Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

MIT w kosmetykach i detergentach

2018-11-26  / Autor: Anna Nowicka-Zuchowska, Aleksander Zuchowski, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

Metyloizotiazolinon (MIT, 2-metylo-2H-izotiazol-3-on, nazwa INCI: Methylisothiazolinone) jest popularnym i skutecznym konserwantem, znajdującym się w kosmetykach i detergentach.

Metyloizotiazolinon chroni kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które mogą być wprowadzane do produktu w czasie aplikacji kosmetyku za pomocą opuszków palców lub kontaktu ze skórą czy otoczeniem. Zapobiega rozwojowi mikroorganizmów, a także jednocześnie uniemożliwia ich przetrwanie w czasie, kiedy dany produkt jest używany. Hamuje także rozwój i namnażanie bakterii w trakcie przechowywania produktu.

MIT jest stosowany na rynku UE w dwóch postaciach: w mieszaninie w stosunku 3 : 1 z pochodną chlorową metylochloroizotiazolinonu (MCIT), a od 2005 roku jako samodzielny konserwant. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w produkcie wynosi 0,01% (100 ppm), a maksymalne stężenie mieszaniny w preparacie gotowym do użycia wynosi 0,0015% (15 ppm).

Zastosowanie

MIT jest konserwantem szeroko stosowanym ze względu na bardzo dobrą skuteczność. Występuje zarówno w kosmetykach niespłukiwanych (np. chusteczki nawilżane, kosmetyki pielęgnacyjne, balsamy i mleczka do ciała, różnego rodzaju kremy do twarzy, kremy do opalania), jak i spłukiwanych (np. szampony, żele pod prysznic, mydła w płynie), a także produktach detergentowych (proszki i płyny do prania, zmywania, czyszczenia dywanów i podłóg). Znalazł zastosowanie w wielu sektorach przemysłu, takich jak produkcja papieru, przetwórstwo gumy, metali, drewna czy paliw oraz systemy chłodzenia wody.

 

Historia stosowania

W 2004 roku, na podstawie opinii Komitetu Naukowego ds. Produktów Konsumenckich, MIT został uznany za substancję bezpieczną dla zdrowia człowieka. Przeprowadzone badania z udziałem metyloizotiazolinonu oraz jego chlorowej pochodnej wykazały, że jedynie w nieznacznym stopniu penetrują one przez barierę nabłonka oraz nie wykazują żadnego działania genotoksycznego. Metyloizotiazolinon znajduje się w wykazie substancji konserwujących dozwolonych do stosowania w produktach kosmetycznych z ograniczeniami (załącznik V do Rozporządzenia Parlamentu i Rady (WE) nr 1223/2009 dotyczący produktów kosmetycznych). Z wyjątkiem właściwości alergizujących, MIT ma dobry profil toksykologiczny oraz jest substancją bezpieczną, o czym świadczy ocena bezpieczeństwa przeprowadzona w 2011 roku przez amerykański Cosmetic Ingredient Reviev Panel.

W 2013 roku pojawiły się liczne publikacje naukowe oraz doniesienia środowiska dermatologicznego, które informowały o wzroście liczby przypadków alergii na metyloizotiazolinon na rynku europejskim. Zaobserwowano zwiększenie się liczby osób z reakcjami uczuleniowymi na ten konserwant z 1,9% w 2009 r. do 4,4% w 2011 r. Największy wzrost zaobserwowano zwłaszcza w przypadku kobiet (+188%) oraz u osób dotkniętych stanami zapalnymi w obrębie skóry twarzy (+200%).

Te dane epidemiologiczne są związane ze zwiększeniem ekspozycji społeczeństwa na MIT. W ostatnich latach znacznie wzrosło jego wykorzystanie w produktach konsumenckich na rynkach krajów Unii Europejskiej. Liczba preparatów zawierających w swoim składzie metyloizotiazolinon, w tym głównie produktów niespłukiwanych, takich jak kosmetyki pielęgnacyjne (kremy, balsamy, mleczka) czy chusteczki nawilżane gwałtownie się zwiększyła. Dodatkowo w ostatnich latach częściej stosowano ten konserwant również w produktach konsumenckich takich, jak farby, lakiery czy środki czystości. Co za tym idzie wzrosła ekspozycja konsumentów na MIT na rynku, a tym samym liczba przypadków reakcji uczuleniowych. Jest to również spowodowane decyzją Komisji Europejskiej o ograniczeniu liczby innych dostępnych konserwantów oraz z masowym wycofywaniem się producentów ze stosowania parabenów.


CAŁY ARTYKUŁ ZNAJDĄ PAŃSTWO W NR 3/2018 KWARTALNIKA "CHEMIA I BIZNES. RYNEK KOSMETYCZNY I CHEMII GOSPODARCZEJ". ZAPRASZAMY.



przemysł kosmetycznychemia gospodarczakonserwantyMITprzemysł detergentowy

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Średnia ocen 5/5 na podstawie 1 głosów.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie