Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Masła i oleje roślinne

2022-04-21  / Autor: Małgorzata Miastkowska, Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej, Politechnika Krakowska

Bogatym źródłem kwasów tłuszczowych są tłuszcze roślinne, w tym oleje i masła, które z chemicznego punktu widzenia składają się głównie z triglicerydów, czyli estrów gliceryny i wyższych kwasów tłuszczowych zarówno nasyconych, jak i jedno- i wielonienasyconych. Ponadto zawierają szereg związków biologicznie czynnych, niezwykle cennych z dermatologicznego punktu widzenia. Są to m.in.:
a) węglowodory i estry o działaniu emoliencyjnym, uzupełniające lipidy sebum,
b) sterole, ceramidy i lecytyny wpływające na strukturę cementu międzykomórkowego,
c) substancje o działaniu przeciwrodnikowym (tokoferole, karotenoidy).

Masła roślinne

Do maseł charakteryzujących się największą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie kwas oleinowy i linolowy) zaliczamy masło shea, cupucau, mango (ponad 40%), a także masło kakaowe. W przypadku pozostałych maseł dominującą grupę kwasów stanowią związki nasycone.

Masło shea, zwane również masłem karité, jest aromatycznym tłuszczem otrzymywanym z nasion drzewa masłowego (Butyrospermum parkii). Drzewo to występuje naturalnie na obszarze suchej afrykańskiej sawanny od Senegalu po Etiopię. Wyjątkowość masła shea wynika nie tylko z faktu, że jest niezwykle bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, ale zawiera również alkohole triterpenowe, tokoferole, fitosterole, dzięki którym posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwbakteryjne. Za działanie promieniochronne masła mogą być odpowiedzialne pochodne kwasu cynamonowego. Masło to intensywnie odżywia, nawilża i regeneruje skórę, tworzy także film ochronny zapobiegający jej odwodnieniu. Zmniejsza uczucie świądu i łuszczenie się skóry.


\
CAŁA TREŚĆ DOSTĘPNA W "Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej" nr 1/2022

"Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej" to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.


masłaoleje roślinneprzemysł kosmetyczny

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie