Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety
REKLAMA

Łatwe określanie wpływu dodatków przez bezpośrednie przyspieszone badanie stabilności

2023-02-13  / Autor: Arnold Uhl, Titus Sobisch - LUM GmbH   /   Artykuł sponsorowany

Kosmetyki, produkty chemii gospodarczej i higieny osobistej są często formułowane jako dyspersje. Stabilność separacji to istotna cecha, jej określanie w czasie rzeczywistym jest często sprzeczne z wymaganiami rynku dotyczącymi szybkiego wprowadzania innowacji na rynek. Instrumentalne metody przyspieszonej analizy stabilności wpisują się w koncept szybkiego dostarczania informacji w R&D oraz QC/QA. Fizyczne przyspieszenie w połączeniu z opatentowaną technologią optyczną zostało zaprezentowane na przykładzie lakieru do paznokci bez i z dodatkami stabilizującymi.  

Konsumenci oczekują wysokiej stabilności produktów względem separacji faz oraz łatwego redyspergowania w przypadku rozdzielenia faz produktu. W przypadku separacji faz, dział marketingu będzie wymagał zwolnienia produktu do obrotu w czasie krótszym niż czas wymagany do kompleksowego przetestowania produktu w rzeczywistych warunkach przechowywania. Rozwiązaniem sugerowanym przez International Organization for Standarization (ISO) jest stosowanie instrumentalnych metod przyspieszonego badania stabilności.

Norma ISO/TR 18811:2018(Cosmetics-Guidelines on the stability testing of cosmetic products) wyznacza ramy techniczno-naukowe do określenia odpowiednich metod badania stabilności produktów kosmetycznych ale nie ma na celu określenia warunków i parametrów kryteriów badania stabilności [1].

Norma ISO/TR 13097:2023 dotyczy charakterystyki stabilności ciekłych dyspersji (zawiesin, emulsji, pian i ich mieszanin) do zastosowań, takich jak projektowanie nowych produktów czy kontrola podczas wytwarzania i użytkowania produktu. Stabilność dyspersji w rozumieniu ISO/TR 13097:2013 definiuje się jako zmianę jednej lub kilku właściwości fizycznych w określonym czasie [2].

W przypadku lakieru do paznokci, źródła [3-5] określają tak zwany termin przydatności do użycia na 1-2 lata od daty produkcji, bez określania kryteriów trwałości tak jak zostało to opisane w rozdziale 3 referencji [2]

W artykule podkreślono zalety bezpośredniego przyspieszonego badania stabilności lakieru do paznokci celem zrozumienia procesu fizycznej separacji i wpływu dodatków na proces separacji. Stosując procedury dla większej ilości różnych formulacji na wczesnym etapie możemy wybrać obiecujące próbki do testów w czasie rzeczywistym a mniej zadowalające formulacje odrzucić. Takie podejście ogranicza czas, koszty magazynowania, koszty surowców oraz fundusze potrzebne do wprowadzenia produktu na rynek.

Eksperyment

Lakier do paznokci

Zmierzono jedną próbkę bez dodatku i jedną z dodatkiem. Ani skład chemiczny ani wiek próbek nie były znane firmie LUM podczas badania. Po rozpakowaniu próbek, cienka warstwa sedymentu została zaobserwowana w próbce bez dodatku. Powyżej zmętnienie zmniejszało się w kierunku góry próbki. W próbce z dodatkiem, zaobserwowana została klarowna faza na górze, a na dole próbka była jednorodna. Próbki zostały zhomogenizowane i zaaplikowane do kuwet pomiarowych bezpośrednio przed pomiarem.

Przyspieszone badanie stabilności w oryginalnej koncentracji

Do 10 mm kuwet pomiarowych wykonanych z poliamidu (PA) zaaplikowano około 1,75g próbek. Wybór kuwet 10 mm odnosi się do tego konkretnego badania, lakiery do paznokci mogą być badane również w kuwetach 2 mm i 1 mm. Kuwety wykonane z PA są obligatoryjne dla wszystkich próbek lakierów do paznokci znanych firmie LUM.

Instrument i technologia pomiarowa

Analizator dyspersji wyposażony w rotor LUMiSizer® (Rys.1) pozwala na przyspieszenie separacji dyspersji:

  • poprzez zastosowanie większej grawitacji ( względne przyspieszenie odśrodkowe (RCA) ruchu cząstek i kropel w porównaniu z grawitacją ziemską)
  • poprzez podniesienie temperatury (zmniejszenie lepkości i możliwe przyspieszenie procesów dyfuzji zależnych od RCA)

LUMiSizer® wykorzystuje technologię optyczną STEP-Technology® (Rys.2) Obszerne wyjaśnienie technologii znajduje się w referencjach [7-9].

Rys.2 Zasada pomiarowa przestrzenno-czasowych profili ekstynkcji (wyświetlanych jako profile transmisji) zaimplementowana w instrumentach firmy LUM.

  1. a) profil transmisji nierozdzielonej próbki w czasie t0
  2. b) Profil transmisji (wykres oznaczony na zielono) w czasie t1. Linie przerywane pokazują różnice w transmisji w czasie t0 i t2.

(1) źródło światła; (2) światło NIR lub VIS; (3) kuweta pomiarowa; (4) rotor z miejscami pomiarowymi; (5) linia detekcyjna

Badanie prowadzono w instrumencie LUMiSizer® 611 (źródło światła NIR, 870nm) w stałej temperaturze. W badaniu zastosowano RCA wynoszące 327 (odnosi się do dna celki pomiarowej w pozycji 130mm przy prędkości 1500 obr/min). Profile rejestrowano co 26 sekund przez łączny czas 110 min. Czas niezbędny do analizy, tj. wynikający z tego minimalny obowiązkowy czas pomiaru został omówiony poniżej.

Szczegółowe wyniki i dyskusja

Inspekcja wizualna po 110 min, RCA 327, 20 °C

Po przyspieszonej separacji próbka bez dodatku (Rys.3) wykazuje niewielki sedyment oraz mętny nadsącz. Próbka z dodatkiem (Rys.4) ma klarowny nadsącz i wzrastające zmętnienie w kierunku dna celki.

Zmiana w profilach transmisji NIR

Profile transmisji prezentują profile koncentracji cząstek (niska transmisja – wysokie stężenie, wysoka transmisja – niskie stężenie).

Profile na Rys. 5 wskazują na wysoce polidyspersyjną sedymentację, cząstki sedymentują z różnymi prędkościami. Podczas przechowywania spodziewana jest segregacja cząstek o różnej wielkości [10].

W nadsączu pozostaje duże zmętnienie resztkowe spowodowane bardzo drobnymi/lekkimi cząstkami.  

Ostry front w próbce z dodatkiem (Rys.6) migruje w kierunku dna kuwety (sedymentacja strefowa). Podczas przechowywania spodziewana jest synereza [10], (separacja fazy dyspergującej na powierzchni), tak jak zaobserwowano przed pomiarem. Dodatkowo, zaobserwowano wzrost transmisji w fazie transparentnej. Oprócz cząstek osadzających się wspólnie, zaobserwowano separację w fazie lekkiej. Celem szczegółowej analizy sedymentu rekomendowane jest zastosowanie instrumentu LUMiReader X-Ray®, szczegóły [11-12]. Rekomendowane jest również przeprowadzenie badania w kuwetach 2mm i 1 mm.

Ostanie zarejestrowane profile NIR są zgodne z obserwacją wzrokową próbek.

Szybkie porównanie próbek względem wskaźnika niestabilności

Indeks niestabilności [6], służy do łatwej i wiarygodnej analizy porównawczej badanych próbek, tak jak ma to miejsce w badaniach QC/QA. Im wyższa wartość indeksu, tym próbka jest bardziej oddzielona. Indeks został obliczony 2 mm poniżej wysokości menisku po 300 s testu przy transmisji referencyjnej na poziomie 90%.

Potwierdzono działanie stabilizujące dodatku (zielona próbka Rys. 7). Tego typu szybka analiza porównawcza przy zmianie jednego parametru badanej próbki (inna koncentracja lub dodatek do próbki) wymaga tylko 5 min. testu w danych warunkach.

Kinetyka sedymentacji

Szczegółowa analiza kinetyk separacji dla dwóch próbek przeprowadzona z użyciem Front Tracking (Rys.8) dla transmisji wynoszącej 10%.

Szybsza sedymentacja próbki bez dodatku (kolor czerwony) znajduje odzwierciedlenie w większym nachyleniu krzywej. Zarejestrowana została sedymentacja fazy najgrubszej, która separuje się szybciej niż frakcja drobniejsza. W przypadku próbki z dodatkiem (zielona linia) równowaga sedymentacyjna nie została osiągnięta.

Nachylenia otrzymane przez regresję liniową w Rys. 8 zostały porównane z wynikami drugiego testu w 25°C (Rys.9) i tabeli Tab.1

Działanie stabilizujące dodatku (próbka zielona) zostało ponownie potwierdzone poprzez znaczne zmniejszenie prędkości sedymentacji. Tak jak oczekiwano, przy 25°C prędkości sedymentacji są większe z uwagi na zmniejszoną lepkość fazy dyspergującej.

Wnioski

Przeprowadzono bezpośrednie przyspieszone badanie stabilności lakieru do paznokci z dodatkiem i bez dodatku zgodnie z normami ISO/TR13097 i ISO/TR18811. Lakier z dodatkiem charakteryzuje się wyższą odpornością na separację fizyczną przy temperaturach 20°C i 25°C, które są typowymi temperaturami przechowywania. Lakier do paznokci o określonym czasie przydatności do użycia wynoszącym 1 lub 2 lata może zostać zbadany w ciągu kilku minut lub kilku godzin. Umożliwia to opracowywanie receptur i ulepszanie produktów już na wczesnym etapie ich formulacji.

Dzięki zastosowaniu analizy porównawczej do przewidywania okresu trwałości dyspersji [13-16], prezentowana metoda ma zastosowanie w działach QC/QA. Analiza prognozująca okres trwałości wymagałaby powtórzenia tych samych testów w tych samych temperaturach ale przy różnych wartościach RCA.

Po więcej informacji zapraszamy do kontaktu z przedstawicielem w Polsce: NGLab Sp. z o. o.

l.gilinski@nglab.pl

A. Uhl*, T. Sobisch

LUM GmbH, Justus-von-Liebig-Strasse 3, 12489 Berlin, Germany

info@lum-gmbh.com, www.lum-gmbh.com

Tłumaczenie: Łukasz Giliński

NGLab Sp. z o. o. l.gilinski@nglab.pl, www.nglab.pl

Referencje:

[1] https://www.iso.org/standard/63465.html, 2.2.2023

[2] https://www.iso.org/standard/52802.html, 2.2.2023

[3] Cosmetics Shelf life chart

http://repontherun.blogspot.com/2006/12/cosmetics-shelf-life-chart.html, 8.12.2011

[4] Shelf Life Expectancy & Expiration Date …,

http://www.rexanne.com/shelflife.html, 8.12.2011

[5] Nail Polishes Facts

http://www.nail-care-tips.com/nail-polishes.php, 8.12.2011

[6] Instability Index, T. Detloff et al., Dispersion Letters Technical, T4 Update 2014, 1-4

[7] Theoretical and experimental analysis of the sedimentation kinetics …, D. Lerche et al., Biorheology 2001, 38, 249-262

[8] Emulsion Stability and Demulsifier Dosage – Real-Time and Accelerated Analysis, T. Sobisch et al. Dispersion Letters 1, 2010, 1-6

[9] Comprehensive Characterization of Nano- and Microparticles by In-Situ …, D.

Lerche, KONA Powder and Particle Journal 36, 2019, 156-186

[10] Paint products: Accelerated stability and quality testing …, T. Sobisch et al.,

ADVANCES IN COATINGS TECHNOLOGY ACT´08, Warsaw, 25 - 27 November 2008, Paper 53

[11] https://www.lumireader-xr.com/,  3.2.2023

[12] Analytical methods to visualise the pigment separation in colour cosmetics, A. Uhl et al., in-cosmetics 2015, Barcelona, Spain, 14-16 April 2015

[13] Evaluation of Stability of Model Emulsions …, K.-H. Jacob, International Workshop Dispersion Analysis 2012, Berlin, 1-2 March, Abstract https://www.dispersion-letters.com, 3.2.2023

[14] Predicting the shelf life of Liquid Fabric Softeners, P. Vinson et al., International Workshop Dispersion Analysis 2012, Berlin, 1-2 March, Abstract ww.dispersion-letters.com, 3.2.2023

[15] An innovative concept for real-time and accelerated […] stability testing, A. Uhl, Webinar COSSMA 2016, www.dispersion-letters.com , 3.2.2023

[16] Rapid Stability Prediction Methods for Consumer Products, S. Jaracz et al., International Conference Dispersion Analysis & Materials Testing 2019, Berlin, 22-23 May, Abstract  on www.dispersion-letters.com, 3.2.2023


NGLabLUMprzemysłkosmetycznybadania i rozwójlakiery do paznokcistabilność separacjiprzyspieszone testy stabilności

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


REKLAMA

WięcejNajnowsze

Więcej aktualności

REKLAMA


WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)

REKLAMA


WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)

REKLAMA


WięcejSonda

Czy przemysł wykorzysta środki z KPO?

Zobacz wyniki

REKLAMA

WięcejW obiektywie