2010-04-15
BASF opracował mikrokapsułki z witaminą A, które można dodawać do takich środków spożywczych, jak mąka i cukier. Wysoka temperatura i światło nie obniżają skuteczności działania witaminy.
BASF szkoli ponadto producentów, jak bezpiecznie i trwale, a przede wszystkim niedrogo wzbogacać żywność witaminą A. Firma opracowała też łatwy w zastosowaniu zestaw testowy, aby wytwórcy już w toku produkcji mogli sprawdzić koncentrację i skuteczność witaminy.
Brak witaminy A jest poważnym globalnym problemem dotyczącym ponad 70 krajów świata. W wyniku osłabienia układu immunologicznego ludzie tracą wzrok i chorują na przebiegające częściowo w sposób utajony infekcje, takie jak odra czy biegunka. Według danych UNICEF około mln dzieci umiera rocznie z powodu braku witamin i składników mineralnych. Wzbogacanie podstawowych artykułów spożywczych, takich jak olej, cukier czy mąka (tzw. „food fortification”) w witaminę A jest rozwiązaniem tego problemu.
WięcejSklep
Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych
95.00 zł
Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków
94.00 zł
Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych
78.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 6/2025
30.00 zł
"Kosmetyki i Detergenty" nr 4/2025
30.00 zł
Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania
108.00 zł
WięcejNajnowsze
WięcejNajpopularniejsze
WięcejPolecane
WięcejW obiektywie
Chemika Expo o wodorze
Tematem wiodącym tegorocznej konferencji Chemika Expo, organizowanej w Szczecinie przez Klaster...
HPCI idealne dla profesjonalistów
Targi HPCI Central and Eastern Europe to najważniejsze w regionie Europy Środkowo-Wschodniej wydarzenie...
Merytoryczne konferencje podczas Sepawy
Kongres SEPAWA 2025 w Berlinie skupił się na innowacjach w sektorze detergentów,...
Wiodące targi transportu i logistyki w Europie Środkowo-Wschodniej
TransLogistica Poland 2025, dwunasta edycja międzynarodowych targów transportu i logistyki, odbyła się...