Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Konserwanty w kosmetykach a ich potencjalny wpływ na mikroflorę skóry

2023-05-24  / Autor: Agnieszka Procek, www.naskorze.eu, e-mail: agnieszka@naskorze.eu

Konserwanty to składniki kosmetyczne, których rolą w recepturze produktu jest przeciwdziałanie wzrostowi mikroorganizmów. Już w związku z tym faktem wydaje się oczywiste, że substancje te mogą mieć wpływ na mikroflorę skóry. Co faktycznie wiemy na ten temat?

Mikroflora skóry

Skóra człowieka zasiedlona jest przez wiele gatunków mikroorganizmów, należących do różnych rodzajów i gatunków. Skład i różnorodność mikroflory skórnej zależy od czynników takich, jak miejsce na ciele, poziom wilgotności, stanu zdrowia, oddziaływania czynników zewnętrznych, w tym kosmetyków. Mikrobiom znajdujący się w stanie homeostazy często uznawany jest za synonim zdrowo funkcjonującej skóry. Wydzielane przez mikroorganizmy proteazy biorą udział w procesie złuszczania naskórka, kwasy tłuszczowe – w utrzymywaniu pH skóry. Rolą mikrobiomu jest także ochrona przed inwazją szczepów chorobotwórczych i branie udziału w działaniu układu odpornościowego. Wszelkie odchylenia od stanu równowagi (dysbioza), mogą prowadzić do zaburzenia działania skóry oraz nawet jej chorób (w tym łupieżu, trądziku, stanów atopowych).

Konserwanty a mikroflora

Kosmetyki nie są produktami sterylnymi, ale powinny spełniać wymogi odpowiednich norm, co do wskaźników czystości mikrobiologicznej. W tym celu oraz ochrony masy kosmetycznej przed wtórnym skażeniem wynikającym z działania użytkownika, stosuje się konserwanty.  Konserwanty stosowane w kosmetykach mają znaną aktywność przeciwdrobnoustrojową przeciwko konkretnym szczepom: S. aureus, E.coli, P.aeruginosa, C.albicans, A.brasiliensis i innym, względem których wykonuje się testy konserwacji i badania czystości. Mimo że publikacji naukowych dotyczących kosmetyków i mikroflory skóry jest wiele, w małym stopniu dotyczą one jednak wpływu konserwantów i boosterów na tzw. stałą mikroflorę skóry.


\
CAŁA TREŚĆ DOSTĘPNA W "Kosmetyki i Detergenty" nr 1/2023

"Kosmetyki i Detergenty" (wcześniej "Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej") to kwartalnik biznesowo-informacyjny z zakresu przemysłu kosmetycznego i środków czystości.


przemysł kosmetycznykosmetykimikroflora skórykonserwanty

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Jak oceniasz obowiązek wprowadzenia sprawozdawczości ESG?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie