podsumowanie II edycji
19-20 września 2024 r. w Hotelu Novotel City West w Krakowie odbyło się wydarzenie Polskiej Izby Przemysłu...