Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Masła i oleje roślinne

2022-04-21  / Autor: Małgorzata Miastkowska, Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej, Politechnika Krakowska

Masło cupucau pozyskiwane jest z owoców dziko rosnącego kakaowca Theobroma grandiflorum w rejonach Amazonii. Masło zawiera cenne polifenole i fitosterole (m.in beta-sitosterol), dzięki którym wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Masło bardzo dobrze nawilża, uelastycznia, regeneruje, wygładza i rozmiękcza skórę, dzięki czemu jest pomocne w pielęgnacji skóry dotkniętej dermatozami, w tym skóry atopowej. Dzięki zawartości witamin C i A dodatkowo ma działanie antyoksydacyjne i przeciwstarzeniowe, chroni skórę przed działaniem wolnych rodników i innymi czynnikami zewnętrznymi. Masło działa ochronnie przeciw promieniowaniu UV.

Masło mango pozyskuje się z pestek owoców mango indyjskiego Mangifera Indica, uprawianego głównie w Indiach. Poza kwasami tłuszczowymi jest także źródłem tokoferoli (witamina E), tokotrienoli, witaminy A, a także fitosteroli (β-sitosterol, stigmasterol, kampesterol). Związkom tym zawdzięcza działanie przeciwutleniające, przeciwstarzeniowe i regeneracyjne. Tłuszcz ten słynie z bardzo dobrych właściwości emoliencyjnych (natłuszczających) i zmiękczających skórę. Masło mango zapobiega także powstawaniu rozstępów, przyspiesza gojenie ran, łagodzi wysypki i egzemy oraz przeciwdziała łuszczeniu się skóry suchej.

Masło kakaowe otrzymywane jest z nasion kakaowca właściwego (Theobroma cacao), drzewa rosnącego w tropikalnych rejonach Afryki, Ameryki Południowej i Środkowej. Do najważniejszych komponentów tłuszczu kakaowego należą polifenole, m.in. katechiny, którym zawdzięcza działanie antyutleniające. W jego składzie obecne są również alkaloidy: teobromina i kofeina oraz minerały: magnez, żelazo, potas, miedź. Masło kakaowe zapobiega wysuszaniu skóry i pogłębianiu się zmarszczek. Zmniejsza degenerację komórek skóry i przywraca elastyczność. Wykorzystywane jest w kremach, balsamach, mydłach, kosmetykach promieniochronnych. Dodawane w postaci naturalnej nadaje miły zapach preparatom, których jest składnikiem.


\
CAŁA TREŚĆ DOSTĘPNA W "Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej" nr 1/2022

"Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej" to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.


masłaoleje roślinneprzemysł kosmetyczny

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie