2018-04-06
Ciekawa informacja ze światowego rynku kosmetycznego: szacuje się, że potencjał rynku dla nigeryjskiego masła shea wynosi ok. 320 mln dolarów i stale rośnie.
Masło shea jest ekstraktem z orzechów drzewa pochodzenia afrykańskiego – Kartie. Nazwa Kartie oznacza „drzewo życia". Owoce drzewa wykazywać mają właściwości lecznicze. Ekstrakt z shea wykorzystywany jest do produkcji masła, posiadającego właściwości pielęgnacyjne dla skóry, m.in. nawilżające i przeciwzapalne. To zaś tłumaczy rosnące zapotrzebowanie wielu branż na ekstrakt.
Masło shea jest używane i eksportowane z Afryki od dawna. Olej oraz masło z ekstraktu z orzechów shea posiadają niską zawartość tłuszczu, więc są powszechnie stosowane jako substytut kakao i oleju palmowego, które to cechuje względnie wysoka zawartość tłuszczy.
Obecny potencjał rynkowy produkowanego w Nigerii masła shea wycenia się na 320 mld dolarów (dane: Nigeryjski System Podziału Ryzyka Oparty na Zachętach dla Rolnictwa, ang. The Nigeria Incentive Based Risk Sharing System for Agriculture, NIRSAL).
Masło shea wykorzystywane jest głównie w branży kosmetycznej (uwzględniającej produkty kosmetyczne i higieny osobistej).
Na rynku handlowe masło jest dostępne w pięciu klasach (A, B, C, D, E), oznaczających jego czystość i sposób przetwarzania. Produkt w klasie A to masło shea surowe lub nierafinowane, w klasie B jest masłem rafinowanym, w klasie C jest ekstrahowane rozpuszczalnikami, w klasie D jest to najczystsze i nieskażone masło shea, a w klasie E zawiera substancje zanieczyszczające.
W klasie A zachowuje większość naturalnych właściwości, w porównaniu do pozostałych gatunków i właśnie na nie istnieje największe zapotrzebowanie ze strony przemysłu kosmetycznego.
W Nigerii produkuje się ponad 425 tys. ton orzechów shea, co stanowi ok. 40% łącznego potencjału.
Przy okazji 11. edycji corocznej konferencji Shea (12-14 marca 2018 r. w Nigerii), dyrektor zarządzający NIRSAL Aliyu Abdulhammed stwierdził, że „wspierając łańcuch wartości dzięki dodatkowemu finansowaniu oraz rozszerzając produkcję w innych regionach w tzw. pasie szerokości geograficznej shea, Nigeria może znacznie zwiększyć wartość rynku dla masła shea aż do poziomu 1,41 mld dolarów”.
- Proszę sobie wyobrazić dochody, które można osiągnąć przy zwiększonej produkcji wynoszącej 1 mln ton ziaren shea przerabianych w całości na masło shea. Rynek globalny jest tego bliski, ale aby osiągnąć taki cel niezbędne jest wsparcie ze strony interesariuszy – powiedział Abdulhammed.
Jednocześnie poinformował on o projekcie nowego pilotażowego programu interwencyjnego, którego celem jest usprawnienie procesów współpracy w łańcuchu wartości shea. Program ten przewiduje sfinansowanie czterech projektów interwencyjnych w całym łańcuchu wartości w celu wytworzenia masła shea dla kosmetyków i słodyczy.
W czasie konferencji podkreślano, że w ciągu ostatnich 20 lat eksport orzechów shea wzrósł o 600%, do 350 tys. ton rocznie. Zwiększony handel poprawia warunki życia w afrykańskich społecznościach.
WięcejSklep
Książka: Surfaktanty i ich zastosowanie w produktach kosmetycznych
95.00 zł
Książka: Atlas Mikrobiologii Kosmetyków
94.00 zł
Książka: Zagęstniki (modyfikatory reologii) w produktach kosmetycznych
78.00 zł
“Chemia i Biznes” nr 6/2025
30.00 zł
"Kosmetyki i Detergenty" nr 4/2025
30.00 zł
Emulsje i inne formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych. Wprowadzenie do recepturowania
108.00 zł
WięcejNajnowsze
WięcejNajpopularniejsze
WięcejPolecane
WięcejW obiektywie
Chemika Expo o wodorze
Tematem wiodącym tegorocznej konferencji Chemika Expo, organizowanej w Szczecinie przez Klaster...
HPCI idealne dla profesjonalistów
Targi HPCI Central and Eastern Europe to najważniejsze w regionie Europy Środkowo-Wschodniej wydarzenie...
Merytoryczne konferencje podczas Sepawy
Kongres SEPAWA 2025 w Berlinie skupił się na innowacjach w sektorze detergentów,...
Wiodące targi transportu i logistyki w Europie Środkowo-Wschodniej
TransLogistica Poland 2025, dwunasta edycja międzynarodowych targów transportu i logistyki, odbyła się...